Imate na telefonu ves čas prazno baterijo? Poglejte kako jo prepričate, da bo zdržala dlje

Andrej Pirnat 20. junij 2016
/PublishingImages/prazna-baterija-tips-hero.jpg

S svojimi telefoni danes upravljamo vse segmente naših življenj. Škoda le, ker nam vse prevečkrat račune prekriža prazna baterija. Poglejmo, kako jo lahko malce prepričamo, da “podaljša svoj delovnik”.

Z baterijo je potrebno ravnati "nežno"

Baterije v današnjih pametnih telefonih in tablicah so vse drugo kot sinonim za vzdržljivost. Vsaj, ko se z napravami lotimo resnejšega dela in večopravilnosti. Brskanje po spletu, ogled videoposnetkov, fotografiranje, všečkanje na Instagramu ter usmerjanje po ulicah terjajo svoj davek. Plačuje ga baterija, katera ob uporabi naštetega začne kaj hitro pojenjati in uporabnika prostiti za “kozarec energijskega soka”.

Posledično smo se navadili, da svoje mobilne naprave priklopimo na najbližji polnilec kadar je le ta na voljo, četudi baterija še zdaleč ni v rdečih številkah. Seveda pa pride tudi do trenutkov, ko te opcije nimamo.

Kaj torej storiti, ko vas čaka dolga pot brez vtičnic, telefon pa krvavo potrebujete za posodabljanje statusa na Facebooku in pošiljanje selfija prek Snapchata? Ena od rešitev je vsekakor mobilna baterija, oziroma tako imenovani powerbank, nikakor pa ne edina. Veliko lahko postorimo že samo s pravilno uporabo varčevalnih možnosti telefona.

 

Ključnega pomena je zavihek z nastavitvami

Na praktičen preizkus smo postavili nekoliko starejši telefon Nexus 5 z operacijskim sistemom Android 6.0.1 (Marshmallow). Za testni način smo določili sledeče parametre: približno eno uro pogovorov, brskanja po spletu ter predvajanja video vsebin. Telefon se je na naše presenečenje odrezal precej solidno. Z enim samim polnilnim ciklom (od popolne napolnjenosti baterije do izpraznjenosti) je zdržal hvalevrednih 30 ur.

Seveda pa se je bilo za takšen rezultat potrebno malce poigrati z nastavitvami in aparat optimizirati do te mere, da ne krade energije na nepotrebnih, predvsem pa neuporabljenih mestih.

 

Ugotovite kdo so največji porabniki

Prvo opravilo pri naj bo obisk nastavitev vašega telefona in tam klik na zavihek baterije oziroma akumulatorja. Ta nam pokaže koliko življenja je še v naši napajalni enoti ob trenutni uporabi, prav tako pa nam z enostavno statistiko prikaže kateri so največji požiralci energije. Nič kaj presenetljivo se na prvem mestu navadno znajde zaslon.

Za začetek ukrotite zaslon

Zaslon je s svojo veliko bleščečo površino v aktivnem načinu velik porabnik, a se ga da z malo spretnosti nekoliko ukrotiti. Svetujemo, da za začetek izklopite prilagodljivo svetlost in njeno raven raje ročno nastavite na tretjino ali še raje četrtino. Slika bo sicer temnejša in na močni svetlobi slabše vidna, a bo to vplivalo precej blagodejno na vašo baterijo.

 

Prav tako precej pomaga če zmanjšate čas zakasnitve zaslona. To je čas, ki ga zaslon potrebuje, da gre v "spanje", če se ga ne dotikamo. Nastavite ga na 15 sekund oziroma najmanj kar gre. Dodaten trik, ki ga lahko uporabite pa je tudi nastavitev temne podlage za ozadje namizja.

 

24-urna povezava na internet ima svojo ceno

Naslednja točka je povezljivost. V kolikor vam baterija hitro poide, je zelo verjetno da imate v telefonu odkljukano tisoč in eno povezavo na internet. Že res, da je lepo imeti toliko možnosti prenašanja podatkov in komunikacije, a roko na srce verjetno ne uporabljate vseh naenkrat.

