CES 2017 - Pametni roboti, prijatelji za domačo rabo

Alenka Selčan 11. januar 2017
/PublishingImages/CEs-pametni-robo-hero.jpg

Med desetimi najpomembnejšimi tehnološkimi smernicami, ki jih analitična hiša Gartner napoveduje za leto 2017 in onkraj, najdemo umetno inteligenco in strojno, globoko učenje, inteligentne aplikacije, inteligentne reči. Vse, s čimer se radi kitijo pametni roboti. Razpon robotike je bilo opaziti tudi na letošnjem CESu, kjer so se predstavili tako industrijski kot hišni, izobraževalni, družabni roboti in inteligentne pomočnice, ki bodo začinili našo skorajšnjo prihodnost.

Abilix – štiri različice izobraževalnih robotov

Abilix je na CESu predstavil kar štiri različice svojih robotov, namenjenih izobraževanju mladine o tehnologiji, kodiranju in robotiki. Na videz okorni Krypton, ki zna prepoznavati glasove in obraze, bo otrokom pomagal ustvarjati mehanične kreacije, od modelčkov letal, motorjev pa do Eifflovega stolpa.

 

Tu so ljubki humanoidni družabni robotki serije Everest:

 

Mobilni Oculus ni le ljubki pedagog, temveč otrokom pomaga tudi očistiti sobo.

 

In še serija Abilixovih letečih robotov:

 

Lynx – Alexa ali Nao?

Kitajski proizvajalec Ubtech Robotics je ustvaril prikupnega Lynxa, ki po ljubkosti spominja na pionirske robote Nao, a ga vodi um Amazonove Alexe. Lynx prepoznava obraze in se temu primerno tudi vede, lahko je osebna tajnica, hišni čuvaj, ki dom nadzira s svojimi kamerami. Lyns se zna postaviti v različne joga asane, po želji tudi zapleše, a na žalost se ne zmore prav dobro premikati naprej in nazaj. Na prodajne police naj bi prišel že letos, stal pa bi naj nekje med 800 in 1000$.

 

Kuri - Mayfieldova različica R2D2

Mayfield Robotics je zagonsko podjetje, za katerim v celoti stoji Bosch. Njihob prvi produkt, s katerim so se pohvalili na letošnjem CESu, je družinski robotek Kuri. Oblikoval nekdanji animator za Pixar, zato je Kuri videti kot simpatično utelešenje otroških želja. Morda deluje kot Amazonov Echo na koleščkih, a za ljubkimi mežikajočimi očmi se ne skriva Alexa, temveč neodvisna umetna inteligenca. Tudi Kuri naj bi na trg prišel že letos, cena pa naj bi se gibala nekje med 700-1000$.

 

Olly – prvi robot z osebnostjo

 

Emotechov robot Olly je nekaj posebnega. Ne razlikuje se le od robota Ollie proizvajalca Sphero, od Alexe in drugih pametnih hišnih asistentk, pač pa tudi od vsakega drugega Ollyija, saj ima vsak od njih svojo osebnost. Je prvi robot, ki se razvija v skladu s svojim lastnikom. Olly se uči hitro in je vselej pripravljen pomagati, to pa mu omogoča posebna tehnologija globokega učenja, ki jo je razvila skupina nevroznastvenikov in raziskovalcev strojnega učenja. Ker Olly svojo osebnost gradi na osnovi interakcij in vedenjskih vzorcev, so vsakodnevni pogovori s tem robotskim prijateljem čutiti povsem spontani in prijetni. Na letošnjem CES-u je Olly navdušil sodnike kar štirih kategorij za najboljšo inovacijo (Pametni dom, Hišne naprave, Hišne avdiovizualne komponente in dodatki, Droni in sistemi, ki delujejo brez človekove prisotnosti), zagotovo pa o njem nismo slišali zadnjič.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. januar 2017
3305
11. januar 2017
CES 2017 - Pametni roboti, prijatelji za domačo rabo