Filmi v navidezni resničnosti: Story Studio in ILMxLab

Alenka Selčan 17. junij 2015
/PublishingImages/filmi-vr-hero.jpg

Kupiti očala navidezne resničnosti je postala otroška želja marsikaterega gika vse odkar je na svet pokukal Oculus Rift. No, če smo pošteni, vse odkar ga je odkupil Facebook za blazno vsoto denarja.

In res, tehnologija je že tu in napreduje. Kaj pa vsebina? V Oculusovem Story Studiu ne počivajo, spodbudne novice pa prihajajo tudi od velikih imen hollywoodske produkcije.

Story Studio

 

Po letošnjem prvencu Lost Oculusov Story Studio že najavlja svoj drug film. Kot kaže napovednik bo tudi Henry osvojil srca ljubiteljev navidezne resničnosti. Simpatična komedija, ki si jo bodo lahko zastonj ogledali vsi novopečeni lastniki Oculus Rifta v začetku 2016, pripoveduje zgodbo o ljubkem ježku Henryju in njegovih težavah, ki jih ima zaradi svoje podobe pri navezovanju stikov.

Henry vse bolj izkorišča prednosti filmov navidezne resničnosti, saj v zgodbo interaktivno vpelje tudi gledalca, ki na primer lahko pobrska po njegovem albumu in tako izve več o njem, o njegovi osebni zgodovini, bolj radovedni pa se bodo lahko razgledali tudi po njegovi hiški.

Tudi Henry močno spominja produkcijo Pixar, kar ne preseneča, saj je njegov režiser Ramiro Lopes Dau, ki je svoje animacije prispeval za dva Pixarjeva filmoa Pogum in Pošasti z univerze. Čeprav prvi lastniki Oculusa najbrž niso in še nekaj časa ne bodo prav otroci, ni pričakovati, da se bodo filmski ustvarjalci Story Studia, kaj kmalu podali v kak drug žanr, saj želijo, da je ena od prvih izkušenj VR filma zanimiva, a tudi prijetna. Takšna, ki uporabniku nariše nasmeh.

 

ILMxLab

Ne, lastniki Oculusa ne bodo ujeti zgolj v naivni svet otroške animacije. Nedavno je iz znamenitega studia posebnih efektov Industrial Light & Magic, ki ga je pred štiridesetimi leti ustanovil George Lucas, prišla novica, da bodo tudi ljubitelji Zvezdnih stez v svet Jedijev lahko prav kmalu vstopili tudi prek navidezne in nadgrajene resničnosti.

 

ILM je v sodelovanju s podjetji Lucas Film in Skywalker Sound prav te dni ustanovil ILMxLab, poseben razvijalski studio in kalilnik zamisli, namenjen prav potopitvenim tehnologijam, kjer bodo vsebine prirejali za navidezno in nadgrajeno resničnosti, real-time kinematografe, tematske in zabaviščne parke, in raziskovali nove načine pripovedovanja zgodb, ki jih zahteva prav pojav novih VR in AR tehnologij.

Prav pripovedovanje filmskih zgodb prek potopitvenih tehnologij razpira razmislek, kakšni bodo filmi bodočnosti. Zagotovo je le to, da bo filmska izkušnja drugačna od igranja VR video iger, ki so ponavadi tekmovalne narave, igralec pa stremi k zmagi in čimprejšnjemu doseganju cilja.

Potopitveni filmi bodo pravi izziv za režiserje, saj bodo gledalcu omogočali, da tudi sam doprinese k osnovni zgodbi. Gledalec ne bo več ujet v zgolj režiserjevo naracijo, saj bo lahko poleg zgodbe raziskoval še podzgodbe, podrobneje spoznal stranske like in si tako ustvaril svoj meta film.

No, najbrž vsega tega še ne moremo pričakovati kar čez noč, čeprav prve sadove ILMxLaba napovedujejo že za konec letošnjega leta. Kot kaže bo 2015 tisto leto, ki se ga bomo zavoljo takšnih in podobnih projektov (Windows Hololens, Magic Leap itd), zapomnili kot mejnik v zabaviščni tehnologiji.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
17. junij 2015
2556
19. junij 2015
Filmi v navidezni resničnosti: Story Studio in ILMxLab
Android, iOS, Windows Phone 8