Google na letošnji konferenci I/O predstavil številne zanimive novosti

Tehnik 29. maj 2015
/PublishingImages/google-io-2015-hero.jpg

Leto je naokoli in tu je nova, že osma izvedba Googlove konference I/O, ki bo potekala danes in jutri v San Franciscu. Kot smo že vajeni, je na njej tudi letos Google za uvod pripravil predavanje, na katerem nam je predstavil vse novosti, ki jih je izdelal zadnjem obdobju. In teh je bilo kar nekaj. Spodaj si lahko preberete, katere so na nas na Tehniku pustile najboljši vtis.

Android M

 

Tako kot lani, ko nam je predstavil Android L, ki ga danes poznamo pod imenom Android Lollipop, je Google tudi letos govoril o prihajajoči različici Androida. Nova različica Androida, ki je trenutno poznana še pod imenom M, prinaša nekoliko spremenjen sistem potrjevanja dovoljenj, ki jih damo aplikacijam. Pri prejšnjih različicah so nas aplikacije vprašale za vsa dovoljenja naenkrat, še preden smo jih namestili, pri Androidu M pa nas sprašujejo za dovoljenja posamično in šele med njihovo uporabo. Ko imamo npr. neko aplikacijo odprto in želi ta uporabiti mikrofon, nas za dovoljenje uporabe mikrofona vpraša šele takrat. Android M je precej bolj varčen z energijo kot Android Lollipop. Ko mobilna naprava, na kateri je naložen, dlje časa ni aktivna, izključi določene aktivnosti, ki tečejo v ozadju, in s tem zmanjša porabo energije. Naprave z Androidom M tako lahko v stanju pripravljenosti zdržijo tudi dvakrat dlje kot tiste z Androidom Lollipop. Android M prinaša izboljšan sistem odpiranja internetnih povezav. Ko smo do sedaj v Androidu pritisnili na neko internetno povezavo, ta ni vedel, ali naj jo odpre v spletnem iskalniku ali v kakšni drugi aplikaciji. Android M je pametnejši in jo odpre tam, kjer je najbolj smiselno. Če pritisnemo npr. na internetno povezavo do tvita, se nam ta samodejno odpre v aplikaciji za Twitter. Google je v sklopu predstavitve Androida M razkril tudi nov plačilni sistem Android Pay, ki bo na tem operacijskem sistemu še posebej dobro deloval, saj bo lahko na njem koristil tudi senzor prstnih odtisov.

Izboljšana digitalna asistentka Google Now

 

Google je pokazal tudi izboljšano digitalno asistentko Google Now, ki zna odgovarjati na nova vprašanja. Nova digitalna asistentka omogoča, da do želenih informacij pridemo še hitreje. Asistentko lahko pokličemo na pomoč v vsaki aplikaciji in spletni strani. Če imamo npr. odprto aplikacijo za e-pošto in pa e-pošto, v kateri nas prijateljica sprašuje, če bi si z njo ogledali nek film, nam lahko Google Now, ne da bi zaprli aplikacijo, takoj poda informacije o tem filmu.

Nova različica Android Wear

 

Videli smo novo različico »urarskega« operacijskega sistema Android Wear. Ta podpira nove kretnje z roko, s katerimi zelo hitro pridemo do informacij na uri, prinaša pa tudi hiter dostop do slikic in smeškov s pomočjo risanja po zaslonu ter nov zaganjalnik. Google se je pohvalil, da je za Android Wear sedaj na voljo že več kot 4.000 aplikacij.

Google Photos

 

Ne smemo mimo zanimive aplikacije Google Photos, ki vse naše slike in videe iz mobitela, tablice in osebnega računalnika združi na eno mesto – v oblak. Aplikacija zna posnetke pametno razvrščati v skupine, omogoča pa nam tudi, da posnetkom spreminjamo izgled (barve, svetlost …), jih združujemo v kolaže in animacije … Uporabniki bodo lahko v oblak shranili neomejeno posnetkov.

Brillo - operacijski sistem interneta reči

 

Predstavljen je bil popolnoma nov operacijski sistem za internet reči (Internet of Things), ki so ga pri Googlu poimenovali kot Brillo. Gre za nekakšno okrnjeno različico Androida, ki bo povezovala različne naprave. Novost bo razvijalcem programske opreme in proizvajalcem naprav na voljo že v letošnjem letu.

Izboljšan Cardboard

 

Novosti pa s tem še ni bilo konec. Ameriški velikan nam je predstavil tudi novo različico očal Cardboard, ki sedaj podpirajo mobitele z zasloni vse tja do 6 palcev ter imajo izboljšan gumb, ki za razliko od tistega pri prejšnjih očalih deluje pri vseh mobitelih. Napovedal je tudi, da je za razvijalce na voljo nov paket za Cardboard za razvoj programske opreme (angl. SDK), ki podpira tako operacijski sistem Android kot iOS. Predstavil je še novosti na spletni tržnici Google Play, prek katere lahko sedaj še lažje najdemo npr. vsebine, ki so primerne za vso družino, ter izboljšani Maps, ki še bolje deluje takrat, ko nimamo povezave v internet. Maps sedaj npr. omogoča, da se glasovno GPS-navigacijo uporablja tudi brez internetne povezave.

 

Viri: www.youtube.com, officialandroid.blogspot.com, insidedearch.blogspot.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. maj 2015
2529
5. junij 2015
Google na letošnji konferenci I/O predstavil številne zanimive novosti
Android, iOS, Windows Phone 8