Izklop vseh tistih, ki "le stojijo v kotu" naj bo zato ena vaših prioritet. Wi-fi, bluetooth, NFC in sporočanje lokacije (GPS) se ne obnašajo nič kaj uvidevno do vaše napajalne enote, tako da njihovo aktivnost izbirajte okolju in situaciji primerno.

 

Ko brskate po Googlovi ali Applovi digitalni trgovini in si nalagate aplikacije, to počnite prek povezave wi-fi (s predpostavko, da imate doma postavljeno brezžično omrežje), ko tavate po neznanih lokacijah si brez slabe vesti vklopite GPS in navigacijo, bluetooth vam pride prav za povezavo telefona s slušalkami med tekaško rekreacijo ali med vožnjo, NFC pa vsaj pri nas še vedno spada pod eksotiko (pride prav pli plačevanju z digitalno Urbano).

Pri igranju z nastavitvami wi-fi povezave svetujemo, da izklopite tudi vedno aktivno iskanje brezžičnih omrežij, sploh če ste prepričani da jih niti pod razno ni v bližini, onemogočite pa tudi povezavo z wi-fi omrežjem, ko telefon spi. Brez skrbi, ko ga boste zbudili, se bo ta ponovno povezal.

 

Ali veste, da aplikacije lahko ostanejo dejavne tudi ko jih zapustite?

Večopravilnost je vsekakor zelo priročna funkcija naših žepnih spremljevalcev, vendar tudi zelo potratna. Vsaka aplikacija, ki jo telefon poganja (tudi če samo v ozadju) namreč uporablja delček procesorske moči in s tem porablja dragoceno energijo (gledamo tebe, potratni Facebook).

 

Aplikacije in procese, ki jih trenutno ne uporabljate zato čim prej zaprite. Najdete jih pod nastavitvami telefona, kjer lahko vsako aplikacijo optimizirate, da med neaktivnostjo ne porablja preveč energije.

Za vsako aplikacijo lahko tudi preverite koliko pomnilnika porablja. Če ugotovite da preveč, lahko delovanje aplikacije prisilno ustavite, ali pa zgolj počistite predpomnjene podatke (cache). S tem boste ne samo podaljšali življenje baterije, ampak tudi pospešili delovanje svojega telefona, saj bo v ozadju teklo manj procesov.

 

Izklopite samodejno posodabljanje aplikacij

Za konec pa še nekaj manjših priročnih, a včasih zlata vrednih nasvetov. Pravijo, da je pameten telefon vreden toliko, kot so vredne aplikacije na njem. Z drugimi besedami, funkcij ima toliko, kot si sami želite. Če ste tehnološki zanesenjak, potem jih imate verjetno nameščenih na desetine.

Vse lepo in prav, verjamemo da vam pridejo prav vse, tudi tista od Kim Kardashian, a vsi ti programčki imajo zoprno navado, da se zelo radi posodabljajo. Samo posodabljanje je sicer zelo koristna reč, saj aplikacije optimizira tudi do te mere, da porabljajo manj energije, a vam svetujemo, da izklopite samodejno posodabljanje.

 

To početje naj bo rezervirano za takrat, ko ste obkroženi z električnimi vtičnicami in brezžičnim omrežjem. Samodejno posodabljanje izklopite znotraj nastavitev digitalne trgovine.

Nenazadnje pa ima vsak telefon tudi možnost vklopa varčevalnega načina, ki se v kritičnih trenutkih lahko izkaže za pravi božji dar. Prav tako je v digitalnih trgovinah na voljo malo morje varčevalnih aplikacij. Med bolj uveljavljene spadata Battery Doctor in JuiceDefender. Namig: v iskalnik trgovine vpišite "battery saver" in izberite kar vas najbolj prepriča.

 

Foto: Andrej Pirnat

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
20. junij 2016
3024
20. junij 2016
Imate na telefonu ves čas prazno baterijo? Poglejte kako jo prepričate, da bo zdržala dlje