Igrača? Mobitel? Projektor? RoBoHon!

Alenka Selčan 19. april 2016
/PublishingImages/robohon-hero.jpg

Se tudi vam včasih zazdi, da za Homo Smartphoneus ni več upanja? Njegov pogled se noče in noče odmakniti od zaslona, še v kinu se ne more upreti skušnjavi, da ne bi vmes malo pobrskal za novicami. Mobiteli so vse bolj elegantni, vitki, z ukrivljenim robom, a roko na srce, se ne razlikujejo kaj dosti od svojih predhodnikov. Še vedno so narejeni tako, da Homo Smartphoneusu kradejo pogled.

Kaj pa, če mobitel ne bi bil več ploščica, temveč mali humanoiden robot, s katerim bi Homo Smartphoneus znova postal svobodno bitje? Ne le to, dobil pa bi še zvestega prijatelja, ki bi ga namesto mobitela spremljal na vsakem koraku.

Najbrž mislite, da se šalim, a prav takšno zamisel so razvili pri podjetju Sharp, ki Japoncem od 14. aprila nudi prednaročilo za robota RoBoHon.

 

RoBoHon je simpatičen robotek, narejen tako, da svojega lastnika spremlja na vsakem koraku, tudi med vožnjo v avtomobilu. Visok je skoraj dvajset centimetrov in tehta borih 390 gramov, kar je sicer več od večine mobitelov, a pri Sharpu verjamejo, da ga bo zaradi njegove prisrčnosti marsikdo zamenjal za svoj Android ali iPhone.

Po videzu, pa tudi po značaju nekoliko spominja na priljubljenega robotka Nao, saj kot on hodi, posluša, govori in celo pleše. RoBoHon je pravzaprav utelešena Alexa ali Siri, ki komaj čaka da izvrši nov ukaz. RoBoHon želi postati osebna tajnica, zato ima vse funkcije pametnih mobitelov s številnimi aplikacijami, pa tudi kamero, s katero lahko fotografira ali snema, in tako svojemu lastniku omogoči, da se ta medtem posveča drugimi rečmi.

 

Na svojem hrbtu sicer nosi zaslon, ki je s skromnimi 320 x 240 slikovnimi točkami slabši od sodobnih mobitelov, a le tako bo lastnika obvaroval pred stalnim bloščanjem v njegov hrbet. Ker RoBoHon skrbi za lastnikovo udobje, mu bo ta le namignil, kaj si želi videti, in robotek bo s svojim projektorjem, ki ga ima na vrhu glave, želeno projeciral na bližnjo površino.

RoBoHon je nadvse kawaii, kot pravijo Japonci luštnim stvarem, morda celo preveč, da bi ga odrasel človek nosil s seboj kot igračko ali psa, ki si ga je vedno želel, a zanj ni imel pogojev. A čeprav o njegovi priročnosti, ljubkosti in ustrežljivosti ni dvoma, si le težko predstavljam, da mu bo v naslednjih letih uspelo prodreti onkraj japonskih meja, v kulture, ki komajda poznajo anime in mange, v katerih so takšni kompanjoni povsem normalna stvar.

No, morda mu bo pot v svet odraslih, kjer šteje le denar, odprla prav njegova cena. Za RoBoHona je treba odšteti 1800$ in še dodatih šest za mesečno naročnino na aplikacije. Za hi-tech igračko, ki je družabni robot, mobitel, osebna tajnica, varuška, projektor, kamera, navigator ter skorajda prijatelj niti ni veliko, mar ne?

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
19. april 2016
2944
19. april 2016
Igrača? Mobitel? Projektor? RoBoHon!