Kako na YouTube naložiti video, ki bo opažen?

Tehnik 1. junij 2015
/PublishingImages/yt-vodic-objava-hero.jpg

Ste v preteklosti kdaj želeli na YouTube naložiti svoj video posnetek, a niste vedeli kako? Vam ga je že uspelo naložiti, ampak ga ni nihče povohal? Zagotovo vas je nekaj takšnih, ki ste prikimali na eno izmed teh dveh vprašanj. Za takšne smo spodaj napisali postopek, kako se prek osebnega računalnika učinkovito nalaga posnetke na to Googlovo zakladnico. Ob upoštevanju naših nasvetov vaši posnetki ne bi smeli (več) ostati neopaženi.

Postopek nalaganja videa na YouTube:

 • Odpravite se na spletno stran www.youtube.com ter se prek modrega gumba z napisom »Prijava« (»Sign in«), ki se nahaja v desnem zgornjem kotu, prijavite v svoj Googlov račun. Če slednjega še nimate, ga ustvarite.
 •  

 • Po prijavi v desnem zgornjem kotu kliknite na gumb »Prenesi v strežnik« (»Upload«), nato v novo odprti strani kliknite na veliko ikono s puščico ter na svojem računalniku najdite video posnetek, ki ga želite prenesti v YouTube, in izbor potrdite s klikom na gumb »Odpri« (»Open«). Posnetek se bo začel prenašati v YouTube ter se nato še procesiral. To lahko traja dlje časa. Koliko časa traja, je odvisno od velikosti posnetka.

 • Hkrati s tem, ko se bo posnetek začel prenašati in procesirati, se vam bo odprla nova stran, kjer bo potrebno vnesti več reči. V vnosnem oknu z imenom »Naslov« (»Title«) morate najprej vpisati naslov, pod katerim bo vaš video viden drugim uporabnikom YouTuba (YouTube vam bo v to okno že sam vstavil ime vaše video datoteke, ki ga spremenite). Pravilen izbor naslova je izrednega pomena in od njega je v precejšnji meri odvisno, ali bodo uporabniki YouTuba vaš video našli ali ne. Izberite si takšnega, ki karseda dobro opisuje tisto, kar se dogaja oziroma kar je predstavljeno v vašem videu. Če bi na primer naložili video, ki prikazuje reklamo za mobitel LG G Flex 2, bi morali v naslov obvezno napisati ime tega mobitela, dodati pa bi bilo dobro še kakšno dodatno udarno besedo. Dober naslov za ta primer bi bil na primer »Pametni mobitel LG G Flex 2 – reklama«

 • V okno »Opis« (»Description«) vpišite nekoliko daljši opis tistega, kar se dogaja oziroma kar predstavlja video. Dobro je, da so vmes udarne besede iz naslova.

 • Naslednje zelo pomembno okno, ki ga ne smete spregledati, je okno »Oznake« (»Tags«). Vanj morate vnesti besede in besedne nize, ki opisujejo video (v prej omenjenem primeru bi bile to npr. »LG«, »G Flex 2«,...). Ti vnosi vam povečujejo verjetnost, da bo vaš video najden in da bo v izpisovanju rezultatov uvrščen visoko. Pri količini teh vnosov ne bodite skromni. Napišite jih veliko.

 • V spodnjem delu strani izberite primerno videosličico (thumbnail). Gre za sličico, ki bo predstavljala vaš video med izpisanimi zadetki. YouTube vam bo ponudil tri takšne sličice. Izberite tisto, za katero menite, da bo najbolj pritegnila uporabnike YouTuba. Vnesete sicer lahko tudi svojo, a vam mora Google predhodno vaš račun potrditi. Do potrditve lahko pridete prek majhne ikonice v obliki sivega kroga z belim vprašajem, ki se nahaja poleg omenjenih treh sličic.
 •  

 • Prek spustnega seznama, ki ga najdete na desni strani, morate določiti, kako viden naj bo vaš video. Če boste izbrali možnost »Javno« (»Public«), bo viden vsem uporabnikom YouTuba, če boste izbrali »Nenaveden« (»Unlisted«) ga v iskalniku YouTuba ne bo mogel nihče najti, lahko pa boste dali sami povezavo do njega osebam in te ga bo bodo lahko videle, če pa boste izbrali »Zasebno« (»Private«) pa ne bo viden nikomur. Da bi imeli veliko ogledov, je seveda najbolje, da izberete prvo opcijo.

 • Od pomembnejših stvari, ki jih morate vnesti oziroma nastaviti, je to vse. Če želite, lahko sedaj vnesete oziroma nastavite še kakšno manj pomembno stvar. V zavihku »Napredne nastavitve« (»Advanced settings«) lahko na primer nastavite, kje je bil video posnet, kdaj je bil posnet… V tem zavihku boste našli tudi opcijo »Omogoči vdelavo« (»Allow embedding«), katero je najbolje, da pustite vklopljeno. Tako bodo lahko drugi vaš video vstavljali v spletne strani in s tem povečevali številko ogledov.
 •  

 • Ko boste z nastavitvami zadovoljni, pritisnite na gumb »Objavi« (»Publish«). YouTube vam bo nato ponudil povezavo do vašega posnetka. Na tej povezavi si ga boste seveda lahko ogledovali, preko nje pa boste lahko tudi naknadno spreminjali njegove nastavitve ter prišli do precej podrobne statistike v zvezi z njim.

Vir: www.youtube.com (tekst in slike)

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. junij 2015
2532
3. junij 2015
Kako na YouTube naložiti video, ki bo opažen?
Android, iOS, Windows Phone 8