Brez Facebooka baterija drži precej dlje

T3 Tech 8. december 2016
/PublishingImages/facebook-baterija-hero.jpg

Facebook ima z Androidom težave že dlje časa. Te so tako vztrajne, da je Chris Cox, izdelčni vodja pri Facebooku, svoje zaposlene celo vzpodbujal, naj preidejo na Androidne telefone, da bi »živeli« s temi težavami in jih tako lažje odpravljali. A testi kažejo, da tudi to očitno ne pomaga najbolj.

Pri Tech World Zone so recimo izvedli neodvisen test in ugotovili, da se poraba baterije precej zmanjša, če se iz telefona odstrani aplikacija Facebook. Ugotovili so, ugotovitve pa so nato potrdili še uporabniki Reddita in tudi mi, ki smo prav tako izvedli test, da se avtonomija telefona podaljša za okoli petino, če aplikacije ni na telefonu.

 

Toda Facebook je postal tako pomemben del našega življenja, pametni telefoni pa tako pomembno sredstvo za dostop do njega, da si marsikdo telefona brez dostopa do tega socialnega omrežja sploh ne zna več predstavljati. Teoretična rešitev bi bila dostop preko brskalnika, a to v praksi ni uporabno, saj se na telefonu takšna stran ne bi videla niti približno uporabno. Obstaja kakšna rešitev? Obstaja. Faceboook ni edini, ki je naredil mobilno androidno aplikacijo do svojega socialnega omrežja. Naredili so jo tudi drugi in očitno jim je vse skupaj nekoliko bolje uspelo, saj njihova aplikacija ni tako požrešna kar zadeva baterijo. Ena takšnih je recimo Metal for Facebook, ki je v bistvu le vmesnik za Facebookovo mobilno spletno stran, a deluje več kot solidno, baterije pa ne troši nič kaj več kot kakšna druga »normalna« aplikacija, pa tudi aplikacija Tinfoil je bila deležna zelo pozitivnih ocen.

Pri vsem skupaj je zanimivo to, da če pogledate Androidovo statistiko porabe energije Facebook kot tak ne bo bistveno odstopal od ostalih, zato je edina možna razlaga ta, da Facebook za svoje delo uporablja nekatere Androidove sistemske vire in se poraba zato poveča. Za komentar so pri TWZ zaprosili tudi Facebook, a so dobili več ali manj neuporaben generični odgovor, da so »slišali za težave, ki jih imajo nekateri uporabniki, da zadevo raziskujejo in da bodo popravke objavljali kolikor je le mogoče pogosto«, pri čemer energetske požrešnosti niso niti omenili.

Če ste se odločili, da preizkusite ali boste tudi vi privarčevali kaj energije povejmo, da so testi pokazali različno stopnjo zmanjšanja porabe, tako da ne pričakujte čudežev, so pa več ali manj vsi, pa tudi mi, ugotovili, da se je poraba brez »uradne« aplikacije Facebook zmanjšala.

Članek je bil prvotno objavljen na t3tech.si

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
8. december 2016
3271
9. december 2016
Brez Facebooka baterija drži precej dlje