HTC udaril s svojim novim paradnim mobitelom One M9

Tehnik 3. marec 2015
/PublishingImages/htc-one-m9-hero.jpg

Marec se ne bi mogel začeti bolje, kot se je, saj nam je prinesel kar tri izvenserijske mobitele. Dobili smo vrhunskega Galaxyja S6, njegovo ukrivljeno izpeljanko Galaxy S6 edge in One M9. O prvih dveh smo na Tehniku že pisali, v tem članku pa bomo nekaj besed namenili HTC-jevi »m devetici«, ki bo, glede na videno, resen kandidat za najboljši mobitel v letošnjem letu.

 

Če odštejemo nekoliko spremenjene barvne odtenke, se mobitel One M9 vizualno ne razlikuje prav dosti od svojega predhodnika One (M8) in ostalih mobitelov One zadnjih dveh let. A tega mu ne smemo zameriti, saj je bila oblikovna filozofija pri prejšnjih modelih deležna številnih pohval in nima smisla, da se jo menja. Vsaj kakšno leto ali dve še ne. One M9 je oblečen v kovinsko ohišje, ki mu poleg visoke ravni estetike prinaša tudi precejšnjo trpežnost. Žal to ohišje ne omogoča menjave baterije. Kako velika pomanjkljivost je to, ta hip težko rečemo. Če je baterija pri One M9, ki ima kapaciteto 2.840 mAh, dovolj močna, da drži mobitel buden cel dan tudi ob nekoliko bolj intenzivni uporabi, možnosti njene zamenjave niti ne bomo pogrešali.

 

Že res, da mobitel One M9 s svojo zelo zunanjostjo ne nakazuje, da je precej boljši od svojega predhodnika One (M8), a v resnici je. Njegova strojna oprema je v številnih pogledih močno napredovala. HTC je vanj vgradil precej zmogljivejši 64-bitni, 8-jedrni procesor Snapdragon 810, večjo količino RAM-pomnilnika (3 GB) ter baterijo z večjo kapaciteto. Vgradil je tudi boljši kameri, ki imata 4 MP (sprednja) in 20 MP (zadnja). Pri HTC-ju pravijo, da naj bi sprednja omogočala kakovostne slike tudi v primerih, ko je osvetlitev slaba, zadnja pa možnost snemanja videoposnetkov v ločljivosti 4K ter vrhunsko zaščito, saj je čeznjo postavljeno safirno steklo, ki je izjemno odporno na praske in udarce. To steklo pri mobitelih sicer ni nobena novost. Apple ga je na primer pri kamerah nekaterih svojih iPhonov že uporabil. Nekaj malega osnovne strojne opreme si One M9 in njegov predhodnik One (M8) delita. Novinec prinaša enakih 32 GB internega spomina (One M8 ima poleg 32 GB tudi 16 GB) ter zaslon z enako 5-palčno (12,7-centimetrsko) diagonalo in enako ločljivostjo v višini 1.080 x 1.920 slikovnih točk (441 slikovnih točk na palec).

 

Programska oprema na mobitelu One M9 je, tako kot strojna oprema, na visoki ravni. Na njem lahko najdemo operacijski sistem Android 5.0 Lollipop, čez katerega je HTC nadel svoj najnovejši uporabniški vmesnik Sense 7. Slednji uporabnikom ponuja več zanimivih programskim bombončkov. Med drugim omogoča, da se jim aplikacije na namizju prikazujejo glede na kraj, v katerem se nahajajo. Ko so na primer v službi, dobijo prikazane drugačne aplikacije kot takrat, ko so doma.

Mobitel One M9 se pohvali tudi z zelo dobro povezljivostjo. Zelo hitro in brez večjih težav se poveže s katerim izmed kompatibilnih televizorjev ali z zunanjimi zvočniki.

Kolikšna bo okvirna cena tega lepotca na svetovnih trgih, za zdaj še ne vemo. Imamo pa nekaj več informacij o začetku njegove prodaje. Ta se bo onkraj luže začela v začetku pomladi. Pričakujemo lahko, da se bo sočasno ali kmalu za tem začela tudi v Evropi.

Vira: htc.com, redmondpie.com

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. marec 2015
2409
9. marec 2015
HTC udaril s svojim novim paradnim mobitelom One M9
Android