Internet v eni minuti

Tehnik 4. januar 2016
/PublishingImages/internet-v-minuti-hero.jpg

Internet je danes bolj živ, kot je bil kadarkoli prej. Razloga za to sta dva. Danes ga uporablja precej več ljudi, kot ga je kadarkoli v preteklosti. Poleg tega pa ljudje na njem preživimo vedno več časa. Da je še kako živ, je nazorno pokazalo tudi računalniško podjetje Domo. To ameriško podjetje je naredilo zelo zanimivo infografiko, v kateri je prikazano, kaj uporabniki na internetu naredimo v samo eni minuti. Rezultate infografike smo povzeli spodaj. Verjamemo, da boste nad nekaterimi številkami presenečeni. Tudi mi na Tehniku smo bili. Vse meritve se sicer nanašajo na leto 2015.

 

  Uporabniki interneta v eni minuti:
 • naredimo več kot 110 tisoč klicev prek aplikacije Skype,
 • damo 4,17 milijona »všečkov« oziroma »lajkov« na Facebooku,
 • objavimo več kot 347 tisoč tvitov na Twitterju,
 • naložimo za 300 ur novih videov na YouTube,
 • damo 1,7 milijona všečkov« oziroma »lajkov« slikam in videom na Instagramu,
 • pripnemo skoraj 10 tisoč novih slik na Pinterest,
 • snamemo 51 tisoč aplikacij, ki so bile narejene za Applove naprave,
 • opravimo 694 prevozov, do katerih pridemo prek aplikacije Uber,
 • oddamo za kar 77,2 ur videov na Netflixu,
 • več kot 4 tisočkrat obiščemo Amazonovo spletno prodajalno,
 • več kot milijonkrat predvajamo videe na Vine-u,
 • ocenimo več kot 590 tisoč oseb v aplikaciji Tinder,
 • objavimo skoraj 285 tisoč novih slik in videov na Snapchatu.

Ameriško podjetje Domo je postreglo tudi s podatkom, da je internet v letu 2015 uporabljalo 3,2 milijarde ljudi, kar je 18,5 odstotka več kot leta 2013. Internet je sicer uporabljala še vedno manj kot polovica svetovnega prebivalstva. Trenutno namreč na našem planetu živi več kot 7 milijard ljudi. Prepričani smo, da se bo število uporabnikov interneta v prihodnjih letih še naprej le povečevalo, kar bo posledično pomenilo, da bo v prihodnosti na Facebooku podeljenih še več »všečkov«, da bo na Twitterju objavljenih še več tvitov in da bo na Snapchat naloženih še več slik in videov.

Če so vam bile zgornje številke zanimive, vam predlagamo, da se odpravite tudi na spletno stran www.worldometers.info, na kateri si boste lahko ogledali še, koliko e-pošte je bilo danes na internetu že poslane, koliko blogov je bilo danes napisanih ter koliko iskalnih nizov je bilo danes vnesenih v iskalnik Google. Na tej strani pa boste našli še številne meritve, ki se ne našajo izključno na internet. Izvedeli boste na primer, koliko ljudi se je danes na svetu rodilo in koliko jih je umrlo, koliko avtomobilov, koles in računalnikov je bilo danes proizvedenih, koliko televizorjev in mobitelov je bilo danes prodanih in še in še bi lahko naštevali. Dobro pri tej spletni strani je, da se številke na njej neprestano osvežujejo. Tako lahko vsak trenutek v dnevu vidimo, približno koliko e-pošte je bilo do takrat poslane ipd.. Seveda so te številke, ki so prikazane na spletni strani, okvirne. Popolnoma točne je nemogoče doseči.

Kaj pa vi? Koliko »všečkov« podelite na Facebooku in Instagramu vsak dan? Koliko tvitov objavite dnevno?

Vira: domo.com, worldometers.info

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
4. januar 2016
2799
7. januar 2016
Internet v eni minuti
Android, iOS, Windows Phone 8