Jolla - tablica, ki pluje zasebnosti naproti

Alenka Selčan 26. november 2014
/PublishingImages/jolla-hero.jpg

Se ne morete odločiti, katera tablica bi bila za vas najprimernejša? Apple, Windows, Samsung ... Odločitev res ni lahka, prav te dni pa se je zagata o izbiri še zaostrila, saj na prizorišče z nekoliko drugačnim pristopom, kot smo ga vajeni pri velikih in zvenečih imenih pametne tehnologije, prihaja še Jolla.

Najbrž se še spomnite tistega finskega start-upa, ki je lani vstalo z Nokijiega oz. MeeGo pogorišča in trg obogatilo s svojim pametnim mobitelom Jolla? Ista ekipa te dni na Indiegogu predstavlja koncept svoje nove tablice in pod sloganom „People Powered“ išče podporo ljudi, ki želijo sodelovati tudi pri njenem razvoju.

 

Jolla tako nagovarja vse tiste, ki namesto velikim korporacijam rajši zaupajo manjši, skorajda garažni ekipi, ki se lahko pohvali s svojim na Linuxu osnovanim, neodvisnim in odprtokodnim operacijskim sistemom Sailfish OS. Ta uporabnikom zagotavlja zasebnost, saj Jolla prisega, da podatkov o svojih uporabnikih ne bo prodala ali delila z nikomer. Sailfish OS se bo pod to obljubo razvijal v duhu odprtokodne skupnosti together.jolla.com, kjer lahko sodeluje prav vsak in skupaj z razvijalci Jolla Sailors razpravlja o svojih vizijah, željah in potrebah.

 

Tako že razvijajo Sailfish OS 2, ki bo nadvse privlačnemu „multitasking“ uporabniškemu vmesniku dodala vsaj dve zanimivi aplikaciji: Ambiences, ki uporabniku omogoča prilagoditev namizja po svojih željah, in Events, ki povsem diskretno prek zaslona izpisuje uporabniku pomembne dogodke, od njegove pošte, sporočil iz socialnih omrežjih do opomnikov itd.

To pa še ni vse, kar obeta tablica, ki očitno ne bo zanimiva zgolj z etičnega stališča. V njen prid priča tudi hitro odzivanje na geste, ličen dizajn in pa informacija, da bo poleg množice aplikacij Sailfish na njej mogoče uporabljati še tiste, ki so sicer narejene za Android.

Tudi tehnične specifikacije niso slabe in Jolla navkljub nizki ceni uspešno lovi korak s tablicami iPad Mini3, Nexus9 in Nokio N1.

 

Jolli je doslej uspelo prepričali že lepo število nadobudnežev, ki so si tablico zagotovili v jati zgodnjih ptic, saj so na Indiegogu razprodali že skoraj vso ponudbo. Na voljo je le še nekaj tablic po ugodnejši ceni, in če ste zanjo pripravljeni odšteti dobrih dvesto ameriških dolarjev, se lahko pridružite vsem tistim, ki komaj čakajo na prihodnji maj, ko bo tablica Jolla pristala v njihovih rokah.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
26. november 2014
2293
2. december 2014
Jolla - tablica, ki pluje zasebnosti naproti
Android