Gremo na počitnice

Tehnik 22. julij 2014
/PublishingImages/gremo-pocitnice-hero.jpg

Poletje je na višku in kljub nekoliko nižjim temperaturam je težko ostati doma. Slovenija ponuja obilje možnosti za čudovite izlete in doživetja, a svet je bistveno večji. Ker sodobno življenje skorajda zahteva nenehno povezanost z internetom, predvsem e-pošto in družabnimi omrežji, in ker je včasih tudi na dopustu lepo slišati glasove družine in prijateljev ter jim poslati kakšen SMS, se seveda splača izbrati najboljšo možnost za uporabo mobilnih storitev v tujini, predvsem storitev prenosa podatkov.

Cene gostovanja v Evropski uniji se vsako leto znižujejo, a uporaba mobitela v tujini še zmeraj ni brezplačna. Večina nas uporablja naročniške pakete z vključenimi zakupljenimi količinami klicev, sporočil in prenosa podatkov, vendar pa ne gre pozabiti, da veljajo te količine le za uporabo v domačem omrežju, tako da uporaba mobitela v tujini vsekakor pomeni dodaten strošek. Strošek, ki ga je mogoče ukrotiti in znižati s paketi in opcijami Telekoma Slovenije. Največ se nas odpravi na dopust za teden, dva ali tri, zato je najpreprostejša možnost vklop dodatne opcije k obstoječemu naročniškemu razmerju, ki omogoči uporabo storitev za fiksno ceno. Telekom Slovenije ponuja različne opcije glede na destinacije, ki jih uporabniki izbirajo, pri čemer je največ izbire na voljo za uporabo storitev na Hrvaškem, kamor se poleti odpravi največ Slovencev.

 

Več dni brez skrbi

Na dopustu smo zato, da si odpočijemo, in morda potrebujemo povezavo z domom oziroma bolj verjetneje s službo le kakšen dan ali dva. Za takšne primere, pa tudi za poslovna potovanja in izlete, ko želimo biti bolj aktivno povezani, so na voljo 3- in 7-dnevne opcije EU in Balkan, ki pokrivajo celotne komunikacijske potrebe uporabnika.

3-dnevna opcija za EU ali Balkan stane 5,90 evra in vključuje 1000 minut klicev oz. sporočil SMS in 500 MB prenosa podatkov, 7-dnevna pa za 9,90 evra poviša količino prenosa podatkov na 1 GB. Opcija za EU velja pri vseh operaterjih v EU, opcija Balkan pa pri izbranih operaterjih na Hrvaškem, Črni gori, Srbiji, Makedoniji in na Kosovu. Vklop storitve se izvede s poslano ključno besedo na 1918. Vse podrobnosti so na voljo tukaj.

 

Preprosto dodatne količine

Vklop opcije za pogovore in sporočila oziroma prenos podatkov je zagotovo najpreprostejša rešitev. Telekom ponuja opcije s pogovori in sporočili za tri različne destinacije: EU, izbrane države Balkana (Bosna in Hercegovina, Makedonija, Srbija, Črna gora, Kosovo) in preostanek sveta. Za vsako izmed njih pa je mogoče izbirati med tremi velikostmi: S, M in L, ki ponujajo 50, 100 oziroma 300 minut pogovorov oziroma sporočil. Cene so odvisne od izbranega območja in količine, a so v vsakem primeru bistveno ugodnejše kot uporaba storitev brez opcije. Za prenos podatkov je gostovanje razdeljeno v dve skupini, EU in preostanek sveta, količine prenosa podatkov pa so prav tako označene z S, M, L in za EU tudi XL.

Najpreprostejši način za vklop posamezne opcije je s poslanim sporočilom na 1918, pri čemer je za počitniške potrebe priporočljivo imenu opcije dodati še besedo MESEC, saj to pomeni aktivacijo opcije samo za tekoči mesec. Če želimo na primer klicati ceneje s počitnic v Ohridu, pošljemo sporočilo z vsebino BALKAN M MESEC, pri čemer za 35 evrov zakupimo 100 minut pogovorov. Vse kombinacije in podrobnosti za pogovore in sporočila so podrobno predstavljene tukaj, za prenos podatkov pa tukaj.

Besede in slike

Govor je osnova komunikacije, a vse več komuniciramo tudi prek družabnih omrežij, neposrednih sporočil, e-pošte in nenazadnje s slikami, ki povedo več kot tisoč besed. Poleg tega večina pametnih telefonov ob povezavi v internet omogoča tudi telefonijo in videotelefonijo prek Skypa, Google Hangouts in podobnih rešitev, Telekomova aplikacija Komunikator pa združuje najboljše iz obeh svetov komunikacije.

Najboljši internet na Hrvaškem

Vsekakor za to potrebujemo internetno povezavo, seveda čim hitrejšo in čim bolj stabilno. Brezplačna omrežja WiFi (WLAN) so prisotna povsod, a ne zmeraj najbolj zanesljiva, poleg tega pa številni hoteli za povezavo WLAN oderuško zaračunavajo. No, takšne skrbi so odveč, saj Telekom Slovenije ponuja neprimerljivo opcijo HT-internet, ki za zgolj 10,90 evra ponuja kar 30 GB prenosa podatkov v omrežju operaterja Hrvatski Telekom. Potrebno je zgolj poslati sporočilo SMS z geslom HT INTERNET na 1918 in ob prihodu na Hrvaško izklopiti samodejno izbiro operaterja ter ročno izbrati HR-CRONET oz. T-Mobile HR.

Najmanj skrbi v EU

Ta pestra ponudba vseeno ne zajame vseh. Številni uporabniki se namreč uvrščajo v segment, ki bi ga lahko poimenovali: "ne želim se ubadati s tem, a med bivanjem v tujini ne želim plačati preveč". Za te uporabnike je idealen naročniški paket Mobitel EU neomejeni, ki je na voljo zgolj do konca avgusta. Gre za zelo ugoden paket, ki za 23 evrov naročnine vključuje neomejene klice in sporočila v vsa slovenska omrežja in kar 3 GB prenosa podatkov v Sloveniji, poleg tega pa pri gostovanju v EU omogoča uporabnikom, da za klice, sporočila in prenos podatkov plačajo največ 2,90 evra na dan. To pomeni, da je sporočilo SMS ob pristanku na letališču obračunano po ceniku, če bi pa isti dan še telefonirali in uporabljali mobilni internet, strošek ne bo presegel 2,90 evra.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
22. julij 2014
2118
30. julij 2014
Gremo na počitnice
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8