Google precej izboljšal aplikaciji Gmail in Google Calendar

Tehnik 7. november 2014
/PublishingImages/gmail-google-calendar-hero.jpg

Google je za mobilne naprave naredil že celo vrsto različnih aplikacij. Dve od teh, Gmail in Google Calendar, sta bili sedaj deležni kar nekaj zanimivih izboljšav. Poglejmo si, kaj nam prinašata njuni novi različici.

Gmail

Google je uporabnikom nedavno ponudil svojo novo aplikacijo za elektronsko pošto, poimenovano Inbox. Marsikdo se je ob njenem prihodu takoj vprašal, ali namerava Google z njo zamenjati priljubljeno aplikacijo Gmail. Zdi se, da ne. Ameriški gigant je namreč z novo, precej predelano različico aplikacije Gmail hitro pokazal, da nanjo še naprej resno računa.

 

Nova aplikacija Gmail prinaša dve omembe vredni novosti. Prinaša nam zelo spremenjeno vizualno podobo, ki sovpada s tisto, ki jo ima nov operacijski sistem Android Lillipop. Druga novost pa bo marsikoga še bolj razveselila. Pri prejšnjih različicah aplikacije smo bili omejeni samo na uporabo Googlove elektronske pošte Gmail, v novo pa lahko vnesemo tudi račune konkurenčnih ponudnikov (npr. Outlook.com in Yahoo Mail). S tem je konec skakanja s te na še kakšno drugo aplikacijo.

Nova aplikacija Gmail je že na voljo na Google Play, tako da si jo brž namestite ali posodobite, v kolikor je pritegnila vašo pozornost. Za razliko od prej omenjenega Inboxa pri njej ne potrebujete povabila, da bi jo preizkusili.

Google Calendar

Nova različica Google Calendarja prinaša tri omembe vredne novosti. Prva je poenostavljeno ustvarjanje dogodkov. Pri vnašanju parametrov v dogodke nam namreč izpisuje različne predloge (imena prijateljev, lokacij …). Obenem nas proučuje in sčasoma že sama pravilno izpolni parametre. Torej, če pogosto vnašamo dogodek za tek, nam že sama predlaga parametre, ki jih ponavadi vnesemo.

 

Aplikacija se odslej zelo dobro povezuje z Gmailom. Če na primer od spletne strani, pri kateri smo kupili karte za glasbeni ali športni dogodek, naredili rezervacijo hotela ali pa kupili karto za let, dobimo elektronsko sporočilo s podrobnejšimi podatki o našem nakupu (npr. čas koncerta, kraj koncerta ...), zna aplikacija te podatke samodejno vnesti kot dogodek. Zanimiva in uporabna funkcionalnost.

Tretja novost je nov pogled v koledarju (»Schedule view«), pri katerem dobimo naša vnesena opravila, rojstne dneve in ostalo izpisano v obliki sličic in barv.

Trenutno je aplikacija na voljo le za naprave z operacijskim sistemom Android Lollipop. Tiste s starejšimi različicami Androida (od 4.1 do 4.4.4) jo bodo dobile v prihodnjih tednih. V prihodnosti jo lahko pričakujemo tudi na Applovih pametnih mobitelih iPhone. Pohvalno, Google! Lepo je videti, da svetovni računalniški giganti svoje aplikacije ponujajo še na konkurenčnih platformah. Podobne poteze smo sicer v preteklosti že videvali. Nedavno jo je storil Microsoft, ko je na Android poslal tri svoje aplikacije. Upajmo, da jih bo v prihodnosti še veliko.

Vira: Gmail, Google calendar.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. november 2014
2271
10. november 2014
Google precej izboljšal aplikaciji Gmail in Google Calendar
Android, iOS, Windows Phone 8