Google predstavil nova Nexusa in še nekaj stvari

Tehnik 30. september 2015
/PublishingImages/google-nova-nexusa-hero.jpg

Google je imel včeraj zvečer po našem času nov predstavitveni dogodek. Na njem nam je predstavil kar nekaj zelo zanimivih naprav – dva nova mobitela Nexus, dva nova ključka Chromecast ter novo tablico Pixel C.

Tako kot smo pričakovali, nam je Google predstavil novega Nexusa 6P, ki ga je naredil s Huawei-jem, ter Nexusa 5X, ki ga je naredil z LG-jem. Oba mobitela sta vrhunska. Ustavimo se najprej pri Nexusu 6P. Posebnost tega mobitela je, da ima kot prvi Nexus celotno ohišje iz kovine. Opremljen je tudi s 5,7-palčnim (14,5-centimetrskim) zaslonom, vrati USB Type-C, senzorjem prstnih odtisov, ki se nahaja na zadnji strani, ter kamero z 12,3 MP, katero je Google na predstavitvi še posebej pohvalil. Ta kamera naj bi bila zmožna delati izjemne posnetke tudi v slabo osvetljenih prostorih. Sodeč po Googlovi primerjavi na predstavitvi izdeluje boljše slike ob slabši svetlobi tudi od tiste pri iPhonu 6s Plus. Nexus 6P ima še 64-bitni procesor in, pričakovano, najnovejši Android 6.0 Marshmallow. Njegova cena? Če se ga prednaroči pri Googlu, je zanj potrebno odšteti minimalno 499 dolarjev (dobrih 440 evrov). A ne hitite odpirati denarnice. Žal se ga lahko prednaroči, tako kot Nexusa 5X, samo iz 17 držav, med katerimi pa ni Slovenije.

 

Nexus 5X je nekoliko manjši od Nexusa 6P. Vgrajen ima 5,2-palčni (13,2-centimetrski) zaslon, vrata Type-C, zmogljiv 64-bitni procesor, kamero z 12,3 MP ter senzor prstnih odtisov. Njegova cena v predprodaji se začne pri nekoliko nižjih 379 dolarjih (slabih 340 evrih). Prednaročniki lahko oba Nexusa na svojem domu pričakujejo enkrat v drugi polovici oktobra.

Precej pozornosti sta na predstavitvenem dogodku požela nova ključka Chromecast. Google nam je predstavil novi Chromecast druge generacije in novi Chromecast Audio. Chromecast druge generacije v primerjavi s Chromecastom prve generacije prinaša več novitet. Med drugim ima nov dizajn, podporo za najnovejše Wi-Fi standarde, obenem pa se zna tudi bolje prilagajati na spremembe jakosti signala v Wi-Fi omrežju. Če potegnemo črto, videi naj bi se na njem še hitreje nalagali in delali še bolj tekoče. Chromecast Audio je podoben Chromecastu prve in druge generacije, le da je namenjen za poslušanje glasbe. Namesto na televizor se ga priklopi na zvočnike. Upravlja se ga nato preko Android, iOS ali Windows naprave. Oba nova ključka sta že na voljo. Cena obeh je postavljena na 35 dolarjev (dobrih 30 evrov).

 

V sklopu predstavitve novih ključkov je Google predstavil tudi novo različico aplikacije Chromecast, ki med drugim omogoča še lažje iskanje vsebin za gledanje in igranje.

Tudi tablica Pixel C je na predstavitvenem dogodku pritegnila kar nekaj pozornosti. Gre za tablico, ki je tako strojno kot funkcionalno na precej visoki ravni. Google je v vanjo vgradil 10,2-palčni (25,9-centimetrski) zaslon z ločljivostjo 1.800 x 2.560 slikovnih točk (308 slikovnih točk na palec), 4-jedrni procesor Nvidia Tegra X1, 3 GB RAM pomnilnika ter vrata USB Type-C. Zanjo je pripravil tudi posebno tipkovnico, ki bo na voljo ločeno. Zanimiv je način, kako se tipkovnico v tablico zatakne – z magneti. Cena tablice se bo začela pri 499 dolarjih (dobrih 440 evrov), tipkovnica pa bo stala 149 dolarjev (dobrih 130 evrov). Začetek prodaje je predviden za december.

 

Google je na predstavitvenem dogodku nekaj malega časa govoril tudi o Androidu 6.0 Marshmallow. Tega je sicer predstavil že na letošnji konferenci I/O, o čemer smo na Tehniku seveda poročali. Predstavil pa je še nekaj novosti pri Google Photosu. Pri slednjemu je sedaj npr. deljenje slik še lažje in bolj dodelano, kot je bilo prej.

Vira: youtube.com, googleblog.blogspot.si

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. september 2015
2693
5. oktober 2015
Google predstavil nova Nexusa in še nekaj stvari
Android