Humble Bundle, igre po vaši ceni

Uroš Miklavčič 25. avgust 2014
/PublishingImages/humble_bundle_hero.jpg

Vsake toliko časa naletimo na tako dober nakup, da ga enostavno ne moremo izpustiti. Humble Bundle je ena izmed tistih stvari, ki padejo v to kategorijo impulzivnih nakupov. Gre za pakete iger (in še mnogo več), za katere plačate toliko, kolikor želite, nato pa svoj znesek razdelite med različne prejemnike v razmerju, ki vam najbolj ustreza. Vmes je mogoče najti tudi kar nekaj iger za mobitele Android.

 

Ponižno

Humble Bundle je zrasel na zelniku Jeffa Rosena, razvijalca pri podjetju Wolfie Games, ki je neodvisni razvijalec iger. Navdih je dobil, ko je videl, kako dobro so sprejeti paketi iger, ki se po akcijskih cenah prodajajo prek platforme Steam. Predvsem ga je fasciniralo, kako so se paketi promovirali - predvsem prek viralnega ustnega izročila med uporabniki, ki so vest prenašali med seboj in po forumih. Drugi navdih pa je prišel iz uspeha prodaje igre World of Goo, ki se je prodajala po modelu »plačaj, kolikor želiš«. Ko je Jeff združil obe ideji, je nastal Humble Bundle, ki je leta 2010, ko se je rodil, slišal na ime Humble Indie Bundle.

 

Neodvisno

Kot je v začetku narekovalo ime, je bil Humble Indie Bundle namenjen neodvisnim razvijalcem iger. Čeprav se je kasneje tudi to nekoliko spremenilo, pa je Humble Bundle še vedno vir dobrih iger neodvisnih razvijalcev. To sicer pomeni, da v paketih iger verjetno ne boste naleteli na veliko komercialno uspešnih iger, a presenečeni boste, koliko res dobrih iger lahko čez čas naberete za res smešno nizke vsote. Neodvisni razvijalci so tako dobili platformo, prek katere lahko uspešno lansirajo svoje stvaritve in hitro dosežejo široko občinstvo. Seveda je znesek, ki ga prejmejo za posamezen izvod igre, smešno nizek, a upoštevajoč dejstvo, da se proda na sto tisoče posameznih paketov, lahko kar hitro izračunamo, da na koncu ne gre ravno za majhne vsote (večkrat je zbranih več kot milijon dolarjev sredstev).

 

Plačaj, kolikor želiš

Model plačevanja »plačaj kolikor želiš« je točno to, kar piše na škatli. Plačate znesek, ki se vam zdi primeren za paket iger, ki je trenutno na voljo. Zaradi določenih zlorab je edina omejitev, ki jo je Humble Bundle postavil, minimalna vsota, ki znaša 1 dolar, če želite prejeti igre prek platforme Steam (če Steama ne uporabljate oz. ne potrebujete ključev za Steam, pa lahko plačate tudi samo 1 cent). Razen tega ne obstaja nobena omejitev, kako nizka oz. visoka vsota bo šla iz vašega žepa. Ne samo da imate popoln nadzor nad vsoto, ki jo plačate, svoj znesek lahko po svoji presoji tudi razdelite med razvijalce in dve dobrodelni organizaciji (Child's Play Charity in Electronic Frontier Foundation). Seveda pa lahko del zneska namenite tudi ekipi Humble Bundla (neobvezno).

 

Vse, ki v času nakupa paketa presežete trenutno povprečno vplačano vsoto, čakajo dodatne vsebine v obliki dodatnih iger ali drugih vsebin. Te vsebine niso nujno na voljo takoj, ko paket izide, ampak so na voljo šele kasneje v času trajanja akcije. S tem modelom želijo kupce vzpodbuditi, da plačajo višje zneske, kot bi jih sicer (nikakor pa v to nihče ni prisiljen, če noče).

V imenu transparentnosti si lahko kadarkoli ogledate, koliko denarja je bilo zbranega, koliko denarja gre komu in koliko denarja so zbrali uporabniki posameznih platform. Če vplačate zelo visok znesek, pa se lahko uvrstite celo na seznam najboljših plačnikov (v kolikor to želite).

Svoj nakup paketa lahko opravite s kreditno kartico, s PayPalom, prek Amazona, z Google Wallet ali BitCoini.

Paketi, paketi, paketi

Kmalu po tem, ko je izšel prvi Humble Bundle, je bilo jasno, da je Jeff zadel zmagovalno kombinacijo in paketi so se začeli kar vrstiti. Pri paketih pa je hitro postalo jasno, da je potencial večji kot samo prodaja iger neodvisnih razvijalcev. Tako so poleg paketov iger različnih razvijalcev kmalu prišli tudi paketi iger enega samega razvijalca. Naslednji logičen korak je bil, da se paketi razširijo tudi na igre za mobitele Android, in tako je prišel tudi prvi Kmalu po tem, ko je izšel prvi Humble Bundle, je bilo jasno, da je Jeff zadel zmagovalno kombinacijo in paketi so se začeli kar vrstiti. Pri paketih pa je hitro postalo jasno, da je potencial večji kot samo prodaja iger neodvisnih razvijalcev. Tako so poleg paketov iger različnih razvijalcev kmalu prišli tudi paketi iger enega samega razvijalca. Naslednji logičen korak je bil, da se paketi razširijo tudi na igre za mobitele Android, in tako je prišel tudi prvi Humble Bundle for Android, ki je vseboval igre samo za platformo Android. To je bilo mogoče zaradi liberalnejše politike nalaganja aplikacij iz tretjih virov, ki je značilna za Android. Paketi so se tako spreminjali in prilagajali trenutnim situacijam in kmalu je bilo mogoče kupiti tudi poseben paket, ki je vseboval zgolj knjige, in ne več samo iger. Paketi izhajajo redno in akcija običajno traja približno 14 dni. Vmes, med večjimi paketi, se pojavljajo tudi krajše tedenske akcije, ki ponujajo samo eno igro oz. serijo iger ali pa igre enega razvijalca.

 

Vzporedno s paketi pa potekajo na strani tudi akcije, kjer lahko po ugodni ceni kupite posamezno igro. Z nakupom igre v trgovini Humble Store, kot je poimenovan ta oddelek strani, pa podprete še več dobrodelnih organizacij.

Kot dodaten bonbonček so običajno poleg iger na voljo tudi glasbene podlage posameznih iger. To pomeni, da si lahko brezplačno prenesete vse pesmi, ki so del neke igre. Pesmi niso na noben način zaščitene in jih lahko po svojih željah nalagate na katerikoli predvajalnik glasbe

Povzetek

Humble Bundle so paketi iger ali drugih vsebin, ki za pošteno ceno ponujajo izjemno veliko. Tisto, kar je sistem Humble Bundle dokazal, je to, da klasični modeli prodaje po fiksnih cenah niso nujno edini, ki delujejo. Model »plačaj, kolikor želiš« je namreč izredno privlačen, saj tistih, ki imajo nekoliko šibkejše finančno stanje, ne diskriminira. Tako je ta model s socialnega vidika zelo pošten in morda kaže na to, da bi se dalo določene kapitalistične dogme tudi spremeniti. Seveda pa to ni namen Humble Bundla – namen je ponuditi dobre igre manj poznanih razvijalcev po ugodnih cenah in tako doseči čim širšo populacijo. Lahko mi verjamete, ko vam rečem, da se izplača.

Viri slik: humblebundle.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. avgust 2014
2167
27. avgust 2014
Humble Bundle, igre po vaši ceni
Android