Gecko – IoT ljubljenček za domačo rabo

Alenka Selčan 21. oktober 2013
/PublishingImages/gecko-hero.jpg

Komaj smo ozavestili idejo interneta stvari (IoT), že so tu prvi tovrstni izdelki za vsakdanjo rabo. Novi IoT biserček Gecko prihaja iz Indije. Gre za mali, brezžični Bluetooth daljinski upravljalnik za pametne mobitele, ki ga zaradi priročnosti nekateri imenujejo kar švicarski nož za pametne naprave.

 

 

Gecko v velikosti kovanca lahko z gestami na daljavo upravlja pametni mobitel. Po želji lahko določite gesto, ki bo na primer utišala prihajajoči klic sredi sestanka ali bo znova zaigrala vaš trenutno najljubšo skladbo. A to še ni nič! Gecko bo predrugačil svet fotografije socialnih medijev, saj bodo odslej možni tudi avtoportreti na daljavo. Da, zavoljo te male daljinske napravice se ne bo več treba pretvarjati, da roka, ki drži kamero, pravzaprav ni tam, osamljeni samovšečneži pa bodo lahko za slab portret obdolžili namišljenega fotografa.

Kot pravi član družine interneta stvari vas bo mali prijatelj obveščal o mnogih rečeh. Če ga boste na primer namestili na vrata hladilnika, boste lahko svoji ljubljeni, a ponoči pogosto lačni osebi dokazali, da njeni nočni roparski pohodi dobrot niso le vaša nočna mora, saj bo Gecko zaznal, da so se vrata hladilnika tisto noč res odprla. Ne želite, da kdo drug vstopa v vašo sobo? Gecko, pritrjen na vrata sobe, vas bo obveščal tudi o tem. Kaj pa, če imate nekoliko pozabljivo babico, ki dostikrat pozabi vzeti zdravila ob pravi uri? Tudi pri tem vam lahko pomaga Gecko. Zdravila pospravite v škatlico in jo opremite z Geckom. Če bo škatlica ostala zaprta po določeni uri, boste o tem še pravočasno obveščeni.

Z njim boste lahko sledili vaši lastnini. Če vas skrbi, da vam bo kdo odtujil kolo, ki ste ga podedovali od pokojnega dedka, namestite Gecko pod sedež. Hitro boste zaznali vsak njegov nezaželen premik in nemudoma začeli spremljati, kam se je odpeljal tatinski nepridiprav. Podobno lahko storite z vsemi, vam ljubimi predmeti in dragocenostmi. Namestite ga lahko v avto ali pa na potovalko, če ne zaupate nepoznanemu okolju. Če se bojite, da bo noč na večtisočglavem festivalu zelo naporna, si boste hvaležni, če boste z njim označili šotor in tako lažje našli pot »domov«. Napravico boste lahko obesili okrog vratu vašega psa ali mačka in tako točno vedeli, kam se je odpravil mali potepin. Še celo ključev vam ne bo treba več iskati. Možnosti za uporabo je nešteto.

Če vas je stvar prepričala, lahko na Indiegogo kampanji podprete tega malega prijatelja vaših dragocenosti in z internetom stvari ponosno začnite leto 2014, ko bodo na voljo že prvi Gecko primerki.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. oktober 2013
1896
23. oktober 2013
Gecko – IoT ljubljenček za domačo rabo
Android, iOS