Eyecan in Dowell - Samsungova tehnologija za hendikepirane

Alenka Selčan 10. avgust 2015
/PublishingImages/eyecan-dowell-hero.jpg

Cilj vsake tehnologije je olajšati človekov vsakdan. Pametna tehnologija nam pomaga širiti obzorja na vsakem koraku, internet reči vse hitreje pronica v naša življenja, da nas bi razbremenil skrbi. Če se ob neusahljivem izobilju naprav včasih zazdi, da celotno mašinerijo pametne tehnologije poganja le težnja po zaslužku velikih korporacij, vsake toliko preseneti novica o kakšnem pripomočku, ki bi lahko olajšal življenje tudi manj številnim.

Samsung se lahko pohvali, da je v zadnjih nekaj letih nemalo pozornosti namenil invalidnim osebam, ki zaradi bolezni ali poškodb ne morejo uporabljati zaslonov na dotik, ene od najpomembnejših lastnosti pametnih naprav.

Eyecan

 

Že leta 2011, veliko pred izzivom ledenega čebra, so s projektom Eyecan skušali približati tehnologijo tistim, ki trpijo za neozdravljivo nevrološko boleznijo ALS. Da bi jim olajšali komunikacijo, so razvili posebna očala, ki z majhno spletno kamero sledijo zenici in njeno gibanje pretvorijo v miško na zaslonu. Uporabnik lahko le z mežikanjem ter drugim gibanjem očesa napiše sporočilo, brska po medmrežju in tako navzlic bolezni ostane povezan s svetom.

Od prve omembe projekta je minilo že nekaj let, a do danes še ni videti, da bi bilo očala Eyecan že mogoče kupiti, govori pa se, da bi Samsung zanje hotel požel približno 500 $. No, na srečo so se razvijalci projekta odločili, da bodo navodila za Eyecam delili povsem brezplačno vsem, ki si bi jih želeli ustvariti sami.

Dowell

 

Tudi projekt Dowell je namenjen gibalno omejenim ljudem, ki zaradi svoje bolezni ne morejo enakovredno uporabljati pametnih mobitelov. Da bi premostili to oviro, pri Samsungu pripravljajo novo aplikacijo, ki bo mobitel hendikepiranih preprosto povezala z njihovimi že obstoječimi krmilnimi napravami.

V začeteku bo aplikacija Dowell služila za krmiljenje na mobitelih Galaxy 6 in Galaxy 6 Edge, vizija profesorja seulske univerze Sang-Mook Lee, ki je sodeloval pri razvoju aplikacije, pa sega precej dlje. Dowell namreč vidi kot odličen pripomoček za upravljanje tudi drugih naprav v gospodinjstvu, ki so zavoljo interneta reči vse bolj povezane. Hendikepiranim bodo tako olajšana tudi preprostejša dela v gospodinjstvu, ki jih bodo lahko medmrežju gospodinjskih aparatov ukazali le s svojim mobitelom in aplikacijo Dowell.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
10. avgust 2015
2624
17. avgust 2015
Eyecan in Dowell - Samsungova tehnologija za hendikepirane
Android, iOS, Windows Phone 8