Kaj in kako vidi avtonomni avtomobil?

T3 Tech 21. november 2016
/PublishingImages/kako-vidi-avtonomni-hero.jpg

Kako samovozni avtomobili vidijo svojo okolico? Na kaj pazijo? Kaj vse jih »zanima«?

To, da avtomobil vozi sam, je nekaj zelo zanimivega in fascinantnega. Izdelati sistem, ki je sposoben zaznavati okolic in se obnašati v skladu z njo, je res nekaj posebnega, posebej če gre toliko spremenljivk, kot je to v prometu. In kako avtomobil »dojema« svojo okolico? Tesla je objavila še en video, v katerem demonstrira delovanje svojega avtonomnega električnega vozila, s tem da so mu dodali tudi prikaz tega, kako okolico »vidi« avtomobil.

 

V posnetku se vidi, in je tudi logično, da mora avtomobil zaznati celo vrsto objektov – robove ceste, prometne znake, semaforje, pešce, kolesarje, avtomobile in še kaj, potem pa v vse skupaj umestiti še sebe in načrtovano pot.

Vse skupaj je videti dokaj impresivno, a ne brez napak. Nekje na 1:30 filma je videti, kako je avtomobil brez potrebe upočasnil, ko je ob cesti zaznal dve tekačici, saj sta ti tekli ob cesti in ne po njej. Malo po 2:30 je tudi videti, da se je avtomobil na znaku stop pravilno ustavil, zavil desno, nato pa se brez nekega očitnega razloga ustavil še enkrat. A to je pravzaprav malenkost, saj je vse ostalo videti reč kot zanimivo. Seveda pa gre v tem primeru za dokaj ugodne razmere na cesti. Kaj bi bilo, če bi bil na cesti sneg, če bi bila noč, če bi bila cesta slabo osvetljena… Kljub temu pa je impresivno, v kolikšni meri se avtomobil »zaveda« svoje okolice in nanjo reagira, tudi če gre za relativno kompleksne situacije. Pri tem je zanimivo opazovati tako cesto kot tudi zaslone, ki prikazujejo, kaj »vidi« avtomobil.

Vir: t3tech.si

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
21. november 2016
3248
21. november 2016
Kaj in kako vidi avtonomni avtomobil?