Kaj je prinesel CES 2016?

Uroš Miklavčič 11. januar 2016
/PublishingImages/pricakovanje-ces2016-hero.jpg

Takoj po novem letu se vsako leto v Las Vegasu zbere novinarska smetana, da bi si ogledali in potipali vse novosti, ki jih na sejmu CES (Consumer Electronics Show) predstavijo veliki in mali razstavljalci. Čeprav nisem imel možnosti, da se fizično udeležim sejma pa sem vseeno pazljivo spremljal vse novice, s katerimi so nas dnevno zasipali razni poročevalci. Za vas sem prerezal ves ta šum in naredil seznam vseh novosti, ki so najbolj odmevale. Poglejmo.

Huawei

Huawei je lansko leto zaključil z neverjetno rastjo in nič ne kaže, da se bodo kaj kmalu ustavili. Veliko pove že to, da jim je Google lani zaupal izdelavo boljšega od dveh novih Nexusov (za katerega lahko kmalu pričakujete test na dlani tudi na Tehniku).

 

Na CES je Huawei pripeljal 6 palčni mobitel Mate 8, ki sicer ni več popolna novost, a je vseeno zanimiv izdelek, ki dobro konkurira najboljšim na trgu. Poganjajo ga osemjedrnik Kirin 950 (4 × 2,53 GHZ + 4 × 1,8 GHz), grafični čip Mali-T880 ter 4 GB RAMa. Napaja ga gromozanska 4000 mAh baterija, za slike pa skrbi kamera s 16 MP velikim senzorjem in f/2.0 zaslonko.

MediaPad M2 10.0 je tablica, ki daje poudarek na zvoku. Dober zvok zagotavlja sodelovanje s podjetjem Harman/Kardon, ki je priskrbel 4 zvočnike z močjo 4 W.

Huawei Watch prav tako nadaljuje svoj uspešen pohod z novima modeloma za dame. Žal je edina spremeba zelo neizviren dodatek Swarowski kristalov in rožnate barve.

Predstavljen pa je bil tudi Nexus 6P v zlati barvi, ki pa bo na voljo samo v 64 GB izvedenki.

Samsung

Samsung je, kot je v njihovi navadi, na sejem prinesel celo armado izdelkov. Pametni hladilniki, televizije, prenosniki in še marskikaj je bilo na ogled obiskovalcem.

Med vsemi izdelki so najbolj izstopal eleganten nov prenosnik z imenom Notebook 9. Gre za t.i. ultrabook, ki je na voljo v 13 in 15 palčni izvedenki in postavlja nove meje, ko govorimo o tankosti naprave. Edini problem pri tem je morda lahko baterija, ki zavoljo tankosti izgublja kapaciteto.

 

Pametna ura Gear S2 Classic, na kateri teče Samsungov sistem Tizen, je dobila dve novi barvi: rožnato zlata in platinasta. To je tudi edina lastnost po kateri se novi uri razlikujeta od obstoječih modelov.

Galaxy TabPro S je Samsungova vrnitev v svet Windows tablic. Sama tablica zelo spominja na Surface Pro 4, iPad Pro in Googlov Pixel C. Gre za polno zmogljivo tablico z x86 procesorji in 12 palčnim zaslonom z ločljivostjo 2160 px × 1440 px. Samsung je za tablico izdelal tudi trd obitek s tipkovnico.

Sony

4K HDR Tvji, kamere, fotoaparati, Walkman in gramofon. Tako nekako bi zvenel hiter povzetek novosti s strani Sonya. Med vsemi temi še najbolj izstopajo novi 4K televozorji, ki naj bi prinesli boljši dinamični obseg slike. A bo za to potrebno pripraviti tudi primerne vsebine, ki bodo za začetek na voljo samo s strani Sonya.

 

Novi Walkman je še ena nenavadna odločitev s stani Sonya. Danes so nemanski predvajalniki glasbe že del pozabljene zgodovine za vse, ki imajo v žepu pametni mobitel.

Lenovo in Motorola

Lenovo je v sodelovanju z Googlom predstavil prvi Tango mobilnik. Za vse, ki se ne spomnite kaj je projekt Tango naj vas spomnim, da je Google pred časom predstavil platformo Tango s želi mobilnim napravam omogočiti, da vidijo in »čutijo« prostor tako kot ljudje. Gre za kombinacijo zaznavanja prostora in globine, ki daje dobro osnovo za obogateno resničnost, natančnejše meritve prostorov in mnogo več.

Lenovo ima sedaj v pripravi napravo, ki bo imela vgrajeno omenjeno tehnologijo. Stala bo manj kot 500 $ in bo na voljo to poletje.

Bolj kontroverzna odločitev, ki jo je Lenovo najavil na sejmu pa je ukinitev blagovne znamke Motorola, ki jo je od Google prevzel pred časom. Slednje sicer poenostavi stvari na ravni organizacije podjetja a je z vidika trga in trženja izdelkov to lahko problem. Kljub temu pa to lahko pomeni, da bomo tudi pri nas lahko kmalu spet uživali v Motorolinih mobitelih, ki pa bodo očitno po novem nosile ime Lenovo. Podobno kot se je zgodilo z Nokio in Microsoftom. Podobno kot Microsoft z Lumio pa bo tudi Lenovo obdržal ime Moto in Motorolin logo s črko M na prihodnjih napravah.

LG

Poleg prenosnikov, LG želi konkurirati Samsungu za pametne naprave, ki živijo v vaši kuhinji. Najbolj pa je v spominu ostal 15 palčni ultrabook, ki se lahko pohvali, da je najlažji prenosnik v svojem rangu.

