Facebook video s Prismo?

Alenka Selčan 26. oktober 2016
/PublishingImages/prisma-fb-video-hero.jpg

Prisma je zdolgočaseno nebo foto aplikacij razsvetlila kot utrinek. Osupnila in navdušila je s svojo lepoto, socialna omrežja so doživela pravi cunami artističnih selfijev, ki smo jim uporabniki Androidov še kako zavidali. Jasno nam je bilo, da jo bodo lastniki iPhonov prežvečili in izpljunili, še preden bomo prišli na vrsto, na svoj trenutek kvazi umetniške slave.

In res. Ko je Prisma pristala na Androidih, je bilo že prepozno. Nihče več ni trznil na selfie v Picassovi maniri, nikomur ni bilo mar za fotografijo pokrajine, ki je bila videti kot da bi jo naslikal sam Levitan. Čudna so pota trendov, ki krojijo socialna omrežja, zato ni nič manj čudno, da se je Facebook te dni odločil, da si Prismo sposodi za plemenitenje videa.

 

Na konferenci WSJDLive sta Chris Cox in Sheryl Sandberg na pametnem telefonu predstavila prototip programske opreme, ki je video posnetku dodal pridih Van Goghovega stila, vendar o sami aplikaciji nista razkrila kaj dosti podrobnosti. Te naj bi ob priliki naznanil sam Mark Zuckerberg, zaenkrat pa je šlo le za namig, da gre zgolj za razvojno fazo produkta, ki bo morda dosegljiv nekje pomladi, morda kot ločena aplikacija. Ob kupu neznank je v tem trenutku jasna le tendenca, da Facebook želi širiti rabo pretočnega videa in jo spodbuditi prav s takšnimi in drugačnimi filtri, ter tako uspešno konkurirati Snapchatu.

A video aplikacija, za katero stoji umetna inteligenca in ki je svoj navdih našla v Prismi, ni preprosta stvar. Cox pravi, da ne bo lahko doseči dostojnega rezultata. Umetniško obarvani filtri morajo brez napak krasiti vsako od štirindvajsetih sličic v sekundi prenosa, uporabniki pa smo muhasti in že ob najmanjšemu odstopanju hitro lahko zavrnemo nekaj, kar je sicer terjalo ogromno dela in ustvarjalnosti.

Vir foto: twitter.com/geoffreyfowler

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. oktober 2016
3214
26. oktober 2016
Facebook video s Prismo?