Kaj bi se zgodilo, če bi Picasso v svoje roke dobil pametni telefon?

Andrej Pirnat 18. avgust 2016
/PublishingImages/artisto-hero.jpg

Uspešnica številka ena med aplikacijami je v zadnjih tednih nedvomno Prisma (Android, iOS), ki s pomočjo umetne inteligence spreminja navadne fotografije v umetniška dela. Uspešnemu trendu pa se je zdaj pridružila še aplikacija Artisto, ki deluje na podoben način, le da namesto fotografij umetniško obdela videoposnetke.

Kopija uspešne formule

Artisto je na voljo tako za Applove pametne naprave, kot tudi za za naprave z operacijskim sistemom Android, zanimivo pa je, da so ga ustvarili pri nekdanjem delodajalcu prvega moža za razvojem Prisme, Alexeyja Moiseenkova, ki sicer tudi sam pospešeno dela na razvoju podobne aplikacije za slikovito obarvanje videoposnetkov.

Četudi gre za neke vrste kopijo, pa Artisto sledi po uspešnih stopinjah Prisme. V dobrem tednu odkar se je znašel na policah digitalnih trgovin ga je namreč posvojilo že kar nekaj velikih imen, med drugim britanski pevec in pianist Stephen Ridley, ruski glasbenik Sergey Zhukov in avtomobilska družba KIA, ki ga je uporabila v enem od svojih oglasov.

 

Aplikacijo naredili v osmih dneh

Aplikacijo Artisto smo na testni sprehod peljali tudi na Tehniku. Pri uporabi se je izkazala za zelo preprosto in intuitivno, predvsem pa zabavno, saj zna popestriti tudi na prvi pogled manj zanimive videoposnetke. Vsake toliko smo sicer naleteli na kakšnega hrošča, na primer v obliki nenadoma zamrznjene slike, ampak verjamemo, da jih bodo avtorji uspeli že kmalu vse “pohoditi” (govorice pravijo, da so aplikacijo naredili v vsega osmih dneh).

Če si želite tudi samo ogledati svet skozi oči van Gogha, Picassa, Dalija in drugih velikih umetnikov, smo za vas pripravili vodič po Artistu.

Postanite slikar premikajočih slik

Aplikacijo si najprej naložite na svoj telefon (Android, iOS), ko jo odprete, pa ji omogočite še dostop do fotoaparata, mikrofona in shrambe, saj sicer z njo ne boste mogli zajemati in shranjevati videoposnetkov.

 

Ker ima Artisto zelo okleščen uporabniški vmesnik, je njegova uporaba zelo preprosta. Na zaslonu ima le štiri tipke, ki jih lahko uporabite: osrednjo za zajem posnetka, vklop bliskavice, preklop na sprednjo (selfie) kamero in dostop do galerije že shranjenih posnetkov.

 

Videoposnetek, ki ga želite umetniško obdelati lahko torej zajamete s samo aplikacijo, ali pa vanjo naložite že posnetega. Pri tem velja še opozoriti, da Artisto zajema največ 10-sekundne posnetke, če naložite daljšega, pa ga boste morali “obrezati” z vdelanim urejevalnikom, ki se vklopi takoj, ko izberete želeni video.

 

Naslednji korak je izbira slikarskega filtra, s katerim želite oplemenititi svoj režijski dosežek. Na voljo jih imate 21 in zelo spominjajo na tiste pri Prismi, kot obljubljajo avtorji, pa jih v prihodnosti lahko pričakujete še več.

 

Ko ste izbrali najbolj všečnega, vam Artisto pokaže še predogled in obdelan posnetek shrani v galerijo telefona, takoj pa ga lahko tudi delite na raznoraznih družbenih omrežjih (Facebook, Instagram, Twitter), objavite na Youtubu, ali pošljete izbranim prejemnikom v obliki elektronskega sporočila. To je vsa umetnost uporabe Artista.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
18. avgust 2016
3121
18. avgust 2016
Kaj bi se zgodilo, če bi Picasso v svoje roke dobil pametni telefon?