Internet reči na CES-u 2015

Alenka Selčan 6. januar 2015
/PublishingImages/iot-ces-hero.jpg

Le nekaj dni po silvestrovanju, ko se še vedno sliši odmev dobrih želja za sveže pečeno novo leto, se v Las Vegasu začno zbirati radovedneži vsega sveta, ki jih zanimajo trendi v poslovni in potrošniški elektroniki. Na odrih letošnjega CES-a se bo med 6. in 9. januarjem predstavilo kar 3673 razstavljalcev iz več kot 140-tih držav, ki bodo prikazali več kot 20.000 tehnoloških novitet. Več kot 160 tisoč obiskovalcev bo cedilo sline nad vizijami prihodnosti in inovacijami v pametni tehnologiji, robotiki, strojni in programski opremi, brezžični in nosljivi tehnologiji, komunikacijski infrastrukturi, audio in video opremi, internetu in kakopak internetu reči.

 

Kar 900 razstavljalcev bo predstavilo svoje inovacije, ki vsakdanje predmete povezujejo v medmrežje. IoT tako postaja paradna tema letošnjega CES-a, ki se že ponaša z nazivom največjega mednarodnega razstavišča interneta reči. Govorilo se bo o senzorjih, pametnih hišah in nosljivi tehnologiji, o trenutnem stanju interneta reči, o njegovi odmevnosti in možnostih in nenazadnje tudi o vprašanju zasebnosti in varnosti, ki ga odpira IoT.

IoT bo rdeča nit govorov večih pomembnih govornikov letošnjega CES-a. Med drugimi bosta svoji viziji o tem podala tudi Samsungov predsednik Boo-Keun Yoon in Intelov predsednik Brian Krzanich, svoje navdušenje nad podjetji, ki vlagajo v medmrežje povezanih predmetov, pa je izrekla tudi podpredsednica CES-a in CEA Karen Chupka.

 

O trendih letošnjega CES-a je znova spregovoril tudi ekonomist in avtor knjige Digital Destiny Shawn DuBravac, ki pravi, da je po desetletju pospešenega digitalizacijskega napredka, v katerem smo predvsem raziskovali možnosti razvoja produktov, nastopil čas, ko se moramo vprašati, kakšna je njihova uporabnost in kako vplivajo na naše življenje. Ugotoviti moramo, kakšen je smisel in namen sodobne uporabniške tehnologije. Danes se vse bolj zavedamo, da sama možnost razvoja še ne opravičuje njegovega obstoja. Pomembnejše od tega, ali smo neko stvar sposobni razviti je vprašanje, kaj nameravamo z njo početi in kako bo izboljšala naša življenja.

Ko DuBravac v pogovoru za BBC pove, da digitalne tehnologije posegajo na vse več področij in vplivajo na vse več poklicev, za primer navede prvo pametno zobno ščetko Kolibree, ki so jo predstavili že na lanskem CES-u. Zavoljo digitalizacije zobne ščetke so zobozdravnikom ves čas na voljo podatki o higienskih navadah njihovih pacientov. Še en zgleden primer interneta reči, ki bo s svojimi senzorji ves čas na preži človeka le zato, da bo pomagal izboljšati in olajšati njegovo delovanje.

Zaradi konstantnega zajema podatkov in sprotne analize tako internet reči kot nosljiva tehnologija, še ena od vročih tem letošnjega CES-a, pomembno vplivata tudi na sfere znanosti, ki so se doslej morale zanašati na dokaj površne empirične raziskave. Tako tudi letošnji CES dokazuje, da je digitalizacija vsega zavoljo novih tehnologij neizogibna, človeštvo pa tako doživlja nov dvig paradigme, ki bo prekašal celo tistega ob izumu tiska.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. januar 2015
2335
13. januar 2015
Internet reči na CES-u 2015
Android, BlackBerry OS, iOS, Windows Phone 8