Da le ne bi namesto na Pokemona stopili na – mino! Med igralci že prva smrtna žrtev

Srdjan Cvjetović 22. julij 2016
/PublishingImages/pokemon-go-s-hero.jpg

Ustvarjalci igre si manejo roke, a nekateri igralci nepremišljeno padajo v težave in celo – dobesedno – tvegajo življenja! V Gvatemali je zahtevala prvo smrtno žrtev.

Zahvaljujoč igri Pokemon Go je Nintendo zdaj vreden več kot japonski medijski konglomerat Sony. Vrednost Nintendovih delnic se je namreč od objave igre Pokemon Go več kot podvojila, za zdaj pa ni videti, da bi se rast kaj kmalu ustavila. V absolutnih številkah: v samo dveh tednih se je vrednost družbe povečala za več kot 20 milijard evrov!

 

Rekordna mobilna igra za rekord na japonski borzi

Že na dan objave igre so Nintendove delnice poskočile, bolj ko je postalo jasno, kako zelo priljubljena je nova igra, hitrejša je bila ta rast. V le nekaj dneh je Pokemon Go pristal na vrhu najbolj priljubljenih mobilnih iger vseh časov, a Pokemon Go sproža rekorde tudi stran od zaslonov pametnih mobilnih telefonov: Nintendova delnica je tako postala najbolj trgovana delnica v zgodovini japonskega borznega poslovanja!

Nintendo vpleten le delno, a odnesel ogromno korist

Nintendo, ki ga najpogosteje povezujejo z igro Pokemon Go, pa je v njo pravzaprav vpleten le delno – a dovolj, da je z njo doživel svoje novo rojstvo. Igro je namreč razvila družba Niantic, ki se je ločila od družbe Google, intelektualne pravice nad Pokemoni pa ima istoimenska družba. Nintendo ima lastniški delež tako v družbi The Pokemon Company kot tudi v družbi Niantic.

Zakaj so potem prav Nintendove delnice najbolj poletele v nebo? Predvsem na račun pričakovanj, da bi Nintendo lahko ponovil tak uspeh z naslednjimi igrami, kjer bi vključil še nekatere znane like iz svojih franšiz.

 

Bi dali več tisoč evrov za Vaporeona?

Medtem pa ne zmanjkuje domišljije tistim, ki si na čim hitrejši in preprostejši način želijo dobiti čim več virtualnih pošasti. Na spletnih tržnicah, kot je eBay, se tudi za več tisoč evrov uspešno prodajajo uporabniška imena, s katerimi so že ujeli kakšnega redkega Pokemona, kot je Vaporeon, ali so pod svoje okrilje spravili večje število navideznih pošasti.

Zagrizencev od takšne bližnjice, ki jim lahko prihrani več tednov tavanja in iskanja na odprtem, ne odvrne niti to, da je takšna kupoprodaja v nasprotju s pravili in pogoji (tistimi, ki jih praviloma vsi potrdijo, ne da bi jih prebrali), ki jih je za igrico postavil njihov razvijalec, družba Niantic. A če jih dobijo, bodo tako kupcem kot prodajalcem onemogočili njihova uporabniška imena.

Tudi "trenerji" so v nasprotju s pravili in pogoji

Ker pravila in pogoji igralcem prepovedujejo kakršnokoli pridobitveno dejavnost, ki izvira iz igre, so kršitelji tudi številni "trenerji", ki nastajajo kot gobe po dežju in za svoje "učno" delo navdušenim začetnikom zaračunavajo tudi več deset evrov na uro.

Vedno več pa je tudi zgodb o posameznikih, ki so pustili svoje redne službe in se popolnoma posvetili igri. Nekateri sicer zato, da bi (večinoma neobdavčeno) služili kot trenerji, nekateri pa zgolj zato, da bi lahko več časa iskali Pokemone.

 

Eden od trenerjev si je že priboril dokumentarec o sebi

Kršitev pravil in pogojev ne skrbijo niti 24-letnega Novozelandca, ki je pustil svojo redno službo v enem od aucklandskih barov in svoje življenje posvetil izključno iskanju Pokemonov. Za razliko od svojih prijateljev, ki so prav tako "trenerji", bo po vsej verjetnosti Tom Currie zvezda dokumentarnega filma, ki ga želijo posneti o njegovih potovalnih izkušnjah. Pravi, da so v stik z njim stopili kar trije producenti, od tega eden iz ZDA, in da mu njegovi trenerski kolegi in prijatelji to zavidajo.