Oculus in HTC

 

Oculus je končno najavil ceno za svoja očala za navidezno resničnost, kar je povzročilo plaz ogorčenja. Cena, ki so jo ves čas obljubljali naj bi se gibala mes 200 $ in 400 $, končna cena pa je pristala pri 600 $. Zato se navdušenci že obračajo k HTCju in njihovim Vive očalom.

Faraday Future

Morda edini resni konkurent Tesli se je dobršen del lanskega leta stalo pojavljal v raznih špekulacijah o tem, kaj točno ta neznani proizvajalec avtomobilov skriva v svojih labratorijih. Sedaj končno vemo – gre za električno vozilo FFZERO01 in predstavlja fleksibilno platformo na podlagi katere bodo pri podjetju Faraday lahko zgradili malo floto vozil. FFZERO01 je trenutno zgolj konceptno vozilo, ki pa je v polnosti uporabno in vozno.

 

Vozilo je le uvod v zgodbo, ki jo pri Faradayu želijo ustvariti. Zraven spada še miljardo dolarjev vredna tovarna v Nevadi in celoten koncept s katerim želijo ustvariti nekaj kar bo enakovredno iPhonu v svetu pametnih mobitelov.

Nikon

Nikon je navdušil s tremi izdelki: D5, D500 in KeyMission360. D5 je naslednik modela D4 in je na zunaj precej podoben predhodniku. Notranjost pa je povsem nova in ponuje 153 točk ostrenja, 20 MP velik full-frame senzor, snemanje 4K videa in zaslon občutljiv na dotik. D500 ponuja prav tako odlične zmogljivost v obliki 20,9 MP velikega senzorja, snemanja 4K videa in SnapBridge tehnologijo, ki bo s pomočjo Bluetooth povezave lahko pošiljala slike na vaš mobilnik.

 

Največje presenečenje in novost s strnai Nikona pa je KeyMission360. Gre za športno kamero, ki snema 360 stopinjski video v ločljivosti 4K. Kamera ima dva senzorja in leči, kar je nekako samoumevno, glede na to, da kamera snema video povsod okoli sebe. Prenesla naj bi padce z višine 2 m in potop na globino 30 m. Dosti več za enkrat ni znano.

Technics

Tehnics na trg vrača legendarni gramofon SL-1200, ki je posebej priljubljen med Dji. Kar je naredilo model 1200 tako priljubljen je pogon, ki ima dvolj navora, da praktično takoj doseže polno hitrost vrtenja, kar je pri predvajanju in miksanju glasbe izredno pomembno, saj ne prihaja do zamikov.

Hyundai

Obogatena resničnost je besedna zveza, ki zaznamuje Hyundaiovo mobilno aplikacijo z imenom Virtual Guide. Kot ime namigije gre za aplikacijo s katero si lahko vozniki (za enkrat zgolj) nove Hyundai Sonate pomagajo pri odkrivanju in odpravljanju napak na motorju in odkrivanju funkcionalnosti posameznih delov avtomobila. Ideja je preprosta: zaženite aplikacijo Virtual Guide in kamero mobitela usmerite v motor vozila. Na zaslonu se vam bo čez sliko, ki jo vidi kamera, pokazala plast dodatnih informacij, ki vam bo povedala vse o tem, kaj je posamezen del motorja, čemu je namenjen in kako ga odpeti ter popraviti, če ste dovolj drzni, da to storite (seveda zgolj za osnovne stvari kot je menjava zračnega filtra, preverjanje ravni olja ...). Seveda aplikacija deluje tudi v notranjosti avtomobila, ker boste hitro izvedeli čemu je namenjena posamezna tipka ali ročica v avtu. Gre za neke vrste virtualni priročnik za Sonato.

 

Netflix

Kot strela z jasnega je Netflix najavil, da svojo storitev pretočnih video vsebin razširjajo na 130 novih držav med akterimi je na veselje mnogih (sodeč po odzivu na twitterju) tudi Slovenija. Na voljo so trije paketi, ki vas bodo stali 7,99 €, 9,99 € oz. 11,99 €. Večina se bo verjento odločila za paket, ki stane 9,99 € in omogoča gledanje HD vsebin na dveh napravah hkrati. Cenejši paket namreč nima na voljo HD vsebin, dražji pa ima edino prednost v tem, da lahko vsebine gledate v 4K ločljivosti in na dveh dodatnih napravah hkrati (skupno štiri).

 

Na žalost Netflix še nima uporabniškega vmesnika, ki bi bil preveden v Slovneski jezik, prav tako pa ni na voljo slovenskih podnapisov ter slovenskih video vsebin (sinhronizirane riskanke in slovenski filmi). Prav tako pa so določene vsebine, ki so na voljo drugje, nedosegljive. To je sicer velik problem tudi v globalnem smislu, saj ponudba vsebin variira od države do države in nikjer ni možno dostopati do prav vseh.

Za konec

CES 2016 je prinesel kar nekaj zanimivih novost, a sem prepričan, da bo za trg mobitelov bolj pomemben MWC (Mobile World Congress), ki se bo v drugi polovici februarja odvijal v Barceloni. Poskrbite, da boste spremljali Tehnik tudi do takrat, ko bomo zagovoto pripravili novo poročilo.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
11. januar 2016
2809
13. januar 2016
Kaj je prinesel CES 2016?
Android, iOS, Windows Phone 8