Kako spremljati nastope slovenskih olimpijcev iz domačega naslonjača?

Andrej Pirnat 8. avgust 2016
/PublishingImages/rio-oi-aplikacije-hero.jpg

V brazilskem mestu Rio de Janeiro, znanem po svojih čudovitih plažah Copacabana in Ipanema ter velikanskem kipu Jezusa, so se pričele poletne olimpijske igre 2016. To je že 31. olimpijada moderne dobe, letos pa bo prvič potekala v Južni Ameriki.

Na športnem spektaklu leta bodo moči merili tudi slovenski športniki, od kateri si še posebej dobre rezultate obetajo rokometaši na čelu s prekaljenimi veterani Urošem Zormanom, Vidom Kavtičnikom in Gorazdom Škofom, judoistka Tina Trstenjak, jadralec Vasilij Žbogar, kanuisti Benjamin Savšek, Sašo Taljat in Luka Božič ter naš kajakaš na divjih vodah Peter Kauzer.

Za njih bo v času od 5. do 26. avgusta držala pesti celotna Slovenija, da bo spremljanje njihovih nastopov potekalo čim bolj udobno tudi iz domačega naslonjača, pa vam predstavljamo nekaj obveznih digitalnih pripomočkov, ki jih potrebujete.

Aplikacije za telefone

Kot vse večje športne dogodke, bo tudi olimpijske boje za odličja mogoče spremljati v televizijskih prenosih (RTV). Vendar ker ti potekajo ob točno določenih urah, si jih ne moremo vedno ogledati v živo. Zato nam takrat lahko priskočijo na pomoč številne aplikacije, ki nas v vsakem trenutku obveščajo o aktualnem dogajanju.

Rio 2016 (Android, iOS, Windows Phone): Uradne aplikacije so v večini primerov odlična izbira za spremljanje dogodkov. In z aplikacijo Rio 2016 ni nič drugače. Na voljo je za vse operacijske sisteme, v njej pa najdete praktično vse podrobnosti v povezavi z olimpijskimi igrami. Tu so novice, razporedi in rezultati, poleg tega pa tudi številne multimedijske vsebine, ki vam še bolj približajo zgodbe iz Brazilije. V aplikaciji je tudi baza vseh nastopajočih ekip in športnikov, za svoje najljubše pa si lahko nastavite tudi opomnike, ki vas obveščajo o njihovih dosežkih.

 

The Olympics (Android, iOS): Če vas zanima širše olimpijsko dogajanje, potem je prava izbira The Olympics - Official app. Aplikacija Mednarodnega olimpijskega komiteja namreč ne pokriva samo aktualnega dogajanja v Riu, ampak v njej lahko najdete tudi številne podatke iz preteklih olimpijskih iger. Seveda pa to ne pomeni, da trpijo vsebine iz letošnje poletne olimpijade. Tudi v tej aplikaciji najdete vse ažurne rezultate in razporede tekmovanj, prav tako pa tudi ključne podatke o športnikih in raznovrstnemu obrobnemu dogajanju, ki pritiče takemu spektaklu.

 

Team Slovenia (Android, iOS): Aplikacija Olimpijskega komiteja Slovenije je namenjena zagrizenim navijačem slovenske reprezentance, saj podrobno pokriva nastope naših športnikov. V njej boste našli zgodbe iz zakulisja, podrobne predstavitve slovenskih predstavnikov (športnikov, trenerjev, vodstva), zgodovino nastopov in dosežkov naše reprezentance in celo “digitalnega trenerja” (cooperjev tekaški test), ki vam z meritvami rezultatov pomaga dvigniti telesno pripravljenost.

 

Siol.net (Android, iOS): Dogajanje v Riu bodo na vsakem koraku budno spremljali številni novinarji. Med njimi bo tudi novinarska ekipa medija Siol.net, ki je v Brazilijo poslala svojega poročevalca, urednika Sportala, Martina Pavčnika. Če vas zanimajo poglobljene zgodbe s poudarkom na naših športnikih, potem je aplikacija Siola praktično obvezen pripomoček na vašem telefonu. Poleg zgodb boste v aplikaciji lahko pregledali tudi rezultate, prav tako pa je lepo poskrbljeno za predstavitev slovenskih reprezentantov.

 

TViN (Android, iOS, Windows Phone): Če si nameravate nastope naših predstavnikov ogledati v televizijskih prenosih, pa je odličen pripomoček tudi aplikacija TViN. Od nje bodo imeli največ naročniki Telekomovih storitev, saj si bodo s TViN-om prenose lahko ogledali tudi na mobilnih napravah, vsem ki to niso, pa lahko služi kot odličen pripomoček za spremljanje razporeda na televizijskih programih.

