Kdo bo naslednja žrtev v Igri prestolov?

Alenka Selčan 25. april 2016
/PublishingImages/song-ice-data-hero.jpg

Vam med ušesi že ves dan odmeva slovita melodija in vas trenutno najbolj zanima le to, ali je Jon Sneg še med živimi? Če ste tudi vi z vsem srcem predani zgodbi Igre prestolov, so vam tegobe tega ponedeljka najbrž prav malo mar, saj veste, da boste že nocoj prišli na svoj račun.

Pravite, da si navkljub dolgim mesecem čakanja na novo sezono še niste povsem opomogli od bolečin, ki vam jih je zadala prejšnja? Niste edini. George R. R. Martin ne priznaša nikomur, ne svojim likom, ne bralcem, niti gledalcem.

Zavoljo šibkega srca, ki bi le težko preneslo novo izgubo, bi marsikdo najraje preveril, kako kaj kaže njegovemu najljubšemu liku. Prav takšnim so na tehnični univerzi v Münchnu pripravili spletno stran z imenom A Song of Ice and data, kjer junakom Igre prestolov s posebnim algoritmom napovedujejo, kakšna je verjetnost njihove smrti. Hrabjesrčni najbrž ne boste odpirali te povezave, vseeno pa si jo dodajte med zaznamke, da boste ob koncu sezone lahko preverili pravilnost napovedi.

S svojim poznavanjem strojnega učenja so pripravili napovedi, ki temeljijo na štirindvajsetih temeljnih lastnostih, ki opredeljejo posamični karakter. Pri izračunu so med drugimi upoštevali starost in spol karakterja, njihova razmerja, na to, kako dolgo bodo še živeli, pa menda vpliva tudi to, če so njihovi starši še živi.

Vodja projekta, dr. Guy Yachdav, je povedal, da so uporabili podobno tehniko strojnega učenja in pridobivanja podatkov, kot jih uporabljajo pri zahtevnih bioloških vprašanjih. Epsko delo Georgea R.R. Martina zagotavlja skorajda neskončen vir grobih, večdimenzionalnih podatkov, kar je odlična zasnova za takšen projekt.

Da ne pokvarimo otvoritve sezone, se ne bomo spuščali v podrobnosti rezultatov. Če vas tare radovednost, pa le obiščite njihovo spletno stran.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
25. april 2016
2952
25. april 2016
Kdo bo naslednja žrtev v Igri prestolov?