Currie potuje po vsej državi, te dni se premika proti jugu južnega otoka. Na poti ga, kot pravi, spremlja en prijatelj, ki igre sicer ne igra, a je zato toliko bolj pozoren na Currieja, da ne bi padel v kakšno nerodno ali nevarno situacijo. "Igralci smo ena velika družina," je navdušen Currie nad svojim življenjem in številnimi srečanji med iskanjem pošasti.

 

Tudi japonski McDonald's na krilih Pokemonov

Igre Pokemon Go niso objavili hkrati povsod po svetu. Ena od držav, kjer je še niso, je Japonska, zato tam napetost narašča. O datumu izdaje še vedno ni znano nič uradnega, a naj bi se to po nekaterih navedbah zgodilo že danes. Snovalci, ki so igro do zdaj objavili v 30 državah, med njimi ZDA in večina evropskih, pojasnjujejo: želimo se prepričati, da je vsa infrastruktura dovolj zanesljiva in stabilna za pričakovano ogromno zanimanje za to igro na Japonskem.

Že nekaj dni pa cene delnic McDonald'sa na Japonskem naraščajo, ker iz je več virov prišel namig, da bo zagon igre v tej državi verjetno potekal v partnerstvu z omenjeno verigo hitre prehrane.

McDonald'sove restavracije na Japonskem naj bi tako postale sponzorirane lokacije, kjer bi se igralci lahko spopadli ali našli nove Pokemone za svojo zakladnico. Matematika je jasna – McDonald's pričakuje (bistveno) večji obisk svojih japonskih restavracij, ta model skupnega nastopa pa bi gotovo lahko uporabili še drugod po svetu.

 

Igralci, pozor! V BiH so še minska polja!

Ob neredkih novicah o nerodnih zapletih, v katere so se zaradi neprevidnosti, prevzetosti z igro (in pravzaprav nepremišljenosti) znašli nekateri igralci Pokemon Go, je vedno več svaril, da je takšno ravnanje tudi smrtno nevarno.

Že pred dnevi je hrvaška gorska reševalna služba prosila, naj se turisti na Hrvaškem izognejo iskanju Pokemonov po gorskih masivih Velebita in Biokova, zdaj pa še resnejše opozorilo prihaja iz Bosne in Hercegovine. Nevladna organizacija Posavina brez mina svari, naj iskalci spoštujejo opozorila o minsko onesnaženih območjih, ki so ostala iz vojne v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja.

 

V Gvatemali med iskanjem Pokemonov ustrelili najstnika

Osemnajstletni Jerson Lopez de Leon iz mesta Chiquimula, okrog 200 kilometrov od gvatemalske prestolnice, je postal prva smrtna žrtev med igranjem igre Pokemon Go. Ko je v nočnih urah v spremstvu eno leto mlajšega bratranca po mestu iskal Pokemone, so ga ustrelili iz zasede.

Policisti še ne vedo, zakaj so ga napadli, sumijo pa, da so nesrečna najstnika napadalci v kombiju našli prav prek te igre, ki spodbuja srečanja med igralci. Že večkrat so poročali o tem, da so nič hudega slutečim iskalcem Pokemonov grozili z orožjem in jih nato oropali ali pa da so se neprevidni igralci poškodovali zaradi padcev, ki so bili posledica njihove neprevidnosti.

V Indoneziji policistom v službi prepovedali Pokemon Go

Indonezijske oblasti so policistom prepovedale igro Pokemon Go med službenim časom, pričakovati je, da bodo podobne prepovedi deležni tudi indonezijski vojaki. Indonezijski obrambni minister je presodil, da številni igralci s svojo neprevidnostjo ne ogrožajo le svoje osebne varnosti, temveč tudi javno in celo nacionalno varnost.

Preberite vodič za igranje Pokémon GO.

Članek je bil prvotno objavljen na siol.net.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. julij 2016
3080
22. julij 2016
Da le ne bi namesto na Pokemona stopili na – mino! Med igralci že prva smrtna žrtev