Kanadska moda, prežeta s tehnologijo

Alenka Selčan 1. december 2016
/PublishingImages/makefashion-hero.jpg

Sledenje modnih oblačil, prežetih s tehnologijo, nas je tokrat pripeljalo v Calgary. Morda kanadska modna scena ni nekaj, o čemer bi se prav pogosto govorilo, pa vendar prav tam domuje MakeFashion, skupina modnih ustvarjalcev in prirediteljev modnih revij, na kateri se predstavljajo vizionarji, ki svoje kreacije bogatijo z nosljivo tehnologijo.

 

Poglejmo si nekaj zanimivih modno tehnoloških konceptov, ki vas nemara prepričajo, da svoji letošnji novoletni toaleti dodate vsaj LEDico ali dve.

Modern Constallation

 

Obleka Modern Constellation je delo ekipe modne oblikovalke Marie Orduz, ki je svoj navdih našla v neskončnosti vesolja. Obleko so naredili z različnimi tehnološkimi postopki, od 3D odčitavanja in tiska, digitalne obdelave vzorcev, do rezanjanja z laserjem in končnega oblikovanja, ki ga poleg slikarske tehnike v stilu grafitov odlikuje še stopetdeset RGB lučk, ki se usklajeno svetijo tako, da ustvarjajo iluziljo nočnega neba in zvezd.

 

 

Mimic

 

Kameleonska obleka, ki spreminja barve glede na neposredno okolje, je domislica oblikovalcev Amped Ateliera. Obleka Mimic je prežeta s svetlobnimi senzorji, ki odčitavajo barvo objektov v prostoru, informacijo o tem prek Arduina pošljejo LED svetilkam, ki so razvrščene tako, da tvorijo različne motive. Ti so, kot tudi nekateri drugi deli obleke, natisnjeni s 3D tiskalnikom, kar omogoča prožno, a trajno oblačilo, ki je strankam dostopno in prilagodljivo njihovi postavi.

 

Gamergirls

 

Zabavna zamisel za zabavne punce. Ta kreacija, ki jo je ustvarila ekipa Phi: Illuminated Design, doseže svoj namen le na paru deklet, ki znata poskrbeti, da jima ni dolgčas niti na najbolj bedni zabavi. Njuni obleki sta pravzaprav zaslona za arkadno igrico. Posamična obleka ima kar štiristo vodljivih RGB LED svetilk, ki se prek Bluetootha odzivajo na ukaze 8-bitne igrice, ki jo igrata prek aplikacije na svojem telefonu.

 

Hagoromo

 

Japonski kimono je eno od redkih tradicionalnih oblačil, ki jih vidimo tudi v znanstveno fantastičnih filmih - spomnimo se nedavne napovedi za filmsko različico znamenitega animeja Ghost in the Shell. Kimono navdušuje tudi modno oblikovalko Erini Kashihari, zato se je s svojo ekipo odločila ustvariti Hagoromo, v katerem se tradicionalno sreča z vizijo prihodnosti. Kimono je narejen iz posebnega, z optičnimi vlakni stkanega tekstila, ki ga kitijo številne LED svetilke.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
1. december 2016
3265
1. december 2016
Kanadska moda, prežeta s tehnologijo