Apple predstavil nova iPhona in gigantski iPad Pro

Tehnik 10. september 2015
/PublishingImages/apple-iphone6s-hero.jpg

Apple nam v zadnjih letih jeseni tradicionalno predstavi nove naprave. Letošnja jesen ni bila nobena izjema. Včeraj nam je na svojem dvournem predstavitvenem dogodku, ki ga je izpeljal v slavnem Bill Graham Civic Auditoriumu, ki sprejme 7.000 ljudi, predstavil svoje nove naprave. Poglejmo si, katere.

iPhone 6s in iPhone 6s Plus

Pričakovali smo, da nam bo Apple predstavil mobitela iPhone 6s in iPhone 6s plus, in to se je tudi zgodilo. Njegova nova iPhona sta, vsaj po našem mnenju, odlična. Oba prinašata kar nekaj uporabnih novosti v primerjavi s predhodnikoma.

 

Mobitela iPhone 6s in iPhone 6s Plus prinašata nov način upravljanja operacijskega sistema in aplikacij, ki so ga pri Applu poimenovali kot 3D Touch. Apple je oba novinca opremil tudi s še trdnejšim steklom in ohišjem, kot je iPhona 6 in iPhona 6 Plus. Težav z ukrivljanjem, kot jih imata slednja, če smo z njima pregrobi, pri novincih očitno ne bo.

Mobitela iPhone 6s in iPhone 6s Plus se lahko pohvalita z novo razvitima kamerama. Njuna sprednja kamera ima 5 MP ter premierno pri iPhonih tudi bliskavico. Njuna zadnja kamera pa se ponaša z 12 MP, z možnostjo snemanja videov v ločljivosti 4K ter z možnostjo izdelovanja t.i. živih slik (Apple jih imenuje Live Photos), ki so Applova novost. Žive slike na prvi pogled delujejo kot običajne slike, a če pritisnemo na njih, se spremenijo v mini video. Za boljšo predstavo si poglejte ta video.

 

Oba nova iPhona imata vgrajen tudi nov 64-bitni procesor A9 in nov izjemno hiter senzor prstnih odtisov, odeta pa sta tudi v novo roza-zlato barvo ohišja.

iPad Pro

Na predstavitvenem dogodku ni manjkal niti novi iPad Pro, katerega se je prav tako napovedovalo. iPad Pro je v več pogledih drugačen od prejšnjih iPadov. Kar najprej opazimo pri njem, je zaslon. Ta ima občutno večjo diagonalo kot zasloni pri prejšnjih iPadih, in sicer kar 12,9-palčno (32,8-centimetrsko). iPad Pro se od ostalih iPadov ločuje tudi po novem pisalu Apple Pencil, ki je zanj na voljo. Gre za pisalo v stilu Samsungovega S-Pena, le da je še nekoliko bolj zmogljivo. Pisanje z njim je izjemno natančno in odzivno. Pisalo zaradi vgrajenih senzorjev zaznava celo to, kako močno ga pritisnemo na zaslon, in pa pod kakšnim naklonom ga držimo, kar se vse odraža pri naši pisavi na zaslonu. Žal Apple Pencil ne bo priložen k vsakemu iPadu Pro, ampak ga bo potrebno kupiti ločeno. Podobno velja tudi za posebno novo tipkovnico, ki jo je Apple pripravil za to tablico. Tudi njo bo potrebno kupiti ločeno.

 

iPad Pro ima vgrajen zmogljiv 64-bitni procesor A9X, kateri se brez težav spopada tudi z bolj zahtevnimi aplikacijami, ter kar štiri zvočnike, ki poskrbijo za dobro avdio izkušnjo. Vgrajeno ima tudi kamero z 8 MP, katera se sicer po kakovosti verjetno ne more primerjati z osrednjima kamerama pri mobitelih iPhone 6s in iPhone 6s Plus, ter baterijo, ki naj bi povprečnemu uporabniku zdržala cel dan. Tablico lahko v prodaji pričakujemo novembra.

Apple je na predstavitvi zelo na hitro sicer še omenil, da bo na prodajne police poslal tudi novega iPada mini 4. V zvezi z njegovimi specifikacijami je dejal le, da je po moči in zmogljivosti zelo podoben iPadu Air 2, a da je ujet v manjše ohišje.

Apple TV

Od zadnjega Apple TV-ja je preteklo že kar nekaj vode in spraševali smo se že, ali nam Apple sploh še misli predstaviti kakšnega novega. No, včeraj nam ga je.

 

In kaj nam Apple TV četrte generacije prinaša? Precej. Apple je novinca opremil z novim operacijskim sistemom tvOS, z novim upravljalnikom, ki je sicer izredno minimalističen (na njem je le nekaj malega gumbov in sektor, ki je občutljiv na dotik), a učinkovit, ter z digitalno asistentko Siri, s katero ga lahko upravljamo. Apple TV četrte generacije se ponaša tudi s precej zmogljivim procesorjem A8, ki bi moral biti kos vsem aplikacijam. Novinca lahko v prodaji pričakujemo oktobra.

In še dve stvari

Apple se je na predstavitvenem dogodku dotaknil tudi svoje ure Apple Watch. Med drugim je dejal, da bo v sodelovanju s priznano modno hišo Hermes ponudil posebno kolekcijo te pametne ure, ki se bo imenovala Apple Watch Hermes, ter da bo uporabnikom njegove ure od 16. septembra na voljo nov operacijski sistem watchOS 2, na katerem bodo aplikacije delovale bolj tekoče, kot so na prejšnjem watchOS-u.

 

Ameriški tehnološki gigant pa je na dogodku najavil še, da bo operacijski sistem iOS 9, ki ga je sicer predstavil že na letošnjem WWDC-ju, uporabnikom voljo od 16. septembra dalje.

Vir: apple.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. september 2015
2668
18. september 2015
Apple predstavil nova iPhona in gigantski iPad Pro
iOS