 

Rio 2016 Social Hub (Android): Danes se ves svet vrti okoli družbenih omrežij, ki so postala močna novičarska platforma. Tega se zavedajo tudi organizatorji olimpijskih iger, zato so izdelali aplikacijo, ki na enem mestu združuje celotno olimpijsko dogajanje na treh osrednjih družbenih omrežjih: Facebooku, Twitterju in Instagramu. Na platformi Rio 2016 Social Hub tako lahko iz prve roke spremljate mnenja vseh vam ljubih športnikov in ekip, ki so se uvrstile na poletno olimpijado.

Družbena omrežja

Ker pa bodo poletne olimpijske igre pozorno spremljali tudi drugi kanali na družbenih omrežjih, ne samo športniki sami, pa smo za vas pripravili še pregled drugih uporabnih strani, ki vam bodo omogočale boljši pregled nad dogajanjem.

Facebook: Na najbolj razširjenem družbenem omrežju Facebook je olimpijadi posvečenih veliko strani in vsak uporabnik ima bržkone svoje najljubšo točko obveščanja. Če spadate med začetnike, ki tega še nimajo, pa vam predlagamo da kot izhodiščno točko vzamete naslednje strani, na katerih je poudarek na slovenskih športnikih.

 

Twitter: Veliko interakcije med športniki, navijači in organizatorji bo potekalo tudi na priljubljenem “čivkaču”, ki slovi po svojem hitrem poročanju in najbolj aktualnem dogajanju. Ko se nekaj zgodi, je to v naslednji sekundi že na Twitterju. Zato ga nikakor ne gre spregledati. Priporočamo spremljanje naslednjih kanalov ...

 

Morda še bolj kot kanale, pa na Twitterju velja spremljati ključne besede oziroma hashtage. Metaoznake pod katerimi se lahko priključite javni debati so naslednje ...

Youtube: Dogajanje na olimpijadi pa bodo zelo podrobno spremljali tudi različni kanali na vseprisotnemu videoportalu YouTube. Med njimi najbolj izstopa uradni olimpijski kanal Olympic, ki bo sproti nalagal video vsebine z vrhunci in povzetki tekmovanj. Spremljate jih lahko tako na mobilnih napravah, kot tudi računalniku.

 

Stric vseved

Če vse drugo odpove, ali pa se vam ne ljubi ukvarjati z vsemi temi aplikacijami in platformami in vas zanimajo le rezultati, pa se lahko vedno zanesete na dobrega starega “strica Googla”, ki bo dognanje v Riu spremljal prednostno. To pomeni, da samo vpišete ključno besedo z olimpijskimi igrami, specifičnim športom ali športnikom in spletni vseved vam bo serviral vse kar bi vas utegnilo zanimati s poudarkom na razporedu, rezultatih in profilu sodelujočih. Vtipkajte na primer “Peter Kauzer rio 2016” in v naslednji sekundi boste imeli pred sabo njegovo osebno izkaznico in razpored njegovih tekem.

 

Kaj pa, ko na sporedu ni nobenega tekmovanja?

Trenutno ni na televiziji nobene discipline, ki bi vas zanimala, vseeno pa vam olimpijski duh ne da miru? Tudi za take primere je poskrbljeno in sicer s kratkočasnimi igrami, ki vam omogočajo da tudi sami preizkusite svoje spretnostne veščine v digitalnih športih.

Pot v Rio: Igra, ki jo je izdelal Telekom Slovenije vas postavi za krmilo jadrnice, ki jo upravljate s smernimi tipkami in s katero se morate čim hitreje prebiti do cilja - Ria. Pot ni lahka, saj vas na morju čakajo številne prepreke. Tu so morske sirene, ki vas vabijo v pogubo, vodni vrtinci, burja in vedno nadležne čeri, ki vam naluknjajo ladijsko dno.

 

Armchair Olympian: Na podoben način je narejena tudi igra medijske hiše Wall Street Journal, ki (v prevodu) nosi hudomušno ime Olimpijec iz naslonjača. V njen tekmujete v različnih disciplinah (tek, veslanje, skok v daljino, lokostrelstvo, sinhrono plavanje), za igranje pa potrebujete le miško, oziroma le levo tipko na miški, saj vse igre potekajo z merjenjem vašega odzivnega časa. Sila preprosto, a zelo nalezljivo.

 

Rio 2016 Olympic Games: Na mobilne naprave z operacijskim sistemom Android, pa si lahko namestite tudi uradno igro olimpijskih iger. V njej si najprej ustvarite svoj personaliziran profil, nato pa se v številnih disciplinah (nogomet, košarka, tenis, namizni tenis, lokostrelstvo, strelstvo) pomerite proti drugim živim igralcem iz celega sveta. Igra je zaradi tega vedno zabavna in predvsem nepredvidljiva, saj nikoli ne veste kako izkušen nasprotnik vas čaka v naslednji rundi.

 

Foto: Andrej Pirnat, Olimpijski komite Slovenije

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
8. avgust 2016
3106
8. avgust 2016
Kako spremljati nastope slovenskih olimpijcev iz domačega naslonjača?