Kaj prinaša Android Nougat?

Uroš Miklavčič 7. julij 2016
/PublishingImages/nougat_hero.jpg

V Googlovem kampusu so odstrnili kip v čast prihajajoči različici operacijskega sistema Android. To je tradicija, ki jo Google izvaja že vse od različice Cupacke. Tako je sedaj kočno znano tudi ime naslednje različice sistema: Nougat.

Google že od samega začetka vsako različico Androida poimenuje po slaščici, pri čemer gre poimenovanje po abecedi. Črk A in B niso nikoli uporabili (verjetno sta bili to interni različici) in so začeli s črko C, ki je dala ime Cupcake. Sledili so Doughnut, Ecclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, KitKat, Lollipop in Marshmallow. To nas je naposled pripreljalo do Nougata, ki je vsaj meni povzočil kup preglavic.

Nougat, lešnikova krema in turški med ...

Ko sem prvič zagledal novi kip pred Googlovim kampusom so moji možgani doživeli ekvivalent dvojnega vzvratnega salta mortale. Osebno pod imenom nougat poznam lešnikovo kremo oz. čokolado, ki je polnjena z lešnikovo kremo. Kar sem zagledal pod nogami kipa pa poznam pod imenom turški med. Kaj za hudiča?!

Gremo lepo počasi. Če odklikate na Wikipedio se dilema kaj hitro razreši v prvih dveh odstavkih angleškega zapisa o nougatu. Kratko in jedrnato je očitno nougat ime za skupino slaščic, ki so običajno narejene iz sladkorja oz. medu, praženih oreškov, stepenega beljaka in občasno nasekljanega suhega sadja. Še sledite? OK, ker sedaj zadeve postanejo čudne: načeloma poznamo tri vrste nougata. Prvi je t.i. beli nougat in je narejen iz stepenega beljaka, ter medu (in oreškov) in ga pri nas poznamo pod imenom turški med, ki pa ga ne smemo zamenjati za lokum (ki je želatinasta sladica z oreški, narezana na kocke in obdana s sladkorjem v prahu). Od tukaj tudi moja primarna zmeda o tem kaj je nougat. Potem poznamo še t.i. rjavi nougat, ki je narejen brez beljakov in dunajski oz. nemški nougat, ki je v bistvu čokoladna pralina z lešnikovo kremo. Jasno? Ne? Nima veze.

tl;dr: nougat je turški med

Raje povej kaj je novega

Res je, prav imaš - gremo pogledat kaj je novega v naslednji različici Androida. Pogledali si bomo glavne novosti in kaj prinašajo z vidika uporabnosti. Vse novosti, ki so opisane so trenutno del beta različice in se lahko pred izidom končne različice še spremenijo ali pa odstranijo. Prav tako pa lahko sklepamo, da je kakšna novost, ki jo bomo dobili šele s končno različico. Preden nadaljujemo pa še to - Android Nougat bo nosil številko različice 7.0.

Večopravilnost

 

Že kar nekaj časa je na pametnih mobitelih prisotna večopravilnost. Aplikacije lahko tečejo v ozadju in izvajajo določena dejanja, brez potrebe po tem, da bi bile med tem časom prikazane na zaslonu. Nougat pa prinaša dve novosti k večopravilnosti na Android napravah. Prva je nekoliko spremenjeno delovanje gumba za večopravilnost, ki vas ob dvojnem pristisku sedaj vrne v aplikacijo, ki ste jo imeli odprto pred aplikacijo, ki je trenutno na zaslonu. To je predvsem priročno, ko uporabljate dve aplikaciji in želite hitro preklapljati med njima. Vendar pa sedaj obstaja še tretji način, ki vam omogoča poganjanje dveh aplikacij na zaslonu hkrati. Tako imenovani split screen način vklopite z dolgim pritiskom na gumb za večopravilnost.

 

Aplikacija, ki je trenutno na zaslonu ostane na vrhu, pod njo pa se pojavi prostor za pogled na drugo aplikacijo, ki jo lahko izberete izmed aplikacij, ki ste jih že zagnali. Pri tem je potrebno opozoriti, da vse aplikacije tega načina delovanja ne podpirajo, a po mojih testih velika večina dobro deluje v tem novem načinu. Split screen deluje tako v vertikalni kot v horizontalni orientaciji zaslona.

Obvestila in bližnjice

 

Tako obvestila sama kot bližnjice v predalu z obvestili so doživeli vizualno in fukcionalno nagdradnjo. Posamezna obvestila tako med seboj niso več fizično ločena ampak se držijo drugo drugega in so med seboj vizualno ločena samo s črto. Gre za spremembo, ki je hitro očitna, a se jo hitro navadite. Bolj pomembna je nadgradnja, ki omogoča odgovarjanje na določena obvestila (sporočila, FB messenger in druge aplikacije za klepet, email …) kar iz predala. Tako si prihranite nekaj časa, ker ni potrebno čakati aplikacije, da se postavi v ospredje in osveži.

Druga novost pa so bližnjice v predalu z obvestili. Tako boste imeli sedaj takojšnji dostop do nekaterih bližnjic že s prvim potegom predala navzdol, z dodatnim oz. daljšim potegom pa boste dobili dostop do celotnega seznama bližnjic, ki ga lahko po novem tudi poljubno urejate in mu dodajate gumbe ter celo strani, če je gumbov preveč za na eno samo stran.

Nastavitve

 

Tudi nastavitve so doživele malo osvežitve. Tako imate pod posameznimi postavkami v nastavitvah pripisane določene vrednosti, ki vam takoj dajo nformacije o stanju določene nastavitve. Poleg tega lahko sedaj vedno dostopate do prvega nivoja nastavitev s potegom z levega roba zaslona navznoter, ne glede na to kako globoko v nastavitvah se nahajate.

Nočni način

Nekaj, kar sem si želel že nekaj časa je t.i. Night mode, ki barve na zaslonu premakne v bolj tople tone. To je predvsem koristno v večernih urah in ponoči, ko je hladna bela svetloba zaslona lahko zelo moteča. Tukaj sicer ne bi debatiral o potencialno slabih posledicah uporabe hladne svetlobe v večernih urah, a dejstvo je, da vsaj osebno veliko lažje gledam v rumenkaste barve zaslona na mobitelu, ko zvečer v postelji pred spanjem še zadnjič pregledam twitter in novice. Night mode sedaj imamo, našli pa ga boste med bližnjicami v predalu z obvestili.

Blokiranje številk

 

No, to je vserjetno nekaj, kar ste mislili, da obstaja že nekaj časa, kajne? Na nek način tudi je, a ste za to potrebovali posebno aplikacijo. Od različice 7.0 naprej pa je to urejeno na sistemskem nivoju.

To in še kaj

Zgoraj opisane novosti so zgolj nekatere izmed mnogih. Prihaja boljše upravljanje z energijo (Doze bo po novem deloval tudi takrat, ko bo zaslon zaklenjen in se bo mobitel premikal, kot na primer v žepu), boljše upravljanje porabe podatkov (način ki zmanjša količino prenešenih podatkov za določene vsebine), boljše upravljanje z datotekami, vedno vklopljen VPN in še več. Spremljajte nas še naprej, ko bomo pogledali končno različico Nougata.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
7. julij 2016
3052
7. julij 2016
Kaj prinaša Android Nougat?