Brezžične slušalke za svobodno uho: Batband, Audio Bone in AfterShokz

Alenka Selčan 29. september 2015
/PublishingImages/brezzicne-slusalke-2-hero.jpg

Radi poslušate glasbo ob vsakem koraku, a ne marate slušalk, ker preveč zadušijo zunanje zvoke? Zdijo se vam prevelike, v njih se potite, ušesni čepki pa vas preveč žulijo, da bi jih nosili dlje od pol ure, boste potožili. Zaradi varnosti jih ne smete nositi na kolesu, čeprav popolnemu popoldnevu na biciklju manjka le še dobra godba. Morda si tudi v službi želite poslušati svoj glasbeni nabor, a morate zaradi komunikacije s sodelavci imeti prosta ušesa?

 

Ne obupujte, tu so že slušalke, ki vse naštete ovire preskočijo kot za šalo. Pravkar se na dveh največjih platformah množičnega financiranja za vašo naklonjenost borita kar dve podjetji, ki predstavljate svoje kostno-prevodne slušalke, torej takšne, ki lahko osvobodijo vaša ušesa.

Batband

Londonsko podjetje Studio banana things se je svoje kostno-prevodne slušalke Batband odločilo predstaviti na Kickstarterju, kjer bodo prednaročila zbirali vse do konca oktobra.

Če ste ob podjetju Studio banana things trznili, ker se vam je zazdelo, da ste za to ime že slišali, se ga najbrž spomnite po razvpiti „nojevski blazini“ Ostrich pillow, ki je lani prav tako na Kickstarterju v pičlih v 48. urah dosegla svoj zastavljen finančni cilj. Tudi slušalkam Batband ne kaže slabo.

 

Batband se z dvema prevodnikoma naslonijo na senčnico tik nad ušesi, z enim prevodnikom pa se dotikajo zatilnice. Zvok tako ne potuje po uhlju, temveč se zaradi kostne prevodnosti lobanje prenaša naravnost v notranjost ušesa.

Ko Batband prek Bluetootha povežemo s svojo mobilno napravo, lahko z njim poslušamo glasbo in opravljamo telefonske klice. Preprosto upravljanje in žongliranje med različnimi funkcijami naprave poteka bodisi s pritiskom na levi gumb slušalk (vklop, izklop in klici) ali z drsenjem po desni strani slušalk, da poiščemo najljubši komadek in nastavljamo njegovo jakost.

Batband je videti kot nekakšen križanec med narobe postavljenim obročem za lase in Emotivom, a na žalost je njegova naloga le predvajanje glasbe, ne pa tudi razbiranje možganskih valovanj, da bi ugotovili, kakšna godba bi nam bila ta hip po meri. No, mogoče bo tako opremljena katera od prihodnjih različic, dotlej pa se zadovoljimo s tem, kar Batband ponuja že danes.

Glavni atribut teh slušalk naj bi bil visoko kakovosten zvok, ki naj bi bil precej boljši od sorodnih produktov. No, resnica o tem bo obelodanjena šele aprila 2016, ko bodo prve zgodnje ptičke prejele svoj Batband, ki so si ga zagotovile za borih 125 oz. 149 ameriških dolarjev. Upajmo, da neučakanci bodo obžalovali svojega zgodnjega nakupa, saj so slušalke Batband so videti precej bolj robustno in manj praktično od pionirskih Audio Bone, katerih zametek sega na Japonsko, kjer so jih začeli razvijati davnega leta 2006, a jih lahko še danes naročite v poljubni barvi za 139 ameriških dolarjev. Roko na srce je Batband videti precej manj privlačno tudi od konkurenčnih AfterShokz, ki svoje kostno-prevodne slušalke proizvajajo že četrto leto, a če jim bo uspelo prekašati njihov zvok, jim bo oproščena tudi neprivlačna oblika.

AfterShokz:Trekz

AfterShokz so se svoj najnovejši izdelek odločili predstaviti na Indiegogo.

Športno oblikovane in nadvse prožne slušalke iz titana, ki po videzu nekoliko spominjajo na Audio Bone, se od Batbanda ne razlikujejo le po lahkotnejšem dizajnu, temveč tudi po mestu, kamor se prevodniki naslanjajo na lobanjo. Kostna prevodnika teh slušalk se ne nahajata nad ušesom, temveč na ličnici tik pred njim, nimajo tretjega prevodnika na zatilnici, zaradi česar bo zvok najbrž res nekoliko slabši od Batbanda.

 

Tudi cena prednaročila je nekoliko ugodnejša od Batbanda. Najhitrejši navdušenci so si na Indiegogo, kjer je podjetju doslej uspelo zbrati malo manj kot pol milijona ameriških dolarjev, AfterShokz:Trekz zagotovili že za borih 79 zelenih, malo manj hitri pa si bodo te lične slušalke privoščili za 129 dolarjev. Če sta vam lahkotnost in estetika pomembnejša od obljubljene kakovosti zvoka Batbanda, ne oklevajte z naročilom, saj je kampanja odprta le še nekaj dni.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. september 2015
2691
2. oktober 2015
Brezžične slušalke za svobodno uho: Batband, Audio Bone in AfterShokz
Android, iOS, Windows Phone 8