Google Nest širi svoje gnezdo

Alenka Selčan 30. oktober 2014
/PublishingImages/google-nest-siri-hero.jpg

Dandanes bi bilo še vilam sojenicam, ko bi le obstajale, težko napovedovati usodo vsakega izdelka, ki ga naplavi morje tehnoloških inovacij. A ko za podjetjem stojita tako pomembni osebi, kot sta nekdanja Applova inženirja Tony Fadell in Matt Rogers, je jasno, da se bo pisala zgodba o uspehu, četudi bo beseda tekla o tako vsakdanji stvari, kot je termostat.

Ko sta inženirja ugotovila, da zna napravo za uravnavanje sobne temperature pravilno nastaviti le malo ljudi, sta se domislila, da bo lažje termostat naučiti o navadah ljudi, kot ljudi osnov termostata. In ustvarila sta Nest.

 

V treh letih, ki so minile od prve medijske najave pa do danes, je Nest postal eden od najbolj zglednih primerov interneta reči (IoT). Nadvse ličen, a preprost termostat se samodejno uči primerno nastavljati temperaturo v stanovanju glede na vremenske pogoje in življenjske navade stanovalcev. Nest je hitro postal hišni prijatelj mnogih družin, ki so se v skrbi za okolje in za svojo denarnico odločile zmanjšati porabo energije. Na njegov račun lahko prihranijo do dobrih 20 odstotkov energije, z novejšimi različicami pa lahko nadzorujejo tudi stopnjo ogljikovega dioksida v prostorih in so v primeru požara nemudoma obveščeni.

 

V začetku leta 2013 naj bi bilo z Nestom opremljenih slab odstotek ameriških domov, kar pomeni več kot milijon gnezdec, vsak vreden po 250 $. Več kot milijon ušes na steni, ki spremlja bivalne navade Američanov in Kanadčanov. Obetajoč izdelek in še bolj obetavna rast v prihodnosti sta v začetku letošnjega leta prepričala Google, da Nest odkupi za bajne 3,2 milijarde ameriških dolarjev.

"Obe podjetji (Nest in Google) verjameta, da tehnologiji lahko pustimo, da opravlja težko delo za kulisami, medtem ko se mi ukvarjamo s svojimi življenji", je tedaj izjavil Fadell z besedami, ki povzemajo esenco interneta reči. In res, v Nestovem gnezdu uspeha pristaja vse več proizvajalcev, ki želijo svoj izdelek povezati v omrežje nadvse pametnih naprav.

 

Če živite v ZDA, Kanadi, od septembra naprej pa tudi v nekaterih evropskih državah (Slovenije zaenkrat še ni na tem zemljevidu), in na primer vozite Mercedes, bo ta sporočil Nestu, kdaj boste prišli domov, da vam bo pravočasno ne le ogrel ali ohladil stanovanje, temveč tudi odprl vrata vaše garaže Chamberlain. Ko boste odšli na počitnice, bo Nest nastavil razsvetljavo Lifx tako, da bo zaradi prižigajočih in ugašajočih luči videti, kot da je nekdo v stanovanju. Nest bo o vašem prihodu obvestil celo pralni in sušilni stroj Whirpool, ki vam bo do takrat osvežil perilo. Nest je v sožitju tudi z Logitechovo Harmony Ultimate, ki bo poskrbela, da vas bo doma pričakala prižgana televizija ali glasba po vašem izboru.

V pametnem svetu seveda ne gre brez nosljive tehnologije. Google obljublja povezavo Nesta z Google Glass, ki naj bi se zgodila v bližnji prihodnosti, nedavno so se Nestovem omrežju pridružile tudi pametne ure Pebble, lastniki zapestnic Jawbone Up pa že od poletja spijo lažje, saj jim Nest nastavi temperaturo v stanovanju tako, da je primerna bodisi za spanje, bodisi za delovanje.

Nest je od poletja skupaj s Samsungom in še petimi drugimi podjetji postal del združbe Thread, ki si je za cilj postavila poenotiti nekatere IoT standarde, razvijala pa bo tudi nove brezžične protokole in poskrbela, da bodo naprave v pametnih hišah med seboj dobro sodelovale in ob tem potrošile čim manj energije. Internet reči pa se tu šele dobro začenja.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. oktober 2014
2261
4. november 2014
Google Nest širi svoje gnezdo
Android, iOS, Windows Phone 8