Kje je vaša mačka?

Alenka Selčan 29. avgust 2014
/PublishingImages/pawtrack-hero.jpg

Kaj bi bil internet, če ne bi bilo mačk? Ali bolje, kakšen bi bil svet, če ga ne bi plemenitili ti elegantni predatorji, ki jih je evolucija oblikovala tako, da navkljub krvavim tačkam medijo naša srca? Včasih mačke niso smele v hišo, danes jih ne pustimo več iz stanovanja. Vsaj tako zahtevajo nekatera zavetišča, ki iščejo nov dom premnogim brezdomkam. Čudna so pota človekove ljubezni in marsikomu se poraja vprašanje, mar bi avanturistične mačke res zamenjale plezanje po drevesih in raziskovanje skrivnih lukenj za neskončno, a varno lenarjenje na kavču.

 

Tisti, ki verjamejo, da je zlata pot nekje med varnim udobjem doma in detektivskim mišjelovom na prostem, so najbrž že večkrat hoteli slediti mački na njenem nočnem pohodu in si tako olajšati skrbi, ko je predolgo ni bilo nazaj.

Da so mačja pota povsem premalo raziskana, so ugotovili tudi angleški znanstveniki, zato so pred dvema letoma z britansko televizijo BBC posneli dokumentarec z naslovom Skrivno življenje mačke (The Secret Life of the Cat). Odločili so se, da bodo preučili življenje mačk v neki angleški vasici. Tamkajšnji prebivalci so z veseljem sprejeli skupino znanstvenikov, ki je njihove mačke opremila s sledilno ovratnico. Projekt, v katerem je sodelovala skorajda vsa vas, je tako razkril mačje navade, ki niso presenetile le znanstvenikov, temveč tudi lastnike, ki so se o svojih ljubkih ljubljenčkih naučili marsikaj novega.

Danes si podoben projekt lahko omislite tudi sami, pa čeprav k sodelovanju najbrž ne boste uspeli prepričati vseh sosedov, ki svojim mačkam dopuščajo kanček svobode. Množici naprav, ki sledijo bodisi otrokom bodisi hišnim ljubljenčkom se je namreč pridružila še ena, namenjena le mačkam.

 

Pawtrack je lahka in mačkam prijazna varna ovratnica, oblikovana tako, da jo preprosto zapremo in odpremo. S pomočjo GPS-a, GPRS-a in satelitskega sistema Glonass bo ovratnica javljala lokacijo mačke vsakih deset minut, lahko pa jo nastavimo tudi tako, da spremljamo vsak mačji korak. Ovratnica zazna domači WiFi in nas obvesti, ko se mačka vrne domov. Takrat se tudi izklopi, znova pa se vklopi, ko gre mačka na svoj nov pohod. Pawtrack se izklopi tudi takrat, ko mačka spi, in tako varčuje z baterijo, ki jo polnimo prek USB-kabla.

Pawtrack te dni predstavljajo na Kickstarterju. Če boste med prvimi, ki bodo podprli projekt, boste kot zgodnja ptička za razkrivanje skrivnega življenja svoje mačke odšteli le 125 €, seveda pa je v primeru, da imate prijazne in ravno tako radovedne sosede, vredno razmisliti o možnosti skupnega nakupa petih ovratnic.

Vir fotografij: pawtrack.com.

Podobni članki

 

Nalaganje vsebine
© 2017 Telekom Slovenije
29. avgust 2014
2181
2. september 2014
Kje je vaša mačka?
Android, iOS, Windows Phone 8