Asgardia – prva država v vesolju

Alenka Selčan 19. oktober 2016
/PublishingImages/asgardia-1-hero.jpg

Ste v otroštvu sanjarili, da boste nekoč postali astronavt in svojo neuresničeno ljubezen do vesolja zdravite zgolj z glodanjem tisoč in ene znanstveno-fantastične zgodbe? Pripnite si varnostni pas in se pripravite na vznik novega vala upanja, ki vas lahko ponese celo do neba. Z letošnjim oktobrom namreč lahko oddate svojo vlogo za pridružitev Asgardijcem, prvemu narodu onkraj zemeljske oble in tako nemara postanete eden prvih državljanov geostacionarne satelitske postaje prihodnosti.

Ne verjamete? Mislite, da gre zgolj za še eno zgodbo? Postojte za trenutek in se seznanite s projektom Asgardia. Njegovo ime resda ne prepriča, da gre za kaj več kot zgolj fikcijo. Igor Ašurbejli,, kreator Asgardije, si ga je, kot že mnogi pred njim, sposodil iz nordijske mitologije. Asgard je bil Vikingom tisti onkraj, kjer v devetem od njegovih svetov bivajo bogovi. Tu kraljuje tudi Odin, ki kakopak živi znameniti Valhalli, kamor posmrtno vstopijo le najpogumnejši bojevniki. A Asgardia ne pripoveduje o Lagerthi, Ragnarju, Flokiju in drugih protagonistih priljubljene serije. Lahko bi celo rekli, da ima več skupnega z malimi zelenimi možici kakor so nekoč Asgardijce prikazali v seriji Zvezdna vrata.

 

Kaj je torej Asgardija?

Ta bivalna geostacionarna satelitska postaja je miroljuben projekt za raziskovanje vesolja v dobrobit človeštva. V skorajšnji prihodnosti se izbrani Zemljani v znanstvenem duhu na nebu povežemo Asgardijce in tako odpravimo razlike, ki nas ločujejo na Zemlji. Le milijon članov potrebuje narod, da si pridobi mesto v Združenih narodih in videti je, da na takšno število Asgardijcev ne bo treba čakati prav dolgo. Poslovnež in znanstvenik Ašurbejli namreč k prvemu vesoljskemu narodu vabi prav vse Zemljane, ne glede na njihovo bogastvo, raso, nacionalnost in druge tusvetne konstrukte, številka kandidatov pa se je v borih nekaj dneh povzpela preko 400 000.

Razvoj tehnologije, ki bo omogočal to geostacionarno postajo, naj bi bil postopen proces, ki se bo gradil s prispevki posameznikov in skupin strokovnjakov različnih področij in območij. Ni nujno, da bodo vsi Asgardijci bivali na Asgardiji, saj bo marsikatero delo treba opraviti tudi na Zemlji. Asgardia naj bi v orbito poletela nekje med letoma 2017 in 2018, torej ob šestdeseti obletnici izstrelitve prvega geostacionarnega satelita.

Pot v vesolje

Bilo je 4. oktobra 1957, ko je tedanja Zveza sovjetskih socialističnih republik iz Kazahstana v nebo izstrelila Sputnik-1, prvi geostacionarni satelit, ki je po orbiti krožil tri mesece in prepotoval kar 70 milijonov kilometrov. Američani niso dolgo oklevali. Le nekaj mesecev kasneje, natančneje 31. januarja 1958, so izstrelili Explorer 1. Satelit, ki mu je skozi čas sledilo kar 90 soimenjakov, je okrog Zemlje krožil vse do leta 1970.

 

Idejnemu očetu geostacionarnih satelitov, Herman Potočniku, ki je o problemih vožnje po vesolju in raketnemu pogonu pionirsko razpravljal že davnega leta 1928, se najbrž ni sanjalo, da prvi satelit Zemlji ne bo prinesel globalnega miru, temveč bo ravno nasprotno, sprožil plaz zavisti, ki se je v gojišču hladne vojne razrasel v pravo vesoljsko tekmo.

Vse skupaj se je namreč začelo precej bolj nedolžno in sicer z znanstvenim projektom Mednarodno geofizično leto, ki je trajalo med 1. julijem 1957 in 31. decembrom 1958. Projekt je bil ustvarjen v duhu mednarodnih polarnih let (1882–1883 in 1932–1933), v njem je sodelovalo kar 67 držav, ki so prispevale k znanstvenim raziskavam našega planeta. Te so zajemale od preučevanja zemeljskih polov, polarnega sija, kozmičnih žarkov, geomagnetizma, gravitacije, pa do meterologije, oceanografije, seizmologije in sončne akitvnosti. Prav v tem duhu pa kali tudi ideja Asgardije.

Vrata v boljši jutri?

Glede na planetarno klimatsko krizo morda ne bi bilo slabo, ko bi se Asgardia res udejanila, nanjo pa bi kot goste med prvimi povabili vse dvomljivce, ki jim na račun denarnega dobička še vedno ni mar za posledice ekološko neodgovornih poslov.

Astronavti ob pogledu na Zemljo z neba namreč pričajo o tako imenovanem efektu uvida (the overview effect), kognitivnem zamiku, ki razpre zavest o tem, kako majhna in krhka je Zemlja ter kako tanek je plašč atmosfere, ki jo obdaja. Ob zunanjem pogledu na majhno modro piko, ki je naš edini dom, postanejo razlike, ki nas razdvajajo nepomembne, potreba po povezovanju v globalno, nekonfliktno družbo pa nujnost, ki se ji moramo posvetiti, če želimo preživeti.

Morda je prvi korak k boljši prihodnosti prav znanstveno-raziskovalni projekt, kot je Asgardia. Če bi bili radi del njegove zgodbe in lahko prezrete cinični predsodek, da gre zgolj za še eno utopijo, se lahko včlanite že danes. Pa tudi sodelovati lahko začnete nemudoma, saj na spletni spletni strani strani ne novačijo le k prvem narodu vesolja, pač pa vabijo tudi k sodelovanju v natečaju za zastavo, grb in himno Asgardie.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. oktober 2016
3203
19. oktober 2016
Asgardia – prva država v vesolju