Apple predstavil iPhone SE in manjši iPad Pro

Uroš Miklavčič 22. marec 2016
/PublishingImages/apple-2103-hero.jpg

Že nekaj časa se je šušljalo, da Apple pripravlja manjši, 4 palčni, iPhone za uporabnike, ki enostavno nočejo ali pa ne morejo uporabljati večjih iPhonov, ki smo jih vajeni zadnji dve generaciji. Poleg novega in manjšega iPhona pa smo pričakovali tudi nadgradnjo 9,7 palčnega iPada. Poglejmo, kako točne so bile vse te špekulacije.

Apple Watch

 

Na strani Applove ure se ni kaj dosti spremenilo. Predstavili so nove pasove in nekoliko znižali ceno osnovnega modela, ki se sedaj začne pri 299 $. Kako točno bo to vplivalo na cene pri nas trenutno še ni znano, a po vsej verjetnosti je povsem realno pričakovati, da se bo znižanje čez lužo slej kot prej poznalo tudi v Evropi. Ne pozabimo, da Applova ura še vedno ni uradno na voljo pri nas.

iPhone SE

Glavni poudarek večera je pripadal dolgo pričakovanemu iPhonu SE, ki ima sedaj tudi uradno takšno ime (o tem se je pred tem sicer ugibalo, a ni bilo uradno potrjeno). Na kratko je vse kar potrebujete vedeti o novem iPhonu to, da gre pravzaprav za vse tisto kar najdete v iPhonu 6S, a tokrat v ohišju, ki je praktično enako kot pri iPhonu 5S. Seveda je nekaj razlik pri sami zunanjosti, a so te tako majhne, da bi ga na prvi pogled brez težav zmanjali za starejši model. To pa je ravno tisto, kar so nekateri uporabniki tako težko pričakovali.

 

Namesto, da razglabljam o tem kaj iPhone SE ima je morda bolj smiselno pogledati česa nima, če ga primerjamo z iPhonom 6S. Manjka 3D touch oz. na pritisk občutljiv zaslon, ki na iPhonu 6S omogoča uporabo nekakšnega desnega klika znotraj operacijskega sistema. Prav tako ima SE manjšo baterijo, a je trenutno še veliko prezgodaj govoriti o tem, kako bo to vplivalo na njeno avtonomijo. Zagotovo pa si pri Applu ne bi privoščili, da bi bila kakorkoli bistveno slabša od enega dneva. Za tiste, ki bi radi imeli napravo s 128 GB notranjega polmnilnika imam slabo novico, saj bo iPhone SE na voljo zgolj v 16 in 64 GB različici. Slabša je tudi prednja kamera, zato selfiji morda ne bodo tako dobri.

 

iPhone SE bo pri Telekomu Slovenije na voljo od 6. aprila 2016 dalje.

 

Vse ostalo pa je praktično enako kot na iPhonu 6S. Enako zmogljiv procesor, enaka kamera zadaj, touch ID in tako naprej. Kar se same zmogljivosti naprave tiče torej ne boste prikrajšani v nobenem pogledu. V kolikor pa ne boste mogli zdržati brez katere od omenjenih manjkajočih lastnosti, boste morali poseči po večjih modelih. 16 GB model bo čez lužo stal $399, 64 GB pa $499.

iPad Pro (9,7 palčni)

Tudi druga špekulacija se je uresničila in Apple je predstavil novo različico 9,7 palčnega iPada, ki je sedaj del nove Pro serije in se ne imenuje več iPad Air. Razlog za to je, da je Apple novemu iPadu dal enak procesor in podporo za svinčnik, kot ju najdemo na večjem iPad Pro modelu. To je super novica za vse, ki vam je 12,9 palčni iPad Pro privlačen, a prevelik.

 

Manjši iPad Pro pa od večjega brata ni podedoval samo procesorsko moč in podporo za svinčnik. Tukaj so še napredni zvočniki, ki jih najdemo v večejm modelu ter t.i. Smart Connector, ki omogoča priklop applovega ovitka s tipkovnico.

9,7 palčni model pa prinaša tudi nekaj nadgradenj v primerjavi z večjo različico. Zadaj ima mali iPad Pro boljšo kamero, ki zajema fotografije v velikosti 12 MP. Po vsej verjetnosti gre za enako kamero, ki jo najdemo tudi na zadnji generaciji iPhonov in to je odlično. Čeprav je fotografiranje s tablico načeloma zelo okorno opravilo pa velik zaslon olajša nadzor nad kompozicijo. Prav tako pa je boljša kamera dobrodošla nadgradnja v kontekstu uporabe iPada kot orodja za grafično ustvarjanje.

Zadnja nadgradnja pa je t.i. True Tone zaslon, ki s pomočjo štirih senzorjev ambientalne svetlobe prilagaja belo točko zaslona okolici. To pomeni, da boste lahko v sobi z izrazito toplo oz. rumeno svetlobo lahko gledali svoj zaslon tako, kot bi gldali bel list paprija, ki odbija to ambientalno svetlobo. To je predvsem pomembno, če oblikujete grafike za tisk, ki bodo podvržene tekšnim svetlobnim pogojem. S pomočjo novih senzorjev in zaslona boste namreč takoj vedeli kako bo zgledala vaša tiskovina v takšnem prostoru. Osnovni 32 GB WiFi model bo stal čez lužo $599.

iOS 9.3

Apple je na hitro predstavil tudi iOS 9.3, ki je že nekaj časa na voljo v beta in razvijalski različici. Glavne novosti so predvsem v optimizaciji delovanja, kot je za sklepati po prvih poročilih uporabnikov. Ena bolj zanimivih novosti pa je t.i. Night Shift, ki zaslon v večernih urah obarva v rumene tone oz. odstrani modre tone. To je zelo pomembno z vidika zdravja saj gledanje izrazito modre svetlobe v večernih urah neugodno vpliva na vaš spalni cikel. Night Shift lahko na podlagi ure in vaše lokacije samodejno prilagodi barvni ton zaslona na vašem iPhonu.

 

Vse ostale nadgradnje se skrivajo pod pokrovom in so usmerjene v optimizacijo delovanja sistema, zato uporabniki ne bodo zaznali večjih vizualnih sprememb.

Apple TV

 

Tudi tukaj, kot pri uri, ni bistvenih novosti. iOS 9.3 sicer prinaša nekaj uporabnih novosti med katerimi je še najbolj pomembna ta, da lahko po novem narekujete email naslove in gesla, namesto, da ste prisiljeni uporabljati nerodno tipkovnico v kombinaciji s sledilno ploščico na daljincu, če nimate pri roki nobene iNaprave s katero bi se lahko povezali na Apple TV.

Povzetek

Tokratni Applov dogodek je bil v kontekstu treutnega dogajanja resnično poseben in je pokazal kako bo v prihodnje Apple svoj fokus začel usmerjati na pozitivne družbene in okoljevarstvene spremembe. Seveda se je pri vsem tem potrebno zavedati, da gre še vedno za podjetje, ki bo vse to spretno uporabilo za svoj marketing, zato ščepec soli pri vsem tem ne škodi.

Seveda pa to ne spremeni dejstva, da Apple posluša svoje uporabnike in trg, kar dokazuje s tem, da pri manjšem iPhonu skorajda ni ubiral bližnjic. Prav tako pa so dokazali, da iPad kljub nižjim prodajnim številkam, še vedno živi in se razvija dalje in to pomeni, da Apple še vedno verjame, da je iPad naslednja paradigma v svetu osebnih računalnikov.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. marec 2016
2905
22. marec 2016
Apple predstavil iPhone SE in manjši iPad Pro