Kakšna jabolka bo obrodila Applova jesen?

Andrej Pirnat 5. september 2016
/PublishingImages/sep-apple-jesen-hero.jpg

September je čas, ko jabolka dozorijo. Ne samo tista na jablanah, ki se razprostirajo na bližnjih vrtovih, ampak tudi digitalna. Tehnološki velikan Apple namreč na svojem tradicionalnem dogodku, ki je že vrsto let na sporedu tik pred začetkom jeseni, predstavi novosti, ki so med letom zrasle v njihovem sadovnjaku.

Letos se bo veliki dogodek zgodil v sredo, 7. septembra ob 19. uri po našem času, pričakovati pa je, da bo Applov direktor Tim Cook ob tej priložnosti odstrnil tančico z novega težko pričakovanega iPhona, ki bo nosil že zaporedno številko 7 (Igra sedmic: 7. september = iPhone 7 … Naključje? Prej dobro premišljena strategija.), operacijskega sistema iOS 10, nadgrajene tablice iPad Pro in morda tudi nove pametne ure Apple Watch ter posodobljenega računalnika MacBook Pro.

Po petih letih oživel Applov uradni profil na Twitterju

Pričakovanja so torej visoka, za kako pomemben dogodek gre, pa kaže tudi Applova lastna aktivnost na družbenih omrežjih. Oživel je namreč njihovi profil na družbenem omrežju Twitter, kateremu so se sicer pridružili že leta 2011, a so ga do nedavno popolnoma ignorirali. Še pred nekaj dnevi je bil namreč opremljen zgolj z generično profilno sliko jajca (privzeta izbira na Twitterju), nato pa je čez noč dobil Applova uradna oblačila (logotip jabolka).

Zid profila je sicer še vedno prazen, a ugibanja številnih tujih tehnoloških medijev, ki so opremljeni z informacijami iz prve roke, nakazujejo, da se bo začel polniti na dan dogodka in da Apple ne bo zgolj prenašal dogodka v živo na svojih video kanalih, temveč ga bo v živo komentiral tudi na Twitterju.

Bo iPhone 7 ponovno revolucionaren?

Ampak vrnimo se nazaj k bolj pomembnim stvarem. Napravam, ki naj bi jih Apple predstavil v sredo. Prvi na seznamu je seveda novi iPhone. Zgodovinsko gledano je bil iPhone po izidu svoje prve različice leta 2008, konkretnejše prenove deležen vsako drugo leto (2010, 2012, 2014), v vmesnih letih (modeli s črko “s” v imenu - iPhone 6s, na primer) pa zgolj manjših posodobitev predvsem na strojnem področju.

 

Če bi ta recept veljal, potem bi moral biti letošnji iPhone ponovno prelomen, a kot pišejo nekateri dobro obveščeni viri, naj bi se ta prelomnica zamaknila na naslednje leto, sedmica pa naj bi se bolj kot ne držala preverjenega recepta. Seveda to ne pomeni, da bo povsem enaka aktualni liniji, a vseeno gre pričakovati podoben dizajn kot ga imata lanskoletni iPhone 6s in še leto starejši iPhone 6.

Govorice namigujejo, da naj bi obdržal obstoječe aluminijasto ohišje (morda bo vodotesno), kozmetična novost pa naj bi bile tanjše linije anten in sveže barve (črna in modra). Nekoliko več sprememb pa naj bi bila deležna strojna oprema.

Poudarek na sliki in videu

Največji poudarek naj bi bil na fotoaparatu oziroma kameri, ki naj bi bila večja kot pri predhodniku in tako nudila izboljšano občutljivost na svetlobo, večji model telefona Plus pa naj bi imel po nekaterih ugibanjih kar dve kameri, ki bi podobno kot pri Huaweijevemu paradnemu telefonu P9, skrbeli za še boljše ostrenje in bolj kakovostne fotografije v temnejših prostorih. Nekatera ugibanja celo namigujejo, da bomo priča predstavitvi treh različnih modelov iPhona, poleg klasičnega in Plus, še različice Pro, ki bo dala še večji pomen fotografiji.

 

iPhone 7 naj bi dobil tudi novo osrednjo tipko za domači zaslon (občutljiva na moč pritiska), hitrejši procesor A10, več notranjega spomina (razpon od 32 GB do 256 GB) in morda celo zaslon z višjo ločljivostjo. Poleg tega pa naj bi eno stvar tudi izgubil: vhod za slušalke. To pomeni, da bo za vso zunanjo periferijo na voljo le en priključek (Lightning), hkrati pa tudi da bo telefon zaradi tega precej tanjši (uporabniki starejših ožičenih slušalk nič bati: Apple naj bi nudil adapter s katerim jih boste lahko vseeno priklopili na iPhone).

