Kako bo Google prevzel vašo dnevno sobo?

Andrej Pirnat 6. oktober 2016
/PublishingImages/google-nove-naprave-hero.jpg

Google je imel včeraj v San Franciscu veliko predstavitev svojih novosti, v središču katere sta bila nova telefona Pixel in Pixel XL, naslednika priljubljene serije Nexus. Poleg telefonov, pa je Google predstavil še vrsto drugih naprav in storitev, s katerimi želi vzpostaviti edinstven ekosistem, ki bi povezoval celoten dom uporabnika.

Telefon Google Pixel

Kot že rečeno, so bili soji žarometov najbolj uprti v nov telefon Pixel, ki je tudi nekakšno središče Googlovega ekosistema, oziroma začetna in končna točka. V primerjavi s predhodnikom Nexusom, je Google s Pixlom popolnoma zakorakal v višji cenovni razred in ga opremil z izjemnimi tehničnimi specifikacijami. Oblikovno nadaljuje minimalistične smernice svojih predhodnikov, strojno pa se je povzpel na povsem novo raven.

 

Pod pokrovom ima namreč najnovejši štirijedrni procesor Snapdragon 821, štiri gigabajte RAM-a in 32 oziroma 128 gigabajtov spomina. Zgodba zase je fotoaparat, ki se je v nekaterih testnih izkazal za najboljšega v telefonih doslej (ko bo na voljo, ga bomo testirali tudi v našem testu na dlani).

Googlov virtualni asistent

Še bolj kot strojno, pa velja izpostaviti programsko opremo, oziroma navezo novega operacijskega sistema Android 7.1 Nougat in Googlovega digitalnega asistenta (Google Assistant), Googlove ustreznice Applovi Siri in Microsoftovi Cortani. Ta temelji na glasovnem ukazovanju in pomaga uporabniku tako pri brskanju po spletu, kot tudi po njegovih lastnih datotekah.

 

V ozadju sistema je umetna inteligenca, ki se z uporabnikovo interakcijo uči njegovih navad in mu na podlagi teh vzorcev potem tudi predlaga bolj personalizirane možnosti pri iskanju in poizvedovanju. Digitalni asistent je zasnovan in zamišljen tako, da ga uporabnik ne le sprašuje, ampak interakcija bolj spominja na klasičen pogovor med dvema osebama. Napravi ki trenutno podpirata Googlovo "pametno tajnico" sta zgoraj omenjeni telefon Pixel ter pametni upravljalnik Google Home.

Google Home

Slednji je še ena novost, ki jo je včeraj predstavil "spletni vseved". Ampak kaj točno sploh je Google Home? Gre za majhno pametno napravo v lični embalaži, ki se zna povezati z drugimi napravami v vašem prostoru in služiti kot nekakšen njihov upravljalnik. V napravi Google Home se skriva zvočnik, na njej pa je nameščen prej opisani Googlov asistent, ki skrbi za "inteligentno" interakcijo med vami in drugimi napravami.

 

Tako lahko na primer Google Home uporabite za zvočni brskalnik oziroma spletni iskalnik kadar pri roki nimate telefona ali računalnika, lahko pa mu zaukažete tudi kaj drugega, na primer predvajanje filma, glasbe in celo prikaz slik. Ko to storite se vklopi ustrezna aplikacija na televiziji, računalniku ali kateri drugi napravi in izvrši vas ukaz. Ker je podprt s pametnim asistentom, se Google Home tudi uči vaših navad, tako da kmalu pozna vse vaše najljubše platforme za predvajanje digitalnih vsebin (na primer Youtube, Google Music itd.).

Interakcija poteka v angleščini, za popoln pametni doma pa morate posedovati tudi podprte naprave (trenutno ima Google sklenjeno sodelovanje s Samsungom, Philipsom, Nestom in IFTTT, seznam pa se bo sčasoma še razširil). Home se pričakovano najbolje razume s Chromecastom, Googlovim vmesnikom za pretakanje vsebin.

Chromecast Ultra

Tudi ta je bil deležen posodobitve oziroma kar nove različice. Chromecast je vmesnik oziroma naprava, ki služi predvajanje večpredstavnostnih vsebin (filmi, glasba, fotografije) iz ene naprave na drugi napravi, na primer iz telefona na televiziji. Prva različica je na trg prišla pred tremi leti, letošnja Ultra pa prinaša novosti, ki malo napravico pripravijo na prihodnost.

 

Chromecast Ultra, ki oblikovno spominja na hokejski pak, namreč podpira pretakanje vsebin v ločljivosti 4K (zelo priročno pri filmih) in standard HDR. Poleg tega je opremljen tudi z ethernet priključkom, ki ga bodo pozdravili prav tisti uporabniki, ki nameravajo pretakati 4K vsebine. Kot poudarjajo pri Googlu, pa ima tudi posodobljen Wi-Fi sprejemnik, tako da je zmožen naložiti vsebino skoraj dvakrat hitreje od svojega predhodnika. Na voljo bo novembra.

Google Wifi

Če smo se že dotaknili brezžičnega prenosa podatkov, naj omenimo še eno novost iz Googlovega programa - to je Google Wifi. To je pametni brezžični usmerjevalnik (router), katerega inteligentna programska oprema bo skrbela za vzdrževanje spodobne hitrosti prenosa podatkov, ne glede na to koliko omrežnih povezav boste imeli istočasno vzpostavljenih.

 

Naprava vsebuje Googlovega mrežnega asistenta, ki samodejno preprečuje prezasedenost omrežja in v primeru da imate v hiši ali stanovanju postavljenih več usmerjevalnikov, samodejno preklopi na najbližjega, tako da imate vedno najboljšo možno povezavo in "ulovite" najboljši signal.

Google Wifi ima tudi svojo aplikacijo, preko katere boste lahko nadzorovali in upravljali povezavo na napravah, ki bodo priklopljene na omrežje. Če boste na primer svojega otroka poslali spat, ta pa se ne bo hotel odlepiti od računalnika, mu boste lahko preko aplikacije enostavno zaprli "pipco" in ga na eleganten način vrgli z linije.

Daydream VR

Za konec pa smo prihranili še zadnjo pomembno novost, ki jo je včeraj predstavil Google. To je čelada za navidezno resničnost, Daydream VR. Gre za oblikovno dovršeno napravo oblečeno v mehko tkanino, ki je po prvih pričevanjih izjemno udobna hkrati pa tudi zabavna za uporabo.

 

Če ne štejemo Googlovega projekta Cardboard, je Daydream VR njihov prvi resnejši poizkus v svetu navidezne resničnosti, kateremu so se v zadnjem letu pridružila vsa večja tehnološka imena. S svojim novim izdelkom namerava tako Google v prvi vrsti konkurirati Samsungovemu Gearu VR, Facebookovemu Oculusu in HTC-jevemu Vivu.

 

Na začetku bo čelada kompatibilna le z Googlovim telefonom Pixel, obljubljajo pa da se bo seznam podprtih telefonov kmalu še razširil (omenja se sodelovanje s HTC-jem, Huaweijem, Xiaomijem, Asusom, Alcatelom in LG-jem). Od glavnih lastnosti in prednosti, ki jih velja izpostaviti so teža naprave (Daydream naj bi bil kar 30 odstotkov lažji od sorodnih čelad), dizajn, ki omogoča da jo boste lahko nosili tudi preko navadnih očal (zelo dobrodošlo za vse slabovidne) in priročni daljniec, s katerim se boste orientirali po navideznem svetu.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
6. oktober 2016
3182
6. oktober 2016
Kako bo Google prevzel vašo dnevno sobo?