Inovativni utrinki iz teksaškega festivala SXSW 2016

Alenka Selčan 25. marec 2016
/PublishingImages/sxsw-kolumna-hero.jpg

Nedavno se je v Teksasu iztekel SXSW / South by South West, eden tistih gikovskih festivalov, ki jih na tej strani luže še vedno le sanjamo. Festival, ki v slabem tednu ponuja obilo glasbe, filma, igričarstva in interaktivnosti oz. inovativnih tehnologij, letos praznuje že trideseto obletnico.

 

Spomin na 1986, leto svojega začetka, so na svoji strani obeležili z zgodovinskimi podatki: tedaj je bil predsednik ZDA Ronald Reagan, elektronsko pošto so večinoma uporabljali le v vojski in na univerzah, berlinski zid je še vedno ločeval vzhod od zahoda, telefoni so imeli vrtljive številčnice, Applov Machintosh, ki je premogel 128 RAMa, je bil vreden 5,500 $, in ker so bile zgoščenke še noviteta, se je po vsem svetu prodalo le 40 milijonov glasbenih CD-jev.

Danes, ko se je festivala udeležil tudi predsednik Obama, so časi kakopak povsem drugačni. Četudi bi se izognili filmu in glasbi, bi le težko zajeli smetano vsega, kar se je hvalisalo na festivalu, zato se osredotočimo le na izbor najbolj zanimivih inovacij, nagrajenk letošnjega SXSW.

Pa začnimo s kategorijo navidezne, dodane in obogatene resničnosti, v kateri je zmagalo orodje za snemanje potopitvenih filmov Mill Stitch

 

Nagrado za najboljšo potopitveno vizualno izkušnjo je prejela zgodba o padlih v drugi svetovni vojni, za najboljši odzivni design, izjemno estetsko, funkcionalno interakcijsko izkušnjo pa projekt Breaktrough. Vredno ogleda, a če vas pri tem motijo zvoki iz okolja, si oglejte, kako uživanje glasbe izboljšujejo nagrajene brezžične slušalke Here.

Za spodbujanje in širitev 3D tehnologije v stilu 'natisni si sam' je največ pripomogel projekt Wevolver, za najbolj kulsko odkritje, ki je bilo doslej mogoče le v znanstveni fantastiki, pa so nagradili dron-kamero Lily.

 

Za najboljši novi način komuniciranja je upravičeno prejel nagrado plemeniti projekt Don's Voice (Not Impossible), saj rešuje težave, ki jih imajo pri komunikaciji tisti, oboleli z boleznijo ALS.

 

Kako pomembni so projekti, ki pomagajo socialno ogroženim, dokazuje tudi nagrada za najbolj inovativen projekt nove ekonomije, ki jo je prejela aplikacija Združenih narodov ShareTheMeal, ki želi nasititi vse otroke sveta.

 

Lajšanje bolečine z nosljivo tehnologijo je nagrado prineslo podjetju NeuroMetrix.

Nagrado „Pametno mesto“ je za svoje domiselne, okolju prijazne hiške prejela Kasita. Te nadvse inovativne hiške, ki jih plemeniti tudi internet reči (Google Nest in Amazon Echo) so premične in tudi modularno sestavljive, tako da jo bo bodoči lastnik ob selitvi vzel s sabo in jo v novem mestu umestil v blok njenih sorodnic.

Nazadnje omenimo še najboljšo študentsko inovacijo, ki namesto človeku ali živalim podobnih robotov raziskujejo takšne, ki posnemajo rastline. Presenetljivo, mar ne?
 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. marec 2016
2912
25. marec 2016
Inovativni utrinki iz teksaškega festivala SXSW 2016