Kaprice nosljive tehnologije

Alenka Selčan 30. april 2015
/PublishingImages/kaprice-nosljive-tehnologije-hero.jpg

Kam natakniti, da bo čimbolj priročno, nemoteče, a še vedno uporabno? To vprašanje je do nedavnega pestilo podiplomske študente MIT-a, ko so razmišljali o novem senzoričnem kosu tehnologije, ki bi uporabniku olajšal nadzor nad bližnjo pametno napravo.

Ne moti jih, da takšno rešitev ponujajo nadvse popularne pametne ure in da tudi pametni prstani za upravljanje večih naprav niso več novost. Potrudili so se in za svoj kos nosljive tehnologije našli mesto, ki ga ni pred njimi opazil nihče. Noht!

Četudi se zdi malo verjetno, da je lahko noht palca uporaben za karkoli drugega kot za lično manikuro, so študentje ugotovili, kako ga spremeniti v sledilno ploščico, saj jim je na tako malo površino uspelo strpati procesor, baterijo in še bluetooth oddajnik.

Kot pravi ena od vodilnih avtoric projekta Cindy Hsin-Liu Kao, so navdih za NaillO našli v manikuri, natančneje v azijski umetnosti okraševanja nohtov z raznoraznimi nalepkami. Tudi NaillO bo še naprej sledil estetski funkciji nalepk, saj ga bo njegova lastnica lahko prilagodila svojemu stilu, z njim pa bo lahko počela še marsikaj drugega.

 

Kot vse ostale, tudi manj pametne umetne pritikline na konicah prstov, NailO najbrž ne bo preveč uporaben za listanje po receptih na tablici medtem ko gnetemo testo za pico. A najbolj zavzete, tiste, ki si res želijo opravljati več stvari hkrati, pa bodo z njim ob mešanju solate lahko oddale kak komentar na Facebooku. No, šalo na stran. Mini sledilne ploščice pametnih naprav bodo svojo uporabnost resda še morale dokazati, a če bodo lično oblikovane, bodo bržkone postale pravi modni hit nosljive tehnologije.

 

Pogruntavščino bodo študentje MIT predstavili na konferenci na temo interakcije med človekom in računalnikom, ki se bo te dni odvijala v Seulu, zagotovo pa bi izpopolnjena različica požela dovolj pozornosti tudi na konferenci Wearable Technologies, ki se bo konec meseca zgodila v Milanu.

Milano bo tedaj oblegalo kar nekaj ljubiteljev inovativne tehnologije, saj se bo tam odvijal t.i. Disruptive week, na katerem se bo med 27. in 30. aprilom premlevalo zanimive teme od interneta reči, pametne energije, robotike, pa do kakopak nosljive tehnologije. Bo ta ravno v Milanu, kot eni od znamenitejših centrov mode, zažarela v novi luči? Lahko končno pričakujemo val novih modnih kreatorjev, ki bodo v svoje kreacije znali domiselno vključiti tudi tehnologijo?

Ne, s pametnimi urami poglavje nosljive tehnologije zagotovo še ni zaključeno.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
30. april 2015
2490
7. maj 2015
Kaprice nosljive tehnologije
Android, iOS, Windows Phone 8