Bo Nexus 6 Motorolin?

Uroš Miklavčič 26. september 2014
/PublishingImages/nexus_6_govorica_motorola_hero.jpg

Govorice o naslednjem Googlovem Nexus mobitelu, ki naj bi ga izdelovala Motorola segajo v čas, ko je Google prevzel Motorolo. Kljub temu, da iz Motorolinega Nexusa 5 ni bilo nič in kljub temu, da je Google vmes prodal Motorolo Lenovu pa govorice kar nočejo utihniti in kot kaže bo naslednji Nexus naposled le nosil Motorolin logotip.

 

Za vse, ki ste morda preskočili zadnjih 5 Nexus mobitelov je morda dobro omeniti, da so bili Nexus mobiteli v svoji osnovi mišljeni kot mobiteli za razvijalce in kot neke vrste testne naprave na katerih je Google želel pokazati vse, česar je sposoben Android. Nexus je torej ime, ki ga Google daje mobitelom in tablicam, ki jih zasnuje sam oz. v sodelovanju s proizvodnim partnerjem, ki nato te mobitele tudi izdeluje. Tako je prvi Nexus prišel iz HTCjevih tovarn, drugi in tretji iz Samsungovih, četrti in peti pa iz LGjevih. Nekje vmes, med zadnjim Samsungovim in prvim LGjevim Nexusom, je ta linijia postala tudi izredno zanimiva za potrošnike, saj so bili ti mobiteli cenovno ugodni, hkrati pa je na njih tekel čisti Android, brez raznih pritiklin in sprememb, zaradi česar so ti mobiteli delovali bistveno hitreje in bolj gladko kot drugi Android mobiteli. Leto je torej okoli in govorice o naslednjem Nexus mobitelu so spet vroče.

Če gre verjeti virom, ki jih ima 9to5Google, potem bo novi Nexus, s kodnim imenom Shamu, končno res izdelovala Motorola. Na zunaj je, glede na slike, na las podoben novemu Motorolinemu mobitelu Moto X (2014), ki ima kovinsko obrobo ter širok nabor materialov za zadnjo stran. Če to drži bo novi Nexus očitno prešel iz cenovno ugodne naprave v premium segment.

 

Ne samo to, njegove specifikacije so temu primerno impresivne. Nexus 6 naj bi imel mamutski zaslon z diagonalo 5,92 palca oz. dobrih 15 cm z ločljivostjo 1440 px × 2560 px, ki jo poznamo z LGjevega G3. Ob tej diagonali ter ločljivosti doseže gostota slikovnih točk zavidljivo vrednost 498 ppi (slikovnih točk na palec).

Seveda je potrebno veliko strojne moči, za premikanje takšne količine slikovnih točk. Zato naj bi bil Nexus 6 opremljen z najnovejšim Snapdragon 805 naborom, ki vključuje štririjedrni procesor s frekvenco 2,6 GHz ter Adreno 420 grafični procesor. Poleg tega naj bi imel še 3 GB delovnega ter 32 GB notranjega pomnilnika. Kamera na zadnji strani naj bi zajemala slike v velikosti 13 MP, spredaj pa 2 MP.

Poganjanje vse te impresivne strojne opreme pa seveda zahteva veliko energije, ki naj bi jo Nexus 6 dobil iz 3200 mAh baterije. To bi moralo biti dovolj za celoten dan intenzivne uporabe oz. dva dneva zmerne uporabe.

Na tem mestu se pojavi vprašanje, če bo morda Nexus 6 imel naložen 64 bitni Android L. Če bo to res, potem lahko s seznama takoj črtamo nabor Snapdragon 805 in ga nadomestimo s Snapdragon 810, saj je zgolj slednji zasnovan na 64 bitni infrastrukturi. To je zgolj ugibanje in lahko se zgodi, da bo Nexus 6 prišel v več izvedenkah. Med drugim so se med zmogljivostnimi testi pojavili tudi mobiteli s 5,2 palčnim zaslonom.

Na odgovore pa na srečo ne bo potrebno predolgo čakati saj je izid Nexusa 6 zastavljen za november z možno najavo v oktobru.

Vir: 9to5google.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. september 2014
2220
30. september 2014
Bo Nexus 6 Motorolin?
Android