Google piše novo abecedo

Alenka Selčan 12. avgust 2015
/PublishingImages/alphabet-hero.jpg

V dobi, ko korporacije postajajo večje od držav, si je povprečnemu sleherniku le težko zamisliti, kako je pravzaprav videti nekaj tako obsežnega, kot je Google. Novica njegovi o reorganizaciji je presenetila marsikatero od avgustovskega sonca razgreto glavo, ki se sprašuje, kaj načrtujeta Googlova ustanovitelja Larry Pagea in Sergey Brin.

Zakaj sploh gre? 10. avgusta je Google oznanil nemalo sprememb.

Najodmevnejša odločitev, ki sta jo sprejela Page in Brin, je ustanovitev novega krovnega podjetja z imenom Alphabet, s katerim bosta upravljala zbirko osmih ločenih podjetij, med katerimi bo tudi Google.

 

Novi Google, ki ga bo odslej vodil Sundar Pichai, bo še vedno skrbel za zajeten kos Googlovih storitev. Brez skrbi – fraze „Google it!“ nam ne bo treba prav nič spreminjati, saj bo iskalnik ostal pod Googlovim okriljem, Google pa bo še naprej bedel tudi nad zemljevidom, oglaševanjem, Androidom, trgovino z aplikacijami, pa tudi YouTube ostaja v njegovih rokah.

Super podjetje Alphabet pa bo poleg novega Googla skrbel še za sedem drugih podjetij. V prvi vrsti sta to kakopak Google Capital in Venture, tu je še Fiber in šopek podjetij z vizijo prihodnosti v skorajda Kurzveilovi maniri.

Samostojna Alphabet enota je tudi skrivnostni laboratorij Google X, v katerem je vzniknilo mnogo pomembnih in danes Alphabetovih projektov. Tu se še vedno kali tehnologija bodočnosti – od interneta reči do umetne inteligence in robotike.

Google X bo poleg tajnih projektov še naprej razvijal samovozeče se avtomobile, v njem na svoj preporod še vedno upa Google Glass, njegovi pomembnejši paradni pa so še Project Loon, ki v stratosfero pošilja posebne balone, ki naj bi omogočili internetni dostop po celi zemeljski obli, projekt Contact Lens, ki bo najverjetneje kmalu našel pot iz laboratorija X in postal samostojna enota pod Alphabetovim okriljem, ter leto dni star projekt Wing.

Alphabet bo imel pod lupo tudi Calico, bio-tech podjetje, ki raziskuje možnosti za podaljševanje življenja, pod njegovim budnim očesom pa bo kot samostojna enota tudi Google Nest.

Kako bo reorganizacija podjetja vplivala na njegove bodoče rezultate, bo pokazal čas. Tako drzne poteze najbrž niso všeč investitorjem, ki se bojijo nepričakovanih valov, a videti je, da se Page in Brin s tem ne obremenjujeta.

 

Nikoli si nista želela, da bi bil Google običajno podjetje in z Alphabetom dokazujeta, da se navkljub bogastvu, ki sta si ga nabrala od septembra 1998, še ne nameravata zaspati. In če je običajno, da uspešna podjetja težijo k udobju in postopnim spremembam, Page verjame, da je za vzpon v tehnološki industriji, kjer se kalijo velike ideje, ki bodo vplivale na bodočo rast, ključno prav neudobje. „Če hočeš ostati pomemben, ti mora biti neprijetno,“ je dejal v svojem nagovoru.

A kako neprijetno mora biti, ko kot lastnik Googla ugotoviš, da je Alphabet že zasedeno ime in da ga njegov zdajšnji lastnik BMW ne namerava kar tako opustiti?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. avgust 2015
2626
18. avgust 2015
Google piše novo abecedo
Android, iOS, BlackBerry OS, Windows Phone 8