Jacquard, Soli in Tango - trije aduti Googlovega ATAP

Alenka Selčan 15. junij 2015
/PublishingImages/jacquard-soli-tango-hero.jpg

V Googlovih raziskovalnih laboratorijih za napredno tehnologijo in projekte (Google ATAP) se kujejo zamisli, ki bodo slejkoprej dozorele v nadvse uporabne izdelke. Tu je nekoč gnezdil projekt ARA, tu je Google prvič zaplesal Tango in ustvaril mnoge zanimive produkte. Tudi na letošnji Googlovi I/O razvijalski konferenci so predstavili nekaj takšnih, o katerih smo doslej le sanjali.

 

Projekt Jacquard – tkanina, ki se odziva na dotik

Po umiku Google Glassa in nedavni evforiji s pametnimi urami se je za hip zazdelo, da je nosljiva tehnologija obvisela nekje v zraku. Raziskovalcem Googlovega ATAP laboratorija ni bilo mar za njene vzpone in padce, raje so se zaposlili s svojo vizijo nosljive tehnologije. In uspelo jim je. Naredili so tkanino, ki je občutljiva na dotik. Ko so ugotovili, da je struktura tkanine podobna zaslonom pametnih napravah, je bilo treba le nekaj niti zamenjati s prevodno nitjo in jih stkati v mrežo, ki se bo odzivala na dotik. Nosljiva tehnologija se tako seli v oblačila in postaja nevidna.

 

Ni bilo treba dolgo čakati in že je Googlu s projektom Jacquard uspelo navdušiti vele proizvajalca jeans oblačil Levi's. Njegov zastopnik Paul Dillinger vidi prednost na dotik odzivnega jeansa tudi v tem, da ljubiteljem levisk kmalu ne bo več treba odmikati oči od svojih ljubljenih oseb, medtem ko si bodo med večerjo zaželeli upravljati s svojo pametno napravo. Niti Google niti Levi's nista še omenila datuma, ko bodo znamenite kavbojke vstopile v pametno dobo, vsekakor pa je že sam obet takšnega sodelovanja dveh velikanov vreden pohvale.

Projekt Soli

Če projekt Jacquard raziskuje, kako celo obleko narediti odzivno na dotik, se projekt Soli sprašuje, kako bi se dotiku povsem izognili. Uporabnikom navidezne resničnosti je vsak stik s tusvetjem odveč, zato ni smiselno, da bi svoje potovanje v virtualnem svetu onesnaževali s kontrolami na dotik. Namesto tega raziskovalci projekta Soli raziskujejo, kako z radarjem slediti celo najmanjšim gestam rok.

 

Strojno opremo nadvse občutljivih radarjev so preoblikovali v senzor gest, ki bodo bodočim uporabnikom nosljive tehnologije, interneta reči, virtualne resničnosti in drugih pametnih naprav omogočile preprostejši nadzor in upravljanje. V ta namen pripravljajo tudi nabor univerzalnih gest, ki smo jih razvili v doslejšnji rabi pametne tehnologije. Že preprost stik palca in kazalca bi na primer lahko nadomestil gumb, z drsenjem po prstu bi lahko povečali ali zmanjšali jakost zvoka in tudi geste listanja po različnih zaslonih ni težko prevideti. S projektom Soli nosljiva tehnologija ne postaja le nevidna, temveč tudi nematerialna.

Projekt Tango se nadaljuje

Če ste se se že spraševali, kaj se dogaja s projektom Tango, eno od uspešnic lanske Googlove I/O konference, vas bo razveselila novica, da John Lee in njegova ekipa ne spijo, temveč nadvse aktivno plešejo s svojimi pametnimi napravami, da jim bi vdahnili takšen občutek prostora, kot ga imamo ljudje. Raziskujejo, kako pametno napravo spremeniti v učinkovito 3D miško, in čeprav se ob tem zazdi, da Tango želi napredovati v očala bodisi nadgrajene ali navidezne resničnosti, je njihov fokus še vedno usmerjen na mobitele in tablice.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
15. junij 2015
2551
17. junij 2015
Jacquard, Soli in Tango - trije aduti Googlovega ATAP
Android, iOS, Windows Phone 8