Izumi prihodnosti, ki si jih lahko omislite že danes

Andrej Pirnat 1. avgust 2016
/PublishingImages/izumi-prihodnosti-hero.jpg

Tehnologija napreduje iz dneva v dan in stvari, ki so danes pionirski izumi, so že jutri za v staro šaro. Ampak obstajajo vizionarji, ki vidijo v prihodnost in jo znajo udejanjiti že danes. Poglejte nekaj njihovih izjemnih tehnoloških pogruntavščin.

Prostorska kamera Luna

Snemanje 360-stopinjskih videoposnetkov navadno zahteva uporabo velikih in nerodnih video sistemov. A obstaja vizionarka, ki razbija mite preteklosti in kaže pot v prihodnost. To je kamera Luna, najmanjša kamera na svetu, ki zna zajemati 360-stopinjske video posnetke.

 

Vendar Luna ni nastala kar čez noč. Ekipa tehnoloških znalcev pri podjetju Memora je njenemu razvoju posvetila precej časa in jo razvijala skozi prototipe. Tako je Luna postajala vse pametnejša, vse bolj kompaktna in vse bolj trdoživa, dokler ni dobila današnje končne okrogle podobe, ki v obseg ne meri več kot biljardna krogla. To pomeni, da za prenašanje okoli ne potrebujete celega kombija, ampak jo lahko pospravite kar v žep.

 

Na njeno vsestranskost pa kažejo predvsem njene tehnične karakteristike. 360-stopinjske videe zna zajemati pri polni HD ločljivosti, njena leča ima 190-stopinjski vidni kot, s priklopom na wi-fi omrežje zmore pretakati posnetke v živo, v kombinaciji z VR čeladami podpira navidezno resničnost, je vodoodporna in odporna na praske, njeno ohišje pa je magnetno, tako da jo lahko pritrdite na katerokoli kovinsko podlago. Vse to priča, da je pripravljena tudi na najbolj divje pustolovske podvige in obvezna oprema vsakega adrenalinskega odvisnika.

Strukturno tipalo, ki vašo sobo preslika na tablico

Kaj če bi vaša pametna naprava lahko dobila nov čut? Zmožnost, da svet okoli sebe razume tako kot vi, v treh dimenzijah? Po zaslugi podjetja Occipital kaj takšnega ni več znanstvena fantastika, ampak realnost. Razvili so namreč kompaktno strukturno tipalo, oziroma 3D senzor, ki ga lahko pripnete na Applove tablice iPad in zna resnične prostore okoli vas preslikati v digitalno obliko na zaslonu.

 

Pravite, da to zna že vsak fotoaparat na telefonu? To je delno res, a ne v takšni meri. Pri strukturnem tipalu namreč ne gre zgolj za zajemanje fotografij in videov, ampak za celosten računalniški vid. Morda si ga lahko najbolje predstavljate, če ga primerjate s terminatorjevim pogledom v svet, ki deluje s pomočjo laserske svetlobe in naenkrat meri tisoče različnih razdalj med objekti v prostoru.

Avtorji izuma so to poimenovali prostorsko računalništvo in po njihovem mnenju bo reč spremenila način komunikacije in interakcije z okolico. Naprava je namreč v samo nekaj sekundah sposobna zajeti vse dimenzije prostora v katerem se nahajate in tridimenzionalni model v trenutku razposlati na druge naprave po celem svetu.

 

Si predstavljate kako bi to lahko na primer olajšalo in pohitrilo prenovo stanovanja? Poskenirate kuhinjo, greste v trgovino in izberete točno določen štedilnik, ki paše v vašo razporeditev. Ali še bolje, samo pošljete sliko trgovcu in vam še isti dan dostavi pravi kuhinjski element. Naprava pa ima tudi zabavno noto, saj igre z njo dobijo povsem novo razsežnost. Svet naenkrat ni več omejen na digitalne piksle, ampak poligon postane kar vaša dnevna soba (podobno kot pri fenomenu Pokemon GO). Možnosti za (bolj in manj) koristno uporabo so resnično brezmejne.

Škatlica Knocki, ki površine okoli vas spremeni v uporabniški vmesnik

Tehnologija v imenu lajšanja naših življenj in avtomatizacije dnevnih opravil pospešeno prihaja v naše domove. Družina pametnih naprav iz dneva v dan dobiva nove člane, a roko na srce, smo zaradi njih velikokrat še bolj pod stresom, naš vsakdan pa še bolj naporen. Podobnega mišljenja so tudi razvijalci naprave Knocki, ki se s svojim izumom vračajo h koreninam - da bo tehnologija služila ljudem in ne ljudje njej.

 

Pri tem naj bi bil v veliko pomoč prav Knocki, pametna naprava naslednje generacije, ki naj bi vsakodnevne opravke naredila bolj tekoče in intuitivne, predvsem pa manj zamudne. Gre za malo elegantno okroglo škatlico, ki površine v vašem prostoru trenutku spremeni v daljinske upravljalnike. Kako? Ko napravo pritrdite na površino, se ta spremeni v nadzorno ploščo, ki jo upravljate s trkanjem, s pomočjo priložene aplikacije, pa določite tudi pomen različnih vzorcev trkanja. Na primer, če potrkate enkrat to pomeni prižig radia, če dvakrat televizije in podobno.

