Kaj počneš, Lenovo?

Uroš Miklavčič 12. november 2014
/PublishingImages/lenovo-sisley-hero.jpg

Verjetno poznate podjetje Lenovo predvsem po prenosnikih. Lenovo je namreč pred leti od podjetja IBM odkupil oddelek, ki se je ukvarjal z izdelovanjem prenosnikov. Manj znano pa je podjetje Lenovo kot proizvajalec pametnih mobitelov. No, vsaj pri nas, saj njihovi mobiteli le redko zaidejo na evropski trg. Kljub temu je po zadnjih podatkih Lenovo kar tretji največji svetovni proizvajalec pametnih mobitelov, ko prištejete še Motorolo, ki jo je kupil pred kratkim.

 

Tako je nekaj dni nazaj Lenovo predstavil nov mobitel za kitajski trg. Slednje ne bi bilo nič nenavadnega, če model S90 oz. Sisley ne bi bil na las podoben mobitelu, ki je pri nas precej bolj znan: iPhonu 6. Lenovo je gladko skopiral Applov najnovejši mobitel in pri tem spremenil le nekaj malenkosti, ki jih opazite šele, ko pogledate nekoliko bližje. Še več – Lenovo ni predstavil samo kopije iPhona 6, ampak tudi kopijo 6 Plus.

Zakaj?

 

Glavno vprašanje, ki se zastavlja kar samo, je: zakaj? Zakaj bi podjetje, kot je Lenovo, ki je precej znano in uživa dober mednarodni ugled, sploh storilo kaj takšnega? In nenazadnje tudi – kako pričakuje Lenovo, da bo Apple stal križem rok in glede tega nič ukrepal? Vsi ti odgovori imajo enak odgovor: Kitajska. Tam namreč Apple ne more tožiti zaradi kopiranja in točno za ta trg je mobitel narejen in točno tam se bo ekskluzivno prodajal. Kljub temu, da je Apple s svojimi mobiteli prisoten na kitajskem trgu, pa za potrošnike nakup iPhona predstavlja enak finančni zalogaj kot pri nas. Zato trg ponaredkov cveti in zato je Lenovo storil to, kar je storil. Poglejte si še marketinške fotografije, ki so same po sebi ravno tako kopija Applovih oblikovnih smernic.

 

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
12. november 2014
2277
18. november 2014
Kaj počneš, Lenovo?
Android