Bo Siri res znala delovati avtonomno?

Na Applovih septembrskih dogodkih pa je navadno v soju žarometov tudi njihov mobilni operacijski sistem. Apple namreč vedno uskladi izid novega telefona z novo različico operacijskega sistema in nobenega razloga ni, da bi bilo letos kaj drugače. iOS 10 je sicer svoj javni krst že doživel. V beta različici so ga pokazali že na svetovni konferenci za razvijalce (WWDC), prav tako pa so ga dali tudi v testno uporabo številnim razvijalcem in izbrani javnosti. Novosti ki jih prinaša, zato niso tako zavite v tančico skrivnosti, kot na primer iPhone.

 

Vseboval bo vsaj deset novih funkcij, med katerimi najbolj izstopajo izboljšave sistema 3D Touch (občutljivost zaslona na moč pritiska, ki razširi funkcionalnost upravljanja z aplikacijami), še bolj zgovorna glasovna asistentka Siri, ki naj bi znala v vašem imenu sama komunicirati z aplikacijami, inteligentnejša tipkovnica, izboljšani Applovi zemljevidi (navigacija), popolnoma prenovljena glasbena platforma Apple Music, boljša povezanost z drugimi napravami ter večji poudarek na varnosti.

Prvič v zgodovini, pa naj bi uporabniki lahko tudi odstranili (izbrisali) nekatere prednameščene Applove aplikacije.

Koliko je ura?

Marsikdo si obeta tudi svežo inkarnacijo Applove pametne ure. Prva ja namreč na svet pokukala že skoraj pred letom in pol, od takrat pa, če ne štejemo raznobarvnih paščkov in ohišij, ni doživela še nobene konkretne posodobitve. Zato je več kot zrela za prevetritev. Da se nedvomno bliža njen prihod, pa ne nazadnje kaže tudi Applovo pospešeno testiranje njenega operacijskega sistema WatchOS 3 v poletnih mesecih.

 

Kaj pa od nove ure sploh lahko pričakujemo? Prej evolucijo kot revolucijo. Apple naj bi se namreč osredotočal predvsem na odpravljanje napak prejšnje različice, v manjši meri pa na dodajanje novih funkcij. Tako ne gre pričakovati fotoaparata in uporabe mobilnih podatkov, na kar so namigovale nekatere najbolj drzne govorice, bo pa zato več pozornosti namenjene GPS-u in natančnejši navigaciji, kar pomeni da bi Apple Watch 2 lahko postal popolnoma samostojen pripomoček za vse tekače.

Skriti aduti v rokavu?

V bližnji prihodnosti ima Apple v načrtu tudi posodobitev svojih računalnikov in tablic. Vprašanje le, če bodo predstavnike naslednje generacije pokazali že tokrat. Ugibanja virov, ki so blizu Applovim vodilnim možem pravijo, da se bo to zgodilo še ob koncu leta, ali celo spomladi prihodnje leto, saj naj bi bil tokrat večji poudarek na mobilnih platformah, prav tako pa ne želijo obremeniti javnosti z vsemi novostmi naenkrat. Konec koncev gre za zelo pomembne produkte, od katerih si tako rekoč vsak zasluži polno pozornost.

 

Vseeno pa si lahko pogledamo, kaj pravijo namigovanja glede tablice iPad in računalnikov MacBook. Medtem ko naj bi bila prva deležna le nekaj manjših popravkov predvsem na področju strojne opreme, pa naj bi bil drugi po dolgem času deležen opaznejše nadgradnje. V tej naj bi poleg novejših strojnih komponent izstopala bralnik prstnih odtisov in sledilni trak OLED nad tipkovnico, prav tako pa naj bi bil prenosnik še tanjši in lažji (to v prvi vrsti velja za MacBook Pro) ter opremljen s novim priključkom USB-C.

Govoric je torej ogromno, katere besede bodo meso postale, pa bomo videli kmalu, že čez dva dni. Pregled vseh novosti si boste lahko prebrali tudi na našem portalu Tehnik.

Foto: Apple

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
5. september 2016
3147
5. september 2016
Kakšna jabolka bo obrodila Applova jesen?