Na ta način lahko iz enega samega mesta upravljate več naprav v prostoru, vaša domišljija pa je tista, ki določa kako si boste z napravo najbolj olajšali dan. Zamislite si naslednji scenarij: zjutraj vas zbudi nadležna budilka na telefonu, ki vas poziva da je čas za službo. Ne da bi sploh odprli oči, se ležerno obrnete proti nočni omarici, potrkate po njej in s tem izklopite alarm, vklopite aparat za kavo in sprožite štedilnik, da vam pogreje mleko. Pravkar ste si kupili še dodatnih deset minut za neprecenljivo jutranje poležavanje in precej manj stresen začetek dneva.

 

Za sinhronizacijo med napravami Knocki uporablja povezavo wi-fi, kar pomeni da ga lahko uporabljate praktično kjerkoli se nahajate in potencialno z njim upravljate celotno hišo iz udobnega fotelja. Ker naprava za delovanje ne uporablja akustičnih senzorjev, pa zna tudi razločiti med namernim in nenamernim trkanjem, oziroma naključnimi vibracijami v okolju, tako da vrtanje v sosednjem stanovanju ne bo povzročilo elektronskega armagedona med vašimi stenami.

Pametna kost za hišne ljubljenčke GoBone

Tempo življenja je danes zelo hiter in stresen. Ljudje v službah ostajamo cele dneve in noči, naši hišni ljubljenčki pa medtem doma samevajo in se dolgočasijo. In tudi ko naposled pridemo domov, se nam zaradi izčrpanosti dostikrat ne ljubi intenzivno ukvarjati z njimi in jih v poznih večernih urah voziti na dolge sprehode. Zato je Santiago Gutierrez, ki se je srečeval s podobnim problemom izumil prvo pametno kost na svetu, GoBone.

 

GoBone je zastavljen tako, da zabava tako vašega štirinožnega prijatelja kot tudi vas. Medtem ko ste vi v službi, se GoBone z vašim psom igra sam, ko sta skupaj, pa vam omogoča nove načine igranja z njim. Pametno kost si lahko predstavljate kot nekakšen modificiran avtomobilček na daljinsko upravljanje v katerega lahko natresete brikete, njegov obratovalni cikel pa znaša osem ur.

 

GoBone omogoča personalizirano izkušnjo za skoraj vsakega psa, kjer upošteva njegovo pasmo, težo in starost, tako da ni nikoli prehiter ali prepočasen zanj. Ko se želite igri pridružiti, pa na telefonu enostavno odprete ustrezno aplikacijo in prevzamete nadzor nad kostjo in jo kotalkate okoli kolikor vas je volja. Kot vsaka druga kost, pa je tudi ta pripravljena na ostre pasje čekane. Vendar nič bati, ko jo bo vaš ljubljenček enkrat prežvečil, ji samo zamenjate “ohišje”. Pri razvoju je namreč sodeloval tudi strokovnjak, ki je dizajnira robustne vojaške pripomočke, tako da se vaš kuža zlepa ne bo pregrizel do notranjega čipovja.

Virtualni zaslon iScout, ki vožnjo naredi bolj varno

iScout je najverjetneje najbolj napreden virtualni zaslon oziroma head-up display (HUD) za avtomobile. Medtem ko se vozite, vam na transparentno podlago nameščeno na armaturni plošči prikazuje vse potrebne informacije o prometu, hkrati pa vas ves čas povezuje z vašimi digitalnimi profili, bodisi so to družbena omrežja, pogovorne aplikacije ali službena elektronska pošta. Na ta način vam omogoča, da opravite vse vaše digitalne obveznosti, ne da bi odvrnili pogled s ceste.

 

Omogoča vam tudi, da se oglasite na telefonske klice s preprosto gesto, zamahom roke in prostoročno telefonirate, dohodni klic pa z zamahom v drugo smer lahko tudi zavrnete. Ker naprava komunicira z vozilom, pa na zaslonu vidite tudi vse relevantne informacije in opozorila ki se tičejo vašega vozila ali prometa okoli njega. Predstavljajte si, da se peljete na morje in vam zmanjkuje goriva. To informacijo vam sicer poda že števec vozila, vendar iScout to obogati še z iskanjem najbližje bencinske črpalke in najbolj optimalne poti.

 

Poleg tega ima iScout še številne druge uporabne funkcije. Na primer pokrivanje mrtvih točk, ki jih v vzvratnih ogledalih ne vidite, tako da vam ni več potrebno obračati glave in si izpahniti vratu vsakič ko želite zamenjati vozni pas. Seveda pa ima vgrajen tudi GPS sprejemnik preko katerega budno spremlja vsak kilometer vaše poti in vam pomaga, če pomotoma zaidete.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. avgust 2016
3093
1. avgust 2016
Izumi prihodnosti, ki si jih lahko omislite že danes