Baidu Minwa – nov rekorder v prepoznavanju podob

Alenka Selčan 19. maj 2015
/PublishingImages/baidu-minwa-hero.jpg

V kalifornijskem mestu Santa Clara se je 12. maja na dogodku Embedded Vision Summit zbrala smetana vizionarjev, razvijalcev in investitorjev, ki jih zanima razvoj predvsem vizualne umetne inteligence, torej takšne, ki omogoča prepoznavanje in iskanje podob.

Za pravo presenečenje je tamkaj poskrbel kitajski brskalnik Baidu, ki se je na konferenci pohvalil z novo pridobitvijo, s super računalnikom Minwa, ki naj bi mu uspelo postaviti nov rekord v prepoznavanju podob.

Računalnik, ki se želi pomeriti v izzivu klasifikacije podob, se najprej uri z zajetno zbirko, v kateri je kar 1,5 milijona podob, razvrščenih v tisoč različnih kategorij, nato pa mora s svojo programsko opremo označiti sto tisoč še nikoli videnih slik.

 

Minwa se je že pred izzivom učil na slikah visoke ločljivosti, ki so jih izkrivljali, povečevali, obračali in jim spreminjali barve. Trening je bil očitno uspešen, saj je bilo med milijonom slik le 4,58 odstotkov takšnih, ki jih super računalniku Minwa ni uspelo prepoznati.

Takšnemu uspehu se lahko pokloni tako Microsoft, ki mu je z 4,94 odstotki nedavno kot prvemu uspelo preseči človeško zmogljivost, ki jo bremeni kar 5,1 odstotna napaka, kot tudi Google, ki je le mesec zatem uspelo prehiteti Microsoft z 4.82 odstotno napako.

Ren Wu, eden od vodilnih Baidujevih znanstvenikov, ob rekordnih številkah ni bil prav nič skromen:

„Naše podjetje je prevzelo vodstvo v računalniški inteligenci. V rokah imamo izjemno moč, od svojih tekmecev smo precej močnejši.“

Minwa se ponaša 72 močnimi procesorji in s kar 144 grafičnimi procesorji, njegova prednost pa je urjenje v globokem učenju. Njegova tehnika prepoznavanja temelji na podatkih, ki jih obdeluje mreža umetnih nevronov, ki skuša posnemati biološke možgane. Globinsko učenje poteka na hierarhično razporejenih nevronskih mrežah in razpolaga z bistveno večjo zbirko podatkov, med katerimi so fotografije, dokumenti z besedilom in posnet govor.

Minwa omogoča vzpostavitev umetne nevronske mreže z več kot sto milijardami povezav, kar je stokrat več kot katerokoli omrežje pred tem. Trenutno se uvršča med 40 najmočnejših super računalnikov na svetu, a Baidu se ne namerava ustaviti, saj se z računalnikom, ki naj bi zmogel kar 7 kvadrilijonov kalkulacij na sekundo, že prihodnje leto namerava uvrstiti v prvo deseterico najboljših.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. maj 2015
2511
20. maj 2015
Baidu Minwa – nov rekorder v prepoznavanju podob
Android, iOS, Windows Phone 8