Comptech 2015

Uroš Miklavčič 7. december 2015
/PublishingImages/comptech_2015_hero.jpg

Sejmi so skozi leta počasi izgubljali na veljavi, zato se je veliko manjših sejmov počasi poslovilo. Tako je pred leti iz takšnih in drugačnih razlogov odneslo tudi sejem Infos, ki se je najprej združil s sejmoma Teleinfos in Sodobna elektronika, preden je pod novim imenom, Hevreka, implodiral . Sejmi imajo v današnji informacijski družbi ogromno dodano vrednost, če so pravilno organizirani in izpeljani. Spremljanje novic prek spleta in gledanje slik novosti je eno, prijeti stvar v roke, se pogovoriti z ustvarjalci in promotorji pa nekaj povsem drugega.

Letošnja novost je bil sejem Comptech, ki je poskušal vrniti idejo o tehnološkem sejmu nazaj na seznam prireditev. Prvi Comptech sem obiskal tudi sam.

Prvič

Prvi Comptech se je od 4. do 6. decembra odvijal na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Organizatorji so ga opisali kot sejem zabavne elektronike in v program umestili tudi računalniške igre, ki so zavzemale kar znaten del sejmišča. Poleg tega smo lahko pogledali nekaj zanimivih tehnologij, ki so segale od robotike in vezij, prek fotografije pa vse do brezpilotnih kopterjev in navidezne resničnosti.

 

Če iz opisa sklepate, da je bil sejem velik, se motite. Razstavišče je dokaj dobro dihalo, kar pomeni, da se razstavljavci niso ravno gnetli, prav tako pa v soboto ni bilo nepreglednih množic obiskovalcev, kar je bilo meni precej všeč, saj je bil ogled zaradi tega precej bolj sproščen. Seveda pa to verjetno ni bilo najbolj všeč organizatorju – zanj bodo pomembne številke, ki bodo odločale, ali se bo sejem naslednje leto vrnil ali ne.

Igre, fotoaparati in naprave

Takoj po vstopu na sejmišče sem se obrnil na desno in zagledal nekaj brezpilotnih kopterjev in zraven vrsto ljudi, ki so čakali, da na sosednjem razstavnem prostoru izkusijo navidezno resničnost. Tam se je predstavljalo slovensko podjetje s svojo igro ShowdownVR za očala Oculus Rift.

Na vogalu je potekalo igranje Call of Duty: Black Ops na konzoli PlayStation 4. Vsi željni iger so se lahko pomerili še v igranju Pro Evolution Soccerja, klasičnem Street Fighterju ali pa so stopili na oder in odigrali nekaj riffov v igri Guitar Hero. Za tiste, ki živijo v svetu World of Warcraft, pa je bil pripravljen turnir Hearthstone.

 

Ljubitelji geek in pop kulture so lahko kupili razne izdelke (majice, kape, pop figure ...) iz priljubljenih serij in filmov. Našlo pa se je tudi nekaj eksotičnih izdelkov iz oddaljene Azije.

Ogledal sem si še razstavni prostor z avdiofilsko opremo (ojačevalci in slušalke), fotografsko opremo, vinilnimi ploščami ter robotskim hokejem, pri katerem je imel robot nekaj težav z refleksi.

Manjkale niso tudi razne fotografske delavnice in predavanja za vse, ki so si želeli nekoliko bolj poglobljene izkušnje in širšo debato.

Za boljši občutek o dogajanju si oglejte galerijo.

Povzetek

Comptech se je letos prvič predstavil javnosti in srčno upam, da je bil letošnji obisk dovolj velik, da se sejem naslednje leto vrne večji, boljši in še bolj odmeven. Letošnji je bil pač prvi in veliko stvarem lahko pogledamo skozi prste. Bil je majhen in morda nekoliko prazen, a ima velik potencial – le dobro bo treba premisliti o promociji in povezovanju. Sejmi pri nas morda postajajo pozabljena preteklost, a hkrati ponujajo neverjetno dodano vrednost v digitalnem svetu, ki je brez stika postal nekoliko bolj hladen do potrošnika. Sejmi so odlična priložnost, da se ljudje, ki jih druži ista strast, srečajo in navežejo nove stike in poznanstva.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. december 2015
2778
10. december 2015
Comptech 2015
Android, iOS, Windows Phone 8