Kako priti poceni do navidezne resničnosti?

Tehnik 2. april 2015
/PublishingImages/google-cardboard-app-hero.jpg

Ljubitelji zabavne elektronike smo nenehno na preži. Čakamo na nove vrste naprav, ki bodo svetovni trg pretresle tako, kot so ga pred leti prvi pametni mobiteli. Morda bi naslednji veliki prodajni hit lahko bila navidezna resničnost oziroma očala in aplikacije za prikaz navidezne resničnosti. Gre za stvar, ki popolnoma spremeni naše spremljanje oziroma dojemanje videovsebin in iger.

Navidezna resničnost nas je na Tehniku v zadnjih tednih precej navdušila. Redni bralci ste verjetno zasledili naš test očal Gear VR, ki sta jih razvila Samsung in Oculus. Očala nas precej dobro popeljejo v svet navidezne resničnosti. Problem pri njih je, da marsikomu niso dostopna. Njihova cena ni nizka, obenem pa jih je mogoče uporabljati le v kombinaciji z mobitelom Galaxy Note 4 oziroma po novem tudi z novima Galaxyjema S6, ki prav tako niso najbolj poceni. K sreči nam je na voljo tudi precej cenejša alternativa - očala Google Cardboard, ki nam na zelo podoben način pričarajo virtualno izkušnjo.

 

Ta očala so izdelana iz zelo preprostih materialov, ki so precej poceni in dostopni (karton, magnet, leči ...), zaradi česar je njihova cena izredno nizka. V plus jim lahko štejemo tudi to, da se lahko uporabljajo s široko paleto mobitelov z operacijskim sistemom Android. Tako nam ni treba kupiti novega, ampak lahko uporabimo kar tega, ki ga imamo. No, razen, če imamo zelo starega. V tem primeru bo treba kupiti drugega. Imeti moramo takšnega, ki podpira Android različice vsaj 4.1, priporočljivo pa je tudi, da ima njegov zaslon visoko ločljivost (1080 p ali več). Morda bo pri očalih Google Cardboard koga zmotilo to, da izgledajo nekoliko hecno in ceneno. A zakaj se s tem sploh obremenjevati? Bistveno je, kakšno izkušnjo virtualne resničnosti nam ponujajo. Po našem mnenju zelo dobro.

Do očal Google Cardboard lahko pridemo na več načinov. Če na spletu malce pobrskamo, lahko hitro najdemo več spletnih strani, ki nam pokažejo, kako jih lahko naredimo kar sami doma. A verjetno je še boljša opcija, da kupimo že narejena. Obstaja veliko podjetij, ki jih izdelujejo in prodajajo po zelo nizki ceni. Večinoma se cena giblje le okrog 20 evrov. Kakovost prikaza navidezne resničnosti naj bi bila od očal do očal zelo podobna, tako da v tem pogledu ni pomembno, pri katerem podjetju jih kupimo. Moramo pa biti pozorni, da kupimo takšna, ki so dovolj velika za naš mobitel, saj se njihova velikost lahko razlikuje. Tisti, ki jih naročanje izdelkov iz tujine ne mika, lahko do očal pridejo tudi pri nas. Naročiti jih je mogoče tudi na spletni strani cardboard.si. Stanejo 19 evrov.

 

Očala Google Cardboard imamo, kaj pa sedaj? Do prikaza virtualne resničnosti nas loči samo še en korak. Naložiti si moramo Googlovo aplikacijo Cardboard. Prek nje nato lahko poganjamo in iščemo različne aplikacije za prikaz navidezne resničnosti. Aplikacij je ta hip na voljo že kar nekaj, je pa res, da je dobrih še zelo malo. Spodaj navajamo nekaj takih, ki jih je vredno preizkusiti.

Swivel Gun!

 

Swivel Gun! je igra, v kateri se vozimo na vlaku smrti, vmes pa moramo s topom podreti čim več sodov. Grafika sicer ni vrhunska, a od prvih navidezno resničnostnih iger je niti ne smemo pričakovati. Je pa igra precej zabavna.

Cmoar Roller Coaster

 

Če želite izkusiti vlak smrti brez streljanja sodov, bi vam aplikacija Cmoar Roller Coaster utegnila biti všeč. Po našem mnenju prinaša eno boljših, če ne celo najboljšo simulacijo vlaka smrti na Androidu ta hip. Žal se lahko vozimo samo določen čas, za daljšo vožnjo pa je treba že plačati.

Titans of Space

 

Aplikacija Titans of Space prinaša krajše potepanje po vesolju. Nobene večje akcije, nobene drame, samo pobližje srečanje s planeti in zvezdami v vesolju.

Kolor Eyes 360°

 

S to aplikacijo lahko dostopamo do številnih videoposnetkov, ki so posneti tako, da jih lahko predvajamo v navidezni resničnosti. Kakovost slike pri marsikaterem izmed njih trenutno še ni vrhunska, a verjamemo, da se bo s časoma to popravilo. V Kolor Eyes 360° si lahko naložimo tudi svoje navidezno resničnostne videe.

Cartoon Village

 

Pri aplikaciji Cartoon Village se sprehajamo po idilični vasici. Izgled vasice lahko prilagajamo svojim željam. Lahko jo odenemo na primer v zimske ali jesenske barve, jo postavimo v nočni čas ...

Vanguard V

 

Če sta bili prej omenjeni igri, v katerih se peljemo na vlaku smrti, še vedno preveč dolgočasni za vas, vam bo tretjeosebna igra Vanguard V morda bolj po godu. Je polna akcije, obenem pa prinaša tudi kar solidno grafiko in dober zvok.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
2. april 2015
2454
8. april 2015
Kako priti poceni do navidezne resničnosti?
Android