Instagram z novo funkcijo napovedal vojno Snapchatu

Andrej Pirnat 3. avgust 2016
/PublishingImages/instagram-stories-hero.jpg

Priljubljena fotografska aplikacija Instagram, ki je v večinski lasti Facebooka, ima nov način objavljanja fotografij in videoposnetkov. Imenuje se Stories (zgodbe) in podobno kot istoimenska funkcija priljubljenega omrežja Snapchat, uporabnikom omogoča ustvarjanje kratkotrajnih posnetkov o vsakdanjih dogodkih iz svojega življenja.

Preden se s funkcijo poigrate, morate najprej posodobiti Instagram (če se ni že sam), nato pa se vam bodo v zgornji vrstici osrednje časovnice aplikacije prikazale nove možnosti objavljanja foto in videozgodb. Preden jih objavite, lahko po njih rišete, pišete in jim dodajate emodžije, oziroma “čustvenčke”, ki odražajo vaše razpoloženje, vidite pa lahko tudi, kdo vse si je vašo zgodbo že ogledal.

Zgodbe bližnjih prijateljev boste videli prej

V zgornji vrstici so prikazane tudi sveže zgodbe vaših bližnjih, njihovo pozicijo na tej ločeni časovnici pa določa poseben algoritem, ki (vsaj v teoriji) upošteva vaš odnos s to osebo. Če torej znotraj Instagrama z nekom veliko komunicirate ter všečkate in komentirate njegove objave, bodo njegove zgodbe na vaši časovnici dobile prednost.

Na zelo preprost način lahko med zgodbami tudi navigirate. Ko se nahajate v želeni zgodbi, vas bo dotik desne strani zaslona vrgel na naslednji “diapozitiv”, oziroma dotik leve na prejšnjega (če zgodbo sestavlja več njih), poteg prsta po zaslonu levo vas bo premaknil na naslednjo zgodbo in seveda obratno, torej poteg desno, na prejšnjo.

 

Sami določite, kdo si bo vaše posnetke lahko ogledal

Privzete nastavitve omogočajo, da vaše zgodbe lahko vidijo vsi, ki vam sledijo, vendar pa to lahko spremenite in vsakemu posamezniku dovoljenje odvzamete. Če imate javen profil, pa si vaše zgodbe lahko ogledajo celo ljudje, ki vam ne sledijo, zato svetujemo, da dobro pregledate svoje nastavitve, preden objavite nekaj kar ni namenjeno celemu svetu.

V čem so zgodbe Instagrama enake zgodbam Snapchata?

 • Vse kar objavite čez en dan (24 ur) izgine.
 • Celozaslonske posnetke lahko zajamete znotraj aplikacije, ali pa jih naložite iz galerije na vašem telefonu (v tem primeru ne smejo biti starejši od 24 ur).
 • Svoje posnetke lahko okrasite z risbami, besedilom, emodžiji in barvnimi filtri.
 • Če želite, lahko svoje posamezne zgodbe shranite prej ali po tem, ko jih objavite.
 • Druge zgodbe lahko komentirate s potegom prsta navzgor po zaslonu telefona, komentar pa bo avtor zgodbe prejel v zasebni nabiralnik.
 • Sledilci si vašo zgodbo lahko ogledajo na zahtevo, ko in če to želijo.
 • Vidite lahko, kdo si je vašo zgodbo ogledal.

 

V čem se zgodbe Instagrama razlikujejo od zgodb Snapchata?

 • Na Instagramu se zgodbe oseb, ki jim sledite, prikazujejo v ločeni zgornji vrstici osrednje časovnice, na Snapchatu pa se nahajajo na ločenem zaslonu.
 • Snapchat prikazane aktualne zgodbe razvršča po kronološkem vrstnem redu, Instagram pa glede na intenzivnost komunikacije z vašimi sledilci.
 • Na Instagramu si vaše zgodbe lahko ogleda vsak vaš sledilec, razen če mu to izrecno ne onemogočite, na Snapchatu pa lahko dosegljivost zgodbe omejite tako, da zanjo ustvarite zasebno omrežje (določite prejemnike).
 • Če nekdo na Instagramu uporablja javni profil, si lahko njegove zgodbe ogledate tudi, če mu ne sledite, na Snapchatu morate za ogled zgodb osebi slediti.
 • Na Instagramu se lahko po "diapozitivih" zgodbe premikate naprej in nazaj, na Snapchatu le naprej.
 • Na Instagramu lahko med predvajanjem zgodbe pritisnete pavzo (z držanjem prsta na zaslonu), na Snapchatu te možnosti ni.
 • Na Instagramu ne morete sestaviti zgodbe iz posnetkov starejših od 24 ur (razen če jih še enkrat uvozite na telefon), Snapchatov način Memories (spomini) pa to dovoljuje.
 • Instagramove zgodbe za zdaj še ne vsebujejo lokacijskih filtrov, nalepk in nekaterih posebnih učinkov.
 • Na Instagramu ne morete videti kdo je naredil posnetek zaslona vaše zgodbe.
 • Za razliko od Snapchata, na Instagramu ne morete shraniti celodnevne zgodbe, lahko pa njene delčke trajno objavite na vaši osrednji časovnici (kot navadne slike).

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
3. avgust 2016
3097
3. avgust 2016
Instagram z novo funkcijo napovedal vojno Snapchatu