Biometrična zaščita: Bodyprint in Snapdragon Sense ID

Alenka Selčan 11. maj 2015
/PublishingImages/biometricna-zascita-hero.jpg

Bodyprint

Ste še očarani nad dejstvom, da lahko vaš Galaxy S6 ali iPhone lahko odklenete le s prstnim odtisom? Čeprav se še nismo uspeli povsem navaditi na takšno biometrično odklepanje, se iz Yahoojevega laboratorija že obeta nova rešitev, ki bo tudi lastnike nekoliko cenejših mobitelov prepoznavala po obliki ušesa.

 

Prav kmalu se boste javili na klic in zgolj s svojim ušesom odklenili svoj, tudi nekoliko cenejši mobitel. Ker odklepanje vsebin na mobitelu z ušesom ne bi bilo najbolj priročno, Bodyprint prepoznava tudi dele roke. Občutljive dokumente ali zaupne podatke na mobitelu bo z Bodyprintom mogoče zaščititi tudi s pestjo, prsti, notranjo stranjo dlani in celo z zunanjim členki.

Bodyprint je sicer še v razvojni fazi, a ker za odklepanje ne potrebuje nobene dodatne strojne, saj za zajem slike uporablja kapacitivni senzor zaslona na dotik, ga bo preprosto namestiti na kateri koli mobitel s kapacitivnim zaslonom.

Na 864 preizkusih se je Bodyprint odrezal z 99,5 odstotno natančnostjo. Napačno zaznal le 7,8 odstotkov uhljev, nekoliko manj uspešen pa je bil pri prepoznavanju identitete delov roke, kjer je bila stopnja zavrnitve skorajda trideset odstotna. Razvijalci pravijo, da bo ta odstotek upadel, ko se bo izboljšala resolucija kapacitivnih zaslonov.

Snapdragon Sense ID

Bolj natančno pa so se prepoznavanja identitete uporabnika lotili pri Qualcomu. Razvili so Snapdragon Sense ID, 3D tehnologijo, ki prstne odtise odčitava ultrazvočno. Tudi ta tehnologija presega odčitavanje z le enim gumbom, saj Snapdragon Sense ID lahko uporabnikovo identiteto razbere skozi steklo, plastiko ali kovino, tako da ves mobitel lahko postane natančen, zelo varen optični bralnik prstnih odtisov.

Snapdragon Sense ID zleze pod površino kože, vse tja do v doline grebenov, kjer se skrivajo posebnosti prstnega odtisa. Ne motijo ga potne roke, niti plast kreme, tako da ni nevarnosti, da bi si zavoljo takšnih malenkosti onemogočili dostop do svojih podatkov. A pomembnejše je, da Snapdragon Sense ID dostop prepreči drugim, nemara tudi takšnim vsiljivcem, ki vam bi bili zanje pripravljeni odrezati celo prst. Z novo Qualcomovo tehnologijo tudi tako radikalni načini ne bodo pomagali, saj bo Snapdragon Sense ID vsakič preveril, če se po odčitanem prstu še vedno pretaka kri.

 

Pri Qualcomu napovedujejo, da bo tehnologija Snapdragon Sense ID plemenitila že naslednjo generacijo Androidov, ki se bodo ponašali s procesorjem Snapdragon 810.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. maj 2015
2501
15. maj 2015
Biometrična zaščita: Bodyprint in Snapdragon Sense ID
Android, iOS, Windows Phone 8, BlackBerry OS