DuoSkin – pametni tatoo, vreden vsake kože

Alenka Selčan 16. avgust 2016
/PublishingImages/DuoSkin-tatoo-hero.jpg

Vroče poletje razgali nemalo kože, ki jo dostikrat krasijo takšni in drugačni tatooji. Pravite, da niste ljubitelj kožnih poslikav, četudi začasnih? No, ob takšni, kot so jo nedavno ustvarili in predstavili raziskovalci skupin MIT Media Lab in Microsoft Rearch, se boste bržkone premislili. DuoSkin namreč ni zgolj telesni okras, temveč prava nosljiva naprava. Je uporabniški vmesnik, ki obeta, da bo prav kmalu krasil kožo tako tehnofrikom kot modnim navdušencem.

Prototip DuoSkin obljublja, da si bo vsak s ščepcem oblikovalske žilice in kančkom znanja o računalniških vezjih lahko po svojem okusu in stilu ustvaril delujoči začasni tatoo oz. napravo iz zlatih lističev, ki mu bo krasila telo. Zlati lističi, ki jih danes uporabljajo predvsem v umetnosti in gastronomiji, niso le prijetnega videza, so tudi dovolj trdni, odporni in poceni za vsakdanjo rabo, njihova prednost pa je predvsem to, da so prevodni in se lepo oprimejo kože. Zaradi teh lastnosti se jih da poljubno oblikovati v estetski kožni pametni nakit.

 

Ta estetski dekor se zaenkrat ponaša z različnimi namembnosti. DuoSkin lahko deluje kot nadzorna plošča za mobilne naprave. Z dotikom ali zdrsom po njem lahko spremenimo glasnost na predvajalniku glasbe, se odzovemo na klic in tako dalje. Lahko je tudi prikazovalnik, ki se spremeni glede na želene nastavitve. Nastavimo ga na primer tako, da se obarva ob povišani telesni temperaturi in ob drugih telesnih spremembah. DuoSkin omogoča celo brezžično povezavo, je tudi kožni NFC komunikator, nenazadnje pa je DuoSkin lahko le vezje, ki buri ustvarjalno žilico in kar kliče k izvirnim modnim dodatkom, ki jih bodo lahko osvetljevale celo drobcene LED svetilke.

Ustvarjalci tatooja DuoSkin so pripravili različne elemente, od gumov in drsnikov za nadzorno ploščo, do dekorativnih vezij, ki prikazujejo razpoloženje. Ustvarili so celo tatoo z aplikacijo za zaljubljene pare „Couple Harmony“, ki prikazuje razpoloženje in ujemanje zaljubljencev.

Če ste dovolj neučakani in vsaj malo tehnično podkovani, da razumete tule opisan proces si morda svojo različico pametnega tatooja naredite kar sami. Morda se v izdelovanju pametnih umetniških tatoojev tako izurite, da boste že prihodnje poletje odprli svoje sezonsko zagonsko podjetje ali pa vsaj priredili delavnico za vse nadebudneže in nadebudnice, ki jih bo v svet računalniških vezij pritegnila prav zlato obarvana modna muha prihodnega poletja.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
16. avgust 2016
3119
16. avgust 2016
DuoSkin – pametni tatoo, vreden vsake kože