DeepMind AlphaGo  - nova zmaga umetne inteligence

Alenka Selčan 9. marec 2016
/PublishingImages/deepmind-alphaGo-hero.jpg

9. marec, 2016 se bo v zgodovino človeštva in strojev vpisal kot novo zmagoslavje umetne inteligence. Ta je znova dokazala, da človeške igre lahko igra bolje od najboljših med nami. To je že tretja tovrstna zmaga, ki jo je UI prevzela človeku.

Prva se je zgodila leta 1997, ko je stroj Deep Blue premagal Garryja Kasparova, tedanjega svetovnega prvaka v šahu. Drugo lovoriko je umetni inteligenci prinesel IBM-jev Watson, ki je leta 2011 osvojil Jeopardy, Googlovem DeepMindu pa je danes, že v prvi od petih napovedanih iger, uspelo premagati seulskega mojstra v namizni igri go.

Šah: Deep Blue, 1997

 


Jeopardy, Watson, 2011

 


Go, DeepMind, 2016

 


Lee Se-dol, legendarni igralec te starodavne azijske igre, je od tekme odstopil po dobrih treh in pol urah igranja. Ob porazu je priznal, da takšnega izida ni pričakoval, saj si ni mislil, da bo AlphaGo, (za go specializirana enota Googlovega DeepMinda) že prvo igro odigral tako popolno.

Očarana je bila kakopak tudi ekipa AlphaGo z Davidom Silverjem na čelu, ki je dejal, da je bila igra neverjetna, njegovemu mnenju pa se je pridružil tudi DeepMindov ustanovitelj Demis Hassabis, ki je z globokim spoštovanjem do Lee Se-dola in njegovih spretnosti ocenil, da je bila igra zelo vznemirljiva in napeta.

Za DeepMind in umetno inteligenco nasploh, je današnja zmaga pomemben dosežek. A tudi za Leeja in nenazadnje za človeštvo, ki ga predstavlja, še ni vse izgubljeno. V naslednjih dneh se bodo zgodile še štiri tekme, torej še štiri priložnosti za zmago. Držimo pesti, da jih osvoji mojster Lee, tako ubrani čast človeštvu in si hkrati pribori nagrado v vrednosti enega milijona ameriških dolarjev. Mislite, da mu bo uspelo?

In kaj vse to pomeni za človeštvo? Tudi po tem dosežku je težko oceniti, kako hitro napreduje umetna inteligenca. Oktobra lani smo lahko brali, da dosega IQ štiriletnika. Ob ideji, da bo nekoč dosegla in presegla inteligenco odraslega človeka, nekateri zamahnejo z roko, češ, da se to ne more zgoditi.

Pa vendar je raziskava med strokovnjaki v umetni inteligenci, ki sta jo nedavno opravila Müller in Bostrom, pokazala, da kar deset odstotkov vprašanih strokovnjakov meni, da je po optimistični napovedi povsem možno, da se bo to zgodilo že leta 2022, polovici se zdi povsem realna napoved, da bo do generalne umetne inteligence prišlo 2040, kar devetdeset odstotkov pa meni, da se bo v najslabšem primeru to zgodilo leta 2075.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
9. marec 2016
2885
9. marec 2016
DeepMind AlphaGo  - nova zmaga umetne inteligence