Camera Restricta

Alenka Selčan 17. september 2015
/PublishingImages/camera-restricta-hero.jpg

Ste se tudi vi že naveličali gore enoličnih fotografij, ki jih vsak dan videvate na socialnih omrežjih? Ne le selfiji, tudi fotografije turističnih znamenitosti se zdijo v t. i. pametni dobi nekam odveč, pa čeprav jih je nemara njihov avtor zajel z istim popotniškim zanosom kot generacije pred njim. A če bila fotografija nekoč domena le zavzetih amaterjev in posvečenih profesionalcev, je v dobi pametnih mobitelov presegla vse meje.

Neskončna reprodukcija tisoč in ene fotografije bodisi Eifflovega stolpa ali tistega v Pisi je zmotila tudi nemškega oblikovalca Phillipa Schmitta, ki se je odločil, da takšnega razvrednotenja fotografije ne bo le obsojal, temveč ga bo skušal omejiti. Ustvaril je prototip posebnega fotografskega aparata, ki bo onemogočal posneti prizore, ki so bili pred tem že prevečkrat posneti.

 

Camera Restricta naj bi zavoljo vgrajenega GPS-a in povezave s fotografskimi bazami, kot sta Flicker in Panoramio, beležila količino fotografij, posnetih na določenem mestu. Ko Camera Restricta razbere, da je na neki lokaciji posnetih več kot 35 fotografij, bo preprosto onemogočila posneti še eno. Na količino že posnetih fotografij bi fotografa poleg informacijskega zaslona opozarjal tudi poseben šum, ki naj bi ga kamera oddajala v skladu z arhivom fotografij.

Philip Schmitt priznava, da je prototip še daleč od popolnosti. Ker GPS zaznava le lokacijo, ne pa tudi smer, v katero je aparat obrnjen, bi takšen aparat onemogočal tudi posnetke, ki ne skušajo zajeti zgolj znamenitosti, so pa v njeni neposredni bližini. No, glede na vse uspešnejše programe prepoznavanja fotografij je to ovira, ki jo bi tovrstna kamera v prihodnosti zlahka obšla.

Vprašanje, ki ostaja, pa je, ali so se ljudje v zameno za izvirnost res pripravljeni odreči turističnim fotografijam. Morda bi Schmitt odgovor na to vprašanje dobil že z razvojem podobne aplikacije. Si bi jo naložili na svoj mobitel?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. september 2015
2678
22. september 2015
Camera Restricta
Android, iOS, Windows Phone 8