Bitcoin in konferenca v Ljubljani

Roni Kordiš 10. september 2014
/PublishingImages/bitcoin-hero.jpg

Zadnje čase se zelo veliko govori o kriptovaluti bitcoin, ki jo je leta 2008 ustvaril Satoshi Nakamoto in jo naslednje leto tudi predstavil javnosti. V zvezi z ustvarjalcem bitcoina je nastalo mnogo zgodb, kajti nihče ne pozna njegove prave identitete. Prav tako je z bitcoini povezanih veliko zgodb, ki so jih povzeli mediji. Silk road, spletno mesto, kjer se je z bitcoini dalo kupiti droge in tudi naročiti umore, in Mt. Gox, največja bitcoin borza, ki je neslavno propadla, sta dve zgodbi, ki sta v javnosti precej odmevali.

 

Kaj je bitcoin?

Bitcoin si lahko najlažje predstavljamo kot ekvivalent spletnemu denarju, s katerim trgujemo, ga prek spleta pošiljamo drugim uporabnikom ali pa ga uporabimo za kupovanje različnih produktov ali storitev prek spleta. Ker je bitcoin globalna valuta, je trgovanje z njim omogočeno po celem svetu.

Kako priti do bitcoinov?

Število bitcoinov je bilo že na začetku z algoritmom omejeno na 21 milijonov. Do bitcoinov je mogoče priti z rudarjenjem (mining), kar pomeni, da s posebnim odjemalcem na svojem osebnem računalniku kopljete bitcoine – rešujete kompleksne kriptografske izračune in ustvarjate nove enote.

Vendar pozor, z vsakim izkopanim bitcoinom se čas rudarjenja poveča. Če se je to početje pred leti še izplačalo, je sedaj situacija obratna. Po svetu obstajajo “farme”, ki se ukvarjajo z rudarjenjem bitcoinov. To so posebni sistemi z močnimi grafičnimi karticami, ki omogočajo pridobivanje bitcoinov, ki jih potem prodajajo. Osebni računalniki tega že dolgo več ne omogočajo. Po podatkih naj bi bilo sedaj v obtoku že več kot 13 milijonov bitcoinov.

 

Drug način za pridobivanje bitcoinov je trgovanje na bitcoin borzi. Svoj denar položimo na trgovalni račun in zanj nakupimo bitcoine, ki jih drugi uporabniki prodajajo. Glede na to, da cene precej variirajo, je dobro poznavanje razmer ključno, saj lahko nakup bitcoinov v pravem trenutku in njihova prodaja prineseta precej zajetne vsote denarja. Ali pa tudi velike izgube, če se zgodi kaj nepredvidenega in cena bitcoina pade.

Ali je bitcoin varen?

Za njim stoji enaka kriptografija kot pri internetnem bančništvu. Vendar je tudi tukaj potrebno biti precej previden, saj svoje bitcoine hranite na svojem računu, prek katerega lahko opravljate plačilne transakcije ali trgujete z njimi. Predvsem pa se zavedajte, da tudi investicija v bitcoin prinaša tveganje, kot ga prinaša investicija v katerokoli drugo valuto.

Če vas zanima več o bitcoinu, potem je konferenca Bitcoin Central & Eastern European Conference, ki bo 11. in 12. septembra potekala v Ljubljani, prava za vas. Na tej konferenci bodo strokovnjaki predstavili in analizirali ključne poslovne uspehe v bitcoin ekosistemu. Organizatorji pričakujejo več kot 150 udeležencev.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. september 2014
2199
12. september 2014
Bitcoin in konferenca v Ljubljani
Android, iOS, Windows